Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επικρίνει την κυβέρνηση Ράμα για την φορολογική αμνηστία

Η εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Αλβανία, Isabel Santos συνέταξε ένα από τα πιο κρίσιμα σχέδια ψηφίσματος των τελευταίων ετών κατά της αλβανικής κυβέρνησης, επικρίνοντας σχέδια για φορολογική αμνηστία και χρυσά διαβατήρια, εκφράζοντας τη λύπη για την έλλειψη προόδου στις θεμελιώδεις ελευθερίες καθώς και ανησυχίες σχετικά με την έλλειψη διαφάνειας και ανταγωνισμού στις δημόσιες συμβάσεις ή τις παραχωρήσεις.

Το σχέδιο ψηφίσματος δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα στον ιστότοπο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και αναμένεται να υποβληθεί σε κοινοβουλευτικές διαδικασίες τις επόμενες εβδομάδες.
Σημειώνει πρόοδο στην καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος και στη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης, ενώ καλεί τα πολιτικά κόμματα να λάβουν μέτρα για ανησυχίες που σχετίζονται με τη χρηματοδότηση των κομμάτων.

«[Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο] εκφράζει ανησυχία για την έλλειψη προόδου στην επίτευξη θεσμικής διαφάνειας, ελευθερίας έκφρασης και ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης και τονίζει τον ρόλο που έχουν οι πολιτικοί ηγέτες στη δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για αυτές τις ελευθερίες», αναφέρει το προσχέδιο ψηφίσματος.
«[Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο] καταδικάζει τις προσπάθειες διάκρισης σε βάρος των δημοσιογράφων και την αυθαίρετη απόκρυψη πληροφοριών από το κοινό, καθώς και την αποτυχία διασφάλισης της ασφάλειας των δημοσιογράφων», προσέθεσε, ενώ καλούσε τις αρχές να λάβουν «άμεσα μέτρα» κατά της πολιτικής επιρροής και της οικονομίας στην των μέσων ενημέρωσης και κατά του εκφοβισμού των δημοσιογράφων».

Η Αλβανία δεν σημείωσε «καμία πρόοδο» τα τελευταία δύο χρόνια όσον αφορά την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης στις ετήσιες εκθέσεις προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι βασικές ανησυχίες σχετίζονται με πολιτικές πιέσεις, κυρίως από την κυβέρνηση, σε δημοσιογράφους, όπου ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει αναλάβει το ρόλο «πειθαρχικού οργάνου». Η άμεση χρηματοδότηση των μέσων ενημέρωσης από διάφορους κρατικούς φορείς, χωρίς διαφάνεια και μέσω άμεσων προμηθειών, ήταν ένα άλλο πρόβλημα.
Το σχέδιο ψηφίσματος "εκφράζει ανησυχία" για πτυχές του σχεδίου νόμου για τη φορολογική αμνηστία και του προτεινόμενου συστήματος διαβατηρίων σε αντάλλαγμα για επενδύσεις και θεωρεί αυτές τις πτυχές "ασύμβατες με τους κανόνες της ΕΕ και την πολιτική θεωρήσεων".

Διαβάστε ακόμη

👉 Ακολουθήστε το Apenadi.Blogspot στο facebook
👉 Ακολουθήστε το Apenadi.Blogspot στο Twitter
👉 Εγγραφείτε στο κανάλι του Apenadi.Blogspot στο Youtube

Σχόλια