Όχι μόνον προβολή του βορειοηπειρωτικού χώρου, αλλά και εκπομπή μηνυμάτων

Μετά την δημοφιλή εκπομπή Happy traveler του Ευτύχη Μπλέτσα, που παρέλασε και πρόβαλε ένα μεγάλο μέρος του βορειοηπειρωτικού χώρου, από την Χιμάρα, τα παραθαλάσσια, τους Αγίους Σαράντα, τα Εξαμίλια, το Βουθρωτό, τη Φοινίκη, το Γαλανό Μάτι, το Αργυρόκαστρο, τη Δερβιτσάνη την Αντιγόνεια και μερικές κοινότητες και μέρη του χώρου, μάς ψυχαγώγησε και μας εμψύχωσε κι άλλη μια εκπομπή, αυτή του 365 ΣΤΙΓΜΕΣ της ΕΡΤ News, με την Σοφία Παπαϊωάννου, στην οποία προβλήθηκαν κοινότητες και αρχαιολογικοί μεθοριακοί χώροι, καθώς και Βορειοηπειρώτες επιχειρηματίες, που προκόβουν στον τόπο τους.

Η αποτίμηση των δύο αυτών εκπομπών στέκει στο γεγονός ότι όχι μόνον προβάλουν αλλά εκπέμπουν και μηνύματα.

Προβάλουν τις ομορφιές του τόπου, την αρχαιότητά του, με τις αρχαίες εκκλησίες και τα μοναστήρια, τις αρχαίες πόλεις, τις τοξωτές γέφυρες, τα φυσικά μνημεία, τις φυσικές ομορφιές, τις παραδόσεις μας με τους λεβέντικους χορούς και τις ουρανότοξες ενδυμασίες, τα παραδοσιακά εδέσματά μας κλπ, που διαμορφώνουν την εικόνα αυτού του κομματιού ώστε να πλημμυρίσει από επισκέπτες μα και να δώσει την ευκαιρία στους, ακόμα, καχύποπτους για την ελληνικότητα αυτού του χώρου.

Εκπέμπουν μηνύματα πως αυτός ο χώρος είναι πλούσιος, είναι όμορφος και είναι κρίμα να αφεθεί στο έλεος του Θεού. Ιδίως η εκπομπή 365 στιγμές της Σοφίας Παπαϊωάννου, μέσων του διαλόγου με τους επιχειρηματίες του χώρου μας, την Ιφιγένεια Παππά, με το εργοστάσιο χαρτοποιΐας, του Γιάννη Λώλη με το εργοστάσιο ξυλουργικής, την νηπιαγωγό Αγαθή Μπαρούτα και την νοικοκυρά την κυρία Βασίλω Κυριακού, μα και το Δήμαρχος Φοινίκης Χρήστο Κίτσιο.

«Εδώ είναι το σπίτι μου, εδώ ο τόπος μου. Και ο τόπος που γεννήθηκες και μεγάλωσες είναι ιερός. Είναι κρίμα να τον αφήσουμε. Εδώ είναι οι εκκλησίες μας, τα αρχαία μας, Παρακαλώ τους νέους να επιστρέψουν, εδώ στα άγια χώματά τους, να ζωντανέψει ο τόπος μας ξανά.…», λέει η κυρία Βασίλω καθώς φτιάχνει ένα παραδοσιακό έδεσμα τέχνης, που της έμαθε η πεθερά της και το αφήνει κληρονομιά στις νέες.

«Δεν μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου μακριά από το χωριό μου, τη γειτονιά μου, τον τόπο μου, εδώ που γεννήθηκα και μεγάλωσα… Η Ελλάδα να προσφέρει στήριξη και να γνωρίζουν όλοι ότι εδώ είναι Ελλάδα, ένας πονεμένος Ελληνισμός…», λέει και ο Γιάννης και νιώθει περήφανος για την καταγωγή του.

Μηνύματα και από το Δήμαρχο Χρήστο Κίτσιο, από την νηπιαγωγό Αγαθή Μπαρούτα, από την Ιφιγένεια Παππά.

Καλοδεχούμενες τέτοιες εκπομπές, για να εμψυχώσουν τους εναπομείναντες, να προβάλουν τις ιδιαιτερότητες του χώρου, να ενημερωθούν οι Ελλαδίτες και οι ξένοι, να ξυπνήσουν μνήμες στους Βορειοηπειρώτες.

Βαγγέλης Παπαχρήστος

Διαβάστε ακόμη

Σχόλια