Το πουλόβερ ισορροπίας του διεθνούς συστήματος ξηλώνεται ταχύτερα

Γράφει ο Στέλιος Φενέκος

Το διεθνές σύστημα ισορροπίας και ασφάλειας, που δομήθηκε με πολλές θυσίες και κόπους μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου και την Περεστρόϊκα, ξηλώνεται συνεχώς όχι μόνο πόντο πόντο αλλά με μεγάλες θηλιές πλέον.
Η ανακοίνωση του Πούτιν περί αναστολής συμμετοχής στην συνθήκη ελέγχουν στρατηγικών πυρηνικών όπλων, επιβεβαιώνει αυτό που πολλές φορές η «κοινωνία αξιών» έχει επισημάνει με άρθρα δημοσιεύσεις και συνεντεύξεις:

Ότι εάν αρχίσει ο ίδιος ο Πούτιν να αναφέρεται στα πυρηνικά όπλα, όταν αποχωρήσει από τις συνθήκες που έχουν συναφθεί για τον έλεγχο των στρατηγικών πυρηνικών όπλων και των μέσων μεταφοράς τους, τότε τα πράγματα αλλάζουν και μπαίνουμε σε μία περίοδο επανάκαμψης της πυρηνικής απειλής, της στρατηγικής αποτροπής και του τρόμου που επικράτησε την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου.
Όμως όπως πολλές φορές έχω αναλύσει, η δημιουργία τακτικών πυρηνικών όπλων και η ανάπτυξη τεχνολογίας αντιβληματικής προστασίας έχουν αλλάξει σημαντικά τα στρατηγικά ζητήματα της πυρηνικής αποτροπής, όπως αναπτύχθηκε την περίοδο του Ψυχρού πολέμου.

Και δυστυχώς η διεθνής επιστημονική κοινότητα δεν έχει αναλύσει επαρκώς τις αλλαγές αυτές και πως επηρεάζουν το τρίγωνο "αποτροπή-απειλή-στρατηγική αντίδραση".
Και εξακολουθεί να μην αναλύει τα ζητήματα αυτά, παραμένοντας επιφανειακά στο προβληματικό αφήγημα ότι η Ουκρανία μάχεται με συμβατικά όπλα που της δίνει η Δύση, γιατί η Δύση δεν θέλει να εμπλακεί άμεσα στον πόλεμο και ότι η Ρωσία θα νικηθεί με την στρατηγική αυτήν, μαζί με τις κυρώσεις που έχει επιβάλλει ο Δυτικός κόσμος στην Ρωσία.

Για να επιτύχει όμως κάτι τέτοιο, θα πρέπει να αντέξει η Ουκρανία να μάχεται παρά τις καταστροφές και τις εκατόμβες θυμάτων (μαχητών και αμάχων), να αυξηθεί ει δυνατόν η επιχειρησιακή της ικανότητα στο πεδίο (με όπλα μόνο), να μείνει η Κίνα εκτός της διαμάχης, να συνεχίσει η ΕΕ να είναι αρραγής με τις ΗΠΑ, να μην καταφέρουν οι χώρες της Ασίας, η Τουρκία και οι BRICS να δημιουργήσουν εναλλακτικές αγορές με την Ρωσία και ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ να μην χρησιμοποιήσει η Ρωσία τακτικά πυρηνικά όπλα.

Ο Πούτιν απαντώντας στα όσα είπε ο Μπαϊντεν, χρησιμοποίησε το μεγαλύτερο όπλο που είχε:

Την αναστολή συμμετοχής της Ρωσίας στη Συνθήκη «New Start» που έχει υπογράψει με τις ΗΠΑ για τον περιορισμό των στρατηγικών πυρηνικών οπλοστασίων και των στρατηγικών μέσων μεταφορά τους και των δύο πλευρών.

Είπε επίσης: «Επαναλαμβάνω: Δεν αποχωρεί η Ρωσία από τη συνθήκη, αλλά αναστέλλει τη συμμετοχή της. Αλλά πριν επιστρέψουμε στη συζήτηση, πρέπει να καταλάβουμε μόνοι μας τι ισχυρίζονται ακόμη χώρες όπως η Γαλλία και η Μεγάλη Βρετανία και πώς θα λάβουμε υπόψη τα στρατηγικά τους οπλοστάσια, δηλαδή το συνδυασμένο δυναμικό κρούσης της συμμαχίας τους».

Δηλαδή η οιαδήποτε ενέργεια της Ρωσίας από τούδε θα βασίζεται στην εκτίμηση για το συνδυασμένο δυναμικό των πυρηνικών δυνάμεων του Δυτικού κόσμου δηλαδή του ΝΑΤΟ.

Αν και εκφρασμένη ρητορικά μία τέτοια απειλή, είναι προφανές ότι θα προσμετρηθεί στην υπό αναθεώρηση στρατηγική του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και των ΗΠΑ στην εξελισσόμενη σύγκρουση της με την Ρωσία.

Και αυτό όχι σε σχέση μόνο με τον πόλεμο Ουκρανία αλλά και με την δομή του νέου διεθνούς συστήματος σχέσεων (συντελεστών ισχύος, δρώντων, ισορροπίας και ασφάλειας) που διαμορφώνεται με αυξανόμενη ταχύτητα.

Διαβάστε ακόμη

Σχόλια