Νέο αίτημα της αντιπολίτευσης να συζητηθεί στο αλβανικό κοινοβούλιο η υπόθεση Rama-McGonigal

Τις τελευταίες ημέρες η αλβανική και διεθνής κοινή γνώμη έχει συγκλονιστεί από ένα σκάνδαλο διεθνών διαστάσεων που ενεπλάκη και ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών (FBI), το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και τα αμερικανικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης, στις 21.01.2023 συνελήφθη ο ανώτερος αξιωματούχος του FBI, Τσαρλς ΜακΓκόνιγκαλ, κατηγορούμενος για παραβίαση κυρώσεων κατά του Ρώσου ολιγάρχη, Oleg Deripaska, με στενούς δεσμούς με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς και για απόκρυψη, χειραγώγηση και παραποίηση δεδομένων για ακατάλληλες επαφές με ξένους πολίτες, συμπεριλαμβανομένου του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα και δύο συνεργατών του που δεν κατέχουν επίσημες θέσεις στη Δημοκρατία της Αλβανίας.

Στη μήνυση που κατατέθηκε κατά του κ. Ο McGonigal κοντά στο Περιφερειακό Δικαστήριο της Κολούμπια (Ουάσιγκτον), απαρίθμησε μια σειρά γεγονότων που σχετίζονται με τουλάχιστον 5 μυστικές συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ του πρωθυπουργού Ράμα και του κ. McGonical, παρουσία δύο άλλων ατόμων που συνεργάστηκαν και έδρασαν για λογαριασμό του κ. Ράμα, εμπλέκεται μέσω δωροδοκίας του ποσού των 225 χιλιάδων δολαρίων για να επηρεάσει τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις στην Αλβανία. Αυτό το σοβαρό γεγονός δόθηκε στη δημοσιότητα μετά από διετή διεξοδική έρευνα από το γραφείο του FBI στο Λος Άντζελες κατά των δύο γραφείων του FBI στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον, που ήδη υποβάλλονται σε νομική διαδικασία στα δικαστήρια αυτών των δύο πολιτειών.

Ταυτόχρονα, λαμβάνοντας υπόψη ότι ο ολιγάρχης Oleg Deripaska θα έπρεπε να είχε τιμωρηθεί από την Αλβανία από τις 8 Απριλίου 2022, ως υποψήφια χώρα που εφαρμόζει κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αποδεικνύεται ότι συνεχίζει να έχει επιχειρήσεις με άδεια απευθείας από την αλβανική κυβέρνηση, κατά ευθεία παραβίαση αυτής της πολιτικής και νομικής υποχρέωσης.

Έχοντας κατά νου το εξαιρετικό μέγεθος αυτού του πρωτοφανούς σκανδάλου, όπου ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα συμπεριλαμβάνεται ως αντικείμενο έρευνας με κατηγορίες για εμπλοκή σε διεθνή διαφθορά, υπονόμευση της εμπιστοσύνης του κοινού στους θεσμούς του αλβανικού κράτους και
παραβίαση των διακρατικών πολιτικών και διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Αλβανίας και Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής· καθώς και με βάση το άρθρο 98 του Κανονισμού της Συνέλευσης, ομάδα βουλευτών ζητά:

1. Ανάπτυξη Πρότασης με Συζήτηση για την υπόθεση «Rama - McGogginal».
2. Ζητάμε η πρόταση να μην έχει χρονικό όριο, δίνοντας τη δυνατότητα σε κάθε βουλευτή να εκφραστεί.

Ο Πρόεδρος της Συνέλευσης να συγκαλέσει τη Διάσκεψη των Προέδρων αμέσως μετά την υποβολή του αιτήματος αυτού, για να συμπεριλάβει στην πλησιέστερη συνεδρίαση την πρόταση με συζήτηση επί του ανωτέρω θέματος.

  

Διαβάστε ακόμη

Σχόλια