Η ΟΜΟΝΟΙΑ θα ορίσει τους υποψηφίους της αντιπολίτευσης στην ΕΕΜ

Σε περίπου πέντε μήνες θα διεξαχθούν οι δημοτικές εκλογές στην Αλβανία, οι οποίες αυτή τη φορά θα γίνουν με τη συμμετοχή της αντιπολίτευσης, σε αντίθεση με το 2019, όπου το κυβερνόν Σοσιαλιστικό Κόμμα κατάφερε να κερδίσει όλους τους δήμους της χώρας, χωρίς αντίπαλο.
Οι εκλογές αυτές αφορούν φυσικά και τους δήμους της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, που εκτός από την επιλογή των προσώπων, θα είναι και μια μάχη απέναντι στο ανθελληνικό καθεστώς του Έντι Ράμα, που για διάφορους λόγους εμφανίζεται κυρίαρχο και στον χώρο της ΕΕΜ.

Οι υποψηφιότητες ακόμη δεν έχουν γίνει γνωστές, όμως μπορούμε να πούμε πως για το κυβερνόν Σοσιαλιστικό Κόμμα του Έντι Ράμα θα είναι μεγάλη έκπληξη να μην συμμετάσχει με τους εν ενεργεία δικούς του δημάρχους.
Για την αντιπολίτευση, αυτό που είναι γνωστό και ξεκάθαρο προς το παρόν είναι η διαδικασία επιλογής των υποψηφίων. Σχεδόν σε ολόκληρη την αλβανική επικράτεια και ιδιαίτερα στους μεγαλύτερους δήμους της χώρας, οι υποψήφιοι της αντιπολίτευσης εκλέχθηκαν μέσω προκριματικών εκλογών. Στον χώρο της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, μετά από συμφωνία της ΟΜΟΝΟΙΑΣ-ΚΕΑΔ με το Δημοκρατικό Κόμμα, οι υποψήφιοι της αντιπολίτευσης που θα τεθούν απέναντι στους υποψηφίους του Ράμα, θα είναι της ΟΜΟΝΟΙΑΣ.

Η συμφωνία αυτή είναι μια προσωπική επιτυχία του επικεφαλής του ΚΕΑΔ, Βαγγέλη Ντούλε, που τον καθιστά, αναμφίβολα, κυρίαρχο πολιτικό παράγοντα στην Εθνική Ελληνική Μειονότητα. 

Μέχρι στιγμής ξέρουμε είναι πως οι υποψηφιότητες της ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ για τους δήμους Δρόπολης, Φοινίκης και Χιμάρας, θα επικυρωθούν σε συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της Οργάνωσης των Ελλήνων της Αλβανίας στις 21 Ιανουαρίου στους Αγίους Σαράντα.

Η αλήθεια είναι πως έχουν κυκλοφορήσει κάποια ονόματα. Αυτό που έχει σημασία είναι να επιλεχθούν υποψηφιότητες νίκης κι όχι απλής διαχείρισης του αποτελέσματος την επόμενη μέρα για την ηγεσία της ΟΜΟΝΟΙΑΣ - ΚΕΑΔ. Το οφείλουν στους χιλιάδες αδέσμευτους Βορειοηπειρώτες που τις τελευταίες 3 δεκαετίες αντιστέκονται στις Σειρήνες των αλβανικών κομμάτων εξουσίας.

Διαβάστε ακόμη:

Σχόλια