Ο Ζελένσκι έδωσε σε ουκρανική μονάδα το όνομα ναζιστικής ταξιαρχίας που αιματοκύλισε την Ελλάδα

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, να προχωρήσει -με κάθε επισημότητα- στην τιμητική μετονομασία Ταξιαρχίας του πεζικού σε «Εντελβάις». Υπό το ίδιο όνομα, πριν από 80 χρόνια δρούσε Ταξιαρχία της ναζιστικής Βέρμαχτ, πραγματοποιώντας θηριωδίες, μεταξύ άλλων και επί ελληνικού εδάφους.
Η μετονομασία της 10ης Ανεξάρτητης Ορεινής Ταξιαρχίας ανακοινώθηκε στις 14 Φεβρουαρίου μέσω Προεδρικού Διατάγματος με άμεση ισχύ. Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις της ουκρανικής κυβέρνησης, η απόφαση ελήφθη ώστε να «τιμηθεί η δράση της ταξιαρχίας στο πεδίο της μάχης». Μάλιστα, το έμβλημα της ουκρανικής «Εντελβάις» μοιάζει με εκείνο που χρησιμοποιούσαν οι ναζί στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η δράση της Ταξιαρχίας Εντελβάις της ναζιστικής Βέρμαχτ είχε προκαλέσει αιματοκύλισμα και στην Ελλάδα, μεταξύ 1943 – 1945. Συγκεκριμένα, η ναζιστική ταξιαρχία είχε υπογράψει το ολοκαύτωμα στη Μουσιωτίτσα Ιωαννίνων τον Ιούλιο του 1943, δολοφονώντας 153 ανθρώπους, την ολοκληρωτική καταστροφή του Κομμένου Άρτας και την εκτέλεση 317 κατοίκων τον Αύγουστο του ιδίου έτους.
Η Εντελβάις είχε επίσης αναλάβει τη δολοφονία των 5.200 Ιταλών στρατιωτών της Μεραρχίας «Acqui», το Σεπτέμβρη του 1943 στην Κεφαλλονιά, αλλά και την εκτέλεση των αξιωματικών της ιταλικής Μεραρχίας «Perugia» στην Αλβανία.

Παράλληλα, η Εντελβάις ευθύνεται για το ολοκαύτωμα στους Λιγκιάδες Ιωαννίνων, δολοφονώντας 92 κατοίκους τον Οκτώβριο του 1943, συνεχίζοντας τη δράση της στη Γιουγκοσλαβία μέχρι το 1945, όταν και παραδόθηκε στα αμερικανικά στρατεύματα.

Διαβάστε ακόμη

Σχόλια