Το γεφύρι του Τσιμιντζη στο Πωγώνι

Του Σπύρου Μαντά

Βρίσκεται στο Πάνω Πωγώνι (Αλβανία), ανάμεσα στα χωριά Χλωμό και Σχωριάδες, χαμηλά στην ποταμιά, όπου έρχεται να χυθεί ο λάκκος της Σωπικής. Αυτόν ακριβώς γεφυρώνει δίπλα στον μύλο του Τσιμίντζη, ο οποίος βάφτισε την τοποθεσία, βάφτισε και το γεφύρι.

Είναι μονότοξο, με εκατέρωθεν δύο μικρά παράθυρα, πλήρως συμμετρικό. Το τόξο, με εντυπωσιακή όψη -έντονα οξυκόρυφο και με σπασίματα-, ανοίγει στα 12.00 μ. και ψηλώνει στα 6.20! Το καλντερίμι, από πάνω, διαγράφει τροχιά, όχι ως συνήθως καμπυλωτή, αλλά σχηματίζοντας γωνία, που βέβαια αυξάνει τις κλίσεις. Έχει μήκος κοντά 30.00 μ. και πλάτος 2.00 -ωφέλιμο, αφού αρκάδες ψηλές στους 40 πόντους ασφαλίζουν στις άκρες. Την απόλυτη συμμετρία τού γεφυριού ούτε οι ανακουφιστικές θυρίδες μπόρεσαν να διαταράξουν, παρά τη μικρή στις διαστάσεις τους διαφορά. Με ημικυκλική επίστεψη, έχουν η μεν δεξιά άνοιγμα 2.00 μ. και ύψος 1.80, η δε αριστερή, αντίστοιχα, 1.90 και 1.00! Να σημειωθεί πως ολόκληρο το γεφύρι έχει χτιστεί με σκληρές, μαύρες πέτρες, που τονίζουν περισσότερο την έτσι κι αλλιώς αυστηρή μορφή του!

Όλα αυτά πείθουν πως, εδώ, οι μαστόροι δεν αρκέστηκαν σε ένα ακόμη γεφύρι, αλλά πειραματίστηκαν για κάτι διαφορετικό. Συνέβη το 1842, με χρήματα που δώρισε, 250 τούρκικες λίρες, κάποιος Τέλος Μάνζιου απ’ την κοντινή Στεγόπολη, χωριό της Λιούντζης.

Σχόλιο Αγναντεύοντας: Δυστυχώς η σημερινή του κατάσταση, όπως μαρτυρούν και οι εικόνες που ακολουθούν, είναι πολύ κακή και κινδυνεύει να πέσει. Το αλβανικό κράτος, όπως και η δημοτική αρχή Δρόπολης, στην οποία υπάγεται η Δημοτική Ενότητα Πωγωνίου, ως φαίνεται αδιαφορεί.


Διαβάστε ακόμη

Σχόλια