Πρώην σοσιαλιστής δήμαρχος που συνελήφθη στην Ιταλία με κοκαΐνη γλίτωσε από την έρευνα περιουσίας

Η Ειδική Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς και του Οργανωμένου Εγκλήματος (SPAK) δήλωσε ότι δεν έχει ξεκινήσει περιουσιακή έρευνα για τον πρώην επικεφαλής του δήμου Βόρα, Agim Kajmaku, αν και η σύλληψή του με 20 κιλά κοκαΐνης στην Ιταλία έχει δημοσιοποιηθεί στα αλβανικά και ιταλικά μέσα από τον Μάιο του περασμένου έτους.

Ο Kajmaku συνελήφθη τον Μάιο του 2022 από την ιταλική αστυνομία αφού μαζί με συγγενή του βρήκαν περίπου 20 κιλά κοκαΐνης κρυμμένα σε βάζα με λουλούδια. Για τον Kajmaku, υπήρξε άλλη μια ποινική διαδικασία στην Αλβανία. Συνελήφθη στις 6 Μαΐου 2020, αφού η Εισαγγελία Τιράνων ανακοίνωσε ότι καταζητείται από τον Νοέμβριο του 2019 για «κατάχρηση καθήκοντος», «παραποίηση εντύπων», καθώς και τρίτη κατηγορία για «άσκηση του λειτουργήματος μετά την παύση του».  Ωστόσο, το δικαστήριο τον άφησε ελεύθερο μετά από δύο ημέρες, χρησιμοποιώντας ως επιχείρημα, μεταξύ άλλων, την κατάσταση της υγείας του και όρισε ως περιοριστικό μέτρο την "υποχρέωση εμφάνισης".

Το SPAK ενημέρωσε μέσω της συντονίστριας των ΜΜΕ, Xhuljeta Krasta ότι: «δεν υπάρχει υλικό αναφοράς από τη δικαστική αστυνομία ή άλλα όργανα επιβολής του νόμου για την έναρξη ποινικής δίωξης ή τον έλεγχο περιουσίας κατά του πολίτη, Agim Kajmaku», να σχετίζεται με την κράτησή του στην Ιταλία με περίπου 20 κιλά κοκαΐνης.

Η αλβανική νομοθεσία επιτρέπει τη διερεύνηση κυρίως από την εισαγγελία, βάσει στοιχείων που λαμβάνονται από ανοιχτές πηγές ή από μη δημόσιες πηγές. Εν τω μεταξύ, ο νόμος του 2009 «Για την πρόληψη και την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, της εμπορίας ανθρώπων, της διαφθοράς και άλλων εγκλημάτων μέσω προληπτικών μέτρων κατά του πλούτου», καθορίζει την έναρξη των ερευνών για τη νομιμότητα των πηγών πλούτου για όλα τα άτομα που ερευνώνται για ποινικά αδικήματα του οργανωμένου εγκλήματος και διαφθορά.

Ο Kajmaku εξελέγη δήμαρχος της Βόρα στις εκλογές που μποϊκοτάρει η αντιπολίτευση στις 30 Ιουνίου 2019. Η εκλογή του καταγγέλθηκε από το Δημοκρατικό Κόμμα, μαζί με αυτή του Valdrin Pjetri στη Σκόδρα και αρκετούς άλλους δημάρχους του Σοσιαλιστικού Κόμματος, για παραβίαση του νόμου αποποινικοποίησης . Αληθινές αποδείχθηκαν οι κατηγορίες σε βάρος του Kajmaku μετά τους ελέγχους που πραγματοποίησε η Γενική Εισαγγελία. Έχασε την εντολή του την 1η Νοεμβρίου 2019, επειδή δεν είχε δηλώσει στο έντυπο αποποινικοποίησης την κράτησή του και την έρευνά του στην Ελλάδα με το όνομα Γιώργο Τοτο για το ποινικό αδίκημα της χρήσης πλαστών χρημάτων. 

Διαβάστε ακόμη

Σχόλια