Η ΕΕ χορηγεί 80 εκατομμύρια ευρώ στην Αλβανία για ενέργεια

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι έχει στείλει 80 εκατ. ευρώ στην Αλβανία.

Τα χρήματα είναι για τον ενεργειακό τομέα, ώστε η Αλβανία να αμβλύνει την κρίση που ξεκίνησε στα τέλη του 2021 με τις αυξανόμενες τιμές και την έλλειψη παραγωγής. Η επιχορήγηση αυτή ανακοινώθηκε νωρίτερα, από την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula Von Der Lejen, όταν επισκέφθηκε τα Τίρανα στη σύνοδο κορυφής της 6ης Δεκεμβρίου.

Το ταμείο των 80 εκατομμυρίων ευρώ αποτελεί μέρος του πακέτου των 500 εκατομμυρίων ευρώ για τις 6 χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, όπου η Σερβία επωφελείται από 165 εκατομμύρια, η Βόρεια Μακεδονία 80, το Κοσσυφοπέδιο 75, η Βοσνία Ερζεγοβίνη 70 και το Μαυροβούνιο 30 εκατομμύρια.

Η ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στα μέτρα της ΕΕ για τον μετριασμό των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης, έγινε σύμφωνα με τις δομές πρόσθετης βοήθειας, στις συνθήκες που οι χώρες της περιοχής έχουν διαφορετικά επίπεδα σχέσεων ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό είναι μόνο το πρώτο πακέτο βοήθειας που θα χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει τα κράτη να αντισταθμίσουν τις υψηλές τιμές, ενώ ένα δεύτερο πακέτο αξίας 500 εκατομμυρίων ευρώ θα παρασχεθεί στο μέλλον για έργα στον ενεργειακό τομέα.

Διαβάστε ακόμη

Σχόλια