Και αν ο σταθμάρχης ήπιε ένα τσίπουρο παραπάνω;

Γράφει ο Δημήτρης Κανελλόπουλος

Τέσσερα χρόνια στην κυβέρνηση μετράει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η παρέα του στο Μέγαρο Μαξίμου. Τέσσερα χρόνια μετράει η Νέα Δημοκρατία στην εξουσία, τέσσερα χρόνια είναι υπουργοί.
Τέσσερα χρόνια επιτελικό κράτος. Αυτό το πολυδιαφημισμένο επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη. Όχι έναν και δύο μήνες, ούτε έναν χρόνο, αλλά τέσσερα ολόκληρα χρόνια. Είχαν το απαραίτητο χρονικό διάστημα δηλαδή να κάνουν πράγματα. Όχι να λύσουν όλες τις παθογένειες, ούτε συζήτηση, αλλά να κάνουν πολλά. Και όμως δεν έκαναν τίποτε.

Συγγνώμη, αλλά, δεν μπορεί ένα επιτελικό κράτος να εξαρτάται από την απόφαση ενός σταθμάρχη στη Λάρισα. Από το λάθος ενός σταθμάρχη, από την κούρασή του, από την αμέλειά του, από την ασυνειδησία του στο κάτω-κάτω, επειδή πάνω στη βάρδια του ήπιε δύο τσίπουρα ενώ αυτό απαγορεύεται.
Το κράτος είναι εδώ, το απλό κράτος εννοώ, και όχι το επιτελικό που είναι ανύπαρκτο, για να μην εξαρτάται από ένα ανθρώπινο λάθος. Είναι εδώ για να έχει στήσει τον κατάλληλο μηχανισμό ώστε να διορθώνει την κατάσταση όταν προκύπτουν ανθρώπινα λάθη.

Δεν είναι λάθος, είναι εγκληματική ευθύνη. Και είναι ευθύνη πρώτα απ' όλα του ίδιου του πρωθυπουργού που ετοίμαζε φιέστα χθες, για τους ελληνικούς σιδηρόδρομους. Που μας είχε στείλει Δελτίο Τύπου από το προηγούμενο βράδυ γράφοντας κατά λέξη τα εξής: «Στις 12:00 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί το Κέντρο τηλεδιοίκησης - σηματοδότησης σιδηροδρομικού δικτύου Βορείου Ελλάδος».
Κανείς δεν ξέρει πού είναι αυτό το περίφημο «Κέντρο τηλεδιοίκησης - σηματοδότησης σιδηροδρομικού δικτύου Βορείου Ελλάδος» που θα επισκεπτόταν ο πρωθυπουργός ώστε να πουλήσει προεκλογικές φανφάρες! Δεν υπάρχει καν διεύθυνση. Και αν δεν είχε συμβεί το δυστύχημα, τα κανάλια όλη μέρα χθες θα παρουσίαζαν τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Καραμανλή να μας διαφημίζουν το έργο τους στους ασφαλείς ελληνικούς σιδηροδρόμους. Άλλωστε, μόλις πριν από 7 μέρες στη Βουλή, ο κ. Καραμανλής έλεγε «ντροπή σας» σε βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ που του επισήμανε τα ζητήματα ασφαλείας στα τρένα. «Ντροπή σας» και «να ανακαλέσετε», αυτά κραύγαζε ο υπουργός που χθες προσπάθησε να βάλει τα κλάματα μπροστά στις κάμερες.

Και είναι εγκληματική ευθύνη του πρωθυπουργού, που έκανε και χθες διάγγελμα λέγοντας πως συνάντησε κόσμο στη Λάρισα και του είπαν «ποτέ ξανά». Δηλαδή θα είδε γονείς νεκρών παιδιών και αυτοί θα του είπαν «ποτέ ξανά κύριε πρωθυπουργέ»; Μας περνάει για ηλίθιους;

Οι άνθρωποι είναι ανίκανοι και επικίνδυνοι. Και ανήθικοι.

Διαβάστε ακόμη

Σχόλια