«Financial Times»: Η κυβέρνηση Ράμα βυθίζεται σε σκάνδαλα

Ένα άρθρο των «Financial Times» έβαλε στο επίκεντρο τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα, αναφέροντάς τον ως έναν από τους πιο φιλοδυτικούς ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων, ο οποίος ήρθε στην εξουσία υποσχόμενος πόλεμο με τις εγκληματικές συμμορίες, αλλά στην πραγματικότητα ήταν βυθισμένος σε σκάνδαλα.
Οι «Financial Times» γράφουν ότι μια δεκαετία αργότερα, οι προσπάθειες του Ράμα να εκπληρώσει αυτή την υπόσχεση γίνονται όλο και πιο ξεκάθαρες, καθώς το παιδί της αφίσας των προοδευτικών των Βαλκανίων έχει συρθεί σε πολλά σκάνδαλα που αμαύρωσαν την εικόνα του εντός και εκτός.

Ο Ράμα αναγκάστηκε να υπερασπιστεί τις μεταρρυθμίσεις που φέρονται να είναι φιλικές προς όσους κάνουν ξέπλυμα χρήματος, να εξηγήσει πώς ενεπλάκησαν ανώτεροι κυβερνητικοί συνεργάτες σε έρευνες διακίνησης ναρκωτικών και να εξηγήσει τον ρόλο του στην πτώση ενός ντροπιασμένου αξιωματικού του FBI. .
Η δύναμη των εγκληματικών δικτύων στην Αλβανία του Ράμα αποκαλύφθηκε με θεαματικό τρόπο τον περασμένο μήνα, όταν η αστυνομία κατέστρεψε εκατοντάδες κάμερες παρακολούθησης που είχαν εγκαταστήσει εγκληματίες - μια μεγάλη επιχείρηση κατασκοπείας που παρακολουθεί την επιβολή του νόμου και τους αντιπάλους.

Ο Ράμα υπερασπίστηκε τις προσπάθειές του να ξεριζώσει τις συμμορίες. «Η καταπολέμηση του εγκλήματος και της εμπορίας ανθρώπων ήταν προτεραιότητα για αυτήν την κυβέρνηση», είπε στους Financial Times μέσω εκπροσώπου του.
Ωστόσο, η κυβέρνηση πυροδότησε διαμάχη πέρυσι επιδιώκοντας να προσφέρει φορολογική αμνηστία για τον επαναπατρισμό αδήλωτων ξένων κερδών έως και 2 εκατομμυρίων ευρώ, μια κίνηση που σύμφωνα με τους επικριτές θα έδινε άδεια σε εγκληματίες υψηλού εισοδήματος.

Ο νόμος αναμένει κοινοβουλευτική έγκριση, παρόλο που οι προηγούμενες εκδόσεις του σχεδίου επικρίθηκαν από την ΕΕ, στην οποία η Αλβανία είναι υποψήφια για ένταξη. Η κυβέρνηση του Ράμα είπε ότι ο νόμος θα εφαρμόζεται μόνο στα νόμιμα εισοδήματα.
Αυτό ακολούθησε άλλα σκάνδαλα. Ανώτερα μέλη των προηγούμενων κυβερνήσεων του Ράμα έχουν εμπλακεί σε υποθέσεις ναρκωτικών. Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Σαϊμίρ Ταχίρι φυλακίστηκε για κατάχρηση εξουσίας για σύνδεση με κυκλοφοριακό δίκτυο.

Οι αλβανικές συμμορίες έχουν επεκταθεί από παράνομες φυτείες κάνναβης στη διακίνηση κοκαΐνης και ηρωίνης απευθείας από τη Λατινική Αμερική και την Ασία. Εκατομμύρια ευρώ ξεχύθηκαν στην Αλβανία, βοηθώντας στην ανάπτυξη πολυτελών ακινήτων κατά μήκος των ακτών της Μεσογείου.
«Ο κόσμος του εγκλήματος ενισχύεται σε ένα νέο επίπεδο», δήλωσε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Άλντο Μπούμτσι, μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος. «Τα δίκτυα διανομής αναπτύσσονται, όπως και το ξέπλυμα χρήματος». . . ποιος μπορεί να αντέξει οικονομικά αυτά τα διαμερίσματα; Όχι απλοί Αλβανοί».

Ο λαμπερός τρόπος ζωής των γκάνγκστερ σε μια από τις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τον αγώνα των απλών Αλβανών, πολλοί από τους οποίους επιλέγουν να μεταναστεύσουν. Το ένα τρίτο των πολιτών της χώρας ζει στο εξωτερικό, όπου η μετανάστευση στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει δημιουργήσει τεταμένες σχέσεις με το Λονδίνο.

Η φήμη του Ράμα στο εξωτερικό αμαυρώθηκε επίσης από τις επαφές του με έναν ντροπιασμένο αξιωματούχο επιβολής του νόμου των ΗΠΑ που κατηγορείται ότι βοήθησε τον Αλβανό ηγέτη να παγιδεύσει πολιτικούς αντιπάλους.
Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ κατηγόρησε τον πρώην επικεφαλής της αντικατασκοπείας του FBI Τσαρλς ΜακΓκόνιγκαλ τον Ιανουάριο για παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων και εμπλοκή σε ξέπλυμα χρήματος ενώ εργαζόταν για τον Ρώσο ολιγάρχη Όλεγκ Ντεριπάσκα.

Ένα ξεχωριστό κατηγορητήριο επικεντρώνεται στις μη αναφερόμενες επαφές του McGonigal με τον Rama και τους ισχυρισμούς ότι παρείχε υπηρεσίες επί πληρωμή για Αλβανούς. Ο ΜακΓκόνιγκαλ κατηγορείται ότι πήρε τουλάχιστον 225.000 δολάρια από έναν Αλβανό αξιωματικό των μυστικών υπηρεσιών και στη συνέχεια παρέδωσε πληροφορίες από το γραφείο του Ράμα στις αρχές των ΗΠΑ. Με τη σειρά τους άνοιξαν έρευνα για έναν λόμπι με έδρα τις ΗΠΑ που εργαζόταν για την αλβανική αντιπολίτευση.
Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Σαλί Μπερίσα ισχυρίστηκε ότι η μαύρη λίστα του από τις ΗΠΑ το 2021 ήταν αποτέλεσμα των επαφών του Ράμα με τον ΜακΓκόνιγκαλ. «Η απόφαση των ΗΠΑ, οκτώ χρόνια μετά την αποχώρησή μου από την εξουσία, βασίζεται εξ ολοκλήρου στη δύναμη του λόμπι του Έντι Ράμα», είπε στους FT.

Ο Ράμα αρνείται ότι χρησιμοποίησε τις επαφές του με τον McGonigal για αυτόν τον σκοπό. Σημείωσε ότι η υπόθεση McGonigal δεν απήγγειλε κατηγορίες εναντίον του και είπε ότι έχει «χρησιμοποιηθεί ως αποδιοπομπαίος τράγος από πολλά άτομα στην Αλβανία που έχουν τα δικά τους συνεχή προβλήματα με το δικαστικό σύστημα».
Όμως οι δημοτικές εκλογές του Μαΐου θα δοκιμάσουν την κυριαρχία του πρωθυπουργού στην αλβανική πολιτική σκηνή. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Ράμα ελέγχει κάθε τοπική κυβέρνηση, εκτός από τη βόρεια πόλη και την επαρχία της Σκόδρας. Κοντά στο Μαυροβούνιο, η πόλη όπου ξεκίνησε το σκάνδαλο της κατασκοπείας.

Οι αστυνομικοί προσπάθησαν να ανακτήσουν το υλικό από αυτές τις κάμερες τον Ιανουάριο μετά από έκρηξη έξω από το σπίτι ενός αστυνομικού διοικητή που είχε πραγματοποιήσει επιχείρηση εναντίον καλλιεργητών κάνναβης και κυκλωμάτων διακίνησης ναρκωτικών. Όταν οι τοπικοί γκάνγκστερ αρνήθηκαν να συνεργαστούν, η αστυνομία άρχισε να τους χτυπά. Περισσότερες από 500 συσκευές αφαιρέθηκαν σε όλη τη χώρα.
Ο Αρτάν Χότζα, ένας Αλβανός ερευνητής δημοσιογράφος, είπε ότι είχε δει "μεγάλα δωμάτια ελέγχου με πολλές οθόνες, όπου παρακολουθούν μεγάλες εγκληματικές ομάδες". «Είχαν δυνατότητα νυχτερινής όρασης, αναγνώρισης προσώπου και πινακίδων κυκλοφορίας. Μόνο η αστυνομία πρέπει να έχει τέτοιες κάμερες. Υπήρχαν ακόμη και κάμερες στο δάσος για να παρακολουθούν τις φυτείες».

Ο δήμαρχος της Σκόδρας Bardh Spahia, από το Δημοκρατικό Κόμμα, είπε ότι ο φόβος των εγκληματιών είχε προκαλέσει φυγή. «Αυτή η περιοχή έχει 215.000 κατοίκους, αλλά περίπου 6.000 φεύγουν σε ένα χρόνο. Με αυτόν τον ρυθμό, σε μιάμιση δεκαετία, η μισή περιοχή θα εξαφανιστεί».

Διαβάστε ακόμη

Σχόλια