Σάλος στην Αλβανία: Συνελήφθη υψηλόβαθμο στέλεχος του FBI για παράνομες δοσοληψίες με τον Έντι Ράμα

Σάλο έχει προκαλέσει στα Τίρανα η σύλληψη του πρώην υψηλόβαθμου στελέχους της αντικατασκοπίας του FBI για την Αλβανία, το Κοσσυφοπέδιο και τη Βοσνία Ερζεγοβίνη, Charles McGonigal.
Στις εννιά κατηγορίες που βαραίνουν το υψηλόβαθμο στέλεχος του FBI εμπλέκεται και ο Αλβανός Πρωθυπουργός Έντι Ράμα - όπως και στενοί του συνεργάτες - με αποτέλεσμα οι αποκαλύψεις να προκαλούν θύελλα αντιδράσεων στη χώρα.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο της εισαγγελίας της Ουάσιγκτον, που μεταφέρει η ΕΡΤ, ο Αμερικανός αξιωματούχος του FBI,Charles McGonigal, συναντήθηκε κατά το 2017 και 2018 τέσσερις φορές με τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα σε Τίρανα και ΗΠΑ.
Οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν παρουσία τρίτων ανεπίσημων προσώπων, τα οποία κάλυπταν όλα τα έξοδα.

Ο Charles McGonigal κατηγορείται ότι έλαβε 225 χιλιάδες δολάρια από αξιωματικό των αλβανικών μυστικών υπηρεσιών - επί κομμουνιστικού καθεστώτος - για την παρακολούθηση Αμερικανού πολίτη.
Επίσης, ο πρώην αξιωματούχος του FBI είχε σειρά επαφών με Αλβανούς πολιτικούς και επιχειρηματίες στο περιβάλλον του πρωθυπουργού, για ανάπτυξη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, ενώ υπήρξε και σύμβουλος στο πλευρό του Ράμα αναφορικά με την ανάπτυξη πετρελαϊκών ρωσικών εταιριών στην Αλβανία.

Η δράση αυτή του Charles McGonigal, αναφέρει το κατηγορητήριο, γινότανε σε ιδιωτική βάση και χωρίς ενημέρωση των αρχών, παραβιάζοντας τους κανονισμούς της υπηρεσίας του.

Διαβάστε ακόμη

Σχόλια