Ανθελληνικές μεθοδεύσεις του Ράμα για την Απογραφή στην Αλβανία

Γράφει ο Ορφέας Μπέτσης

Σε ανθελληνικό βάλτο βαδίζει το καθεστώς του Έντι Ράμα, επιστρατεύοντας όλο σχεδόν το φάσμα των συστημικών ΜΜΕ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σε ένα τοπίο που έχει δόλια προλειάνει ο ίδιος ο Αλβανός πρωθυπουργός, με κορυφαίο παράδειγμα την κράτηση του δημάρχου Χιμάρας. Τον ίδιο σκοπό υπηρετεί και η Γενική Απογραφή Πληθυσμού και Κατοικιών, που με ευρωπαϊκή κυρίως χρηματοδότηση και μετά από αναβολή ενός έτους (με επίκληση την πανδημία του κορονοϊού) ξεκίνησε την περασμένη Δευτέρα.
Η απογραφή θα διαρκέσει έως τα τέλη Οκτώβρη. Κατά την διαδικασία της έχουν προβλεφθεί προαιρετικά ερωτήματα που αφορούν την εθνική ταυτότητα, την μητρική γλώσσα και το θρήσκευμα των πολιτών. Πρόκειται για μια χρόνια απαίτηση των εκπροσώπων της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας (Ομόνοια και ΚΕΑΔ) που συμμερίζεται το Συμβούλιο της Ευρώπης, δεδομένου ότι τα σχετικά στοιχεία στα χρόνια του αθεϊστικού καθεστώτος είχαν χειραγωγηθεί αυθαίρετα. Η απαίτηση να γίνει σεβαστό το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού των πολιτών σε συνθήκες που κατοχυρώνει το Σύνταγμα και οι συμβάσεις τις οποίες έχει υπογράψει η Αλβανία, δεν είχε γίνει σεβαστή κατά την προηγούμενη απογραφή του 2011.

Τα μέλη της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας τότε απείχαν της διαδικασίας, κατόπιν έκκλησης της Ομόνοιας. Τόσο η περίοδος που είχε προηγηθεί της Απογραφής, όσο και κατά την διάρκεια της, χαρακτηρίστηκε από ανθελληνική προπαγάνδα, της οποίας πρωτοστατούσαν οι εκπρόσωποι κόμματος που εκπροσωπεί τους Αλβανοτσάμηδες. Είχαν μάλιστα πετύχει τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας για επιβολή προστίμου, στην περίπτωση που τα στοιχεία που έδιναν οι πολίτες δεν ανταποκρίνονταν με τα στοιχεία των ληξιαρχείων της εποχής Χότζα! Αμερικανοί γερουσιαστές και μέλη της Επιτροπής του Ελσίνκι είχαν μάλιστα διαμαρτυρηθεί στον Πρόεδρο της Αλβανικής Δημοκρατίας.
Τα αποτελέσματα που είχαν ανακοινωθεί τότε από πλευράς της αλβανικής Στατιστικής Αρχής δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα. Ας αναφερθεί ότι αποδίδουν στα μέλη της Ορθοδόξου Εκκλησίας ένα ποσοστό μόλις 7,5%, αποκλίνοντας αισθητά από τα στοιχεία της άτυπης διαδικασίας που είχαν διενεργήσει φορείς της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας για τα αριθμητικά μεγέθη της κοινότητας τους. Οι εκτιμήσεις τους αναφέρονται περίπου σε 285.000 μέλη, σε μία γεωγραφική έκταση πολύ πέρα απ’ αυτή, στην οποία επίμονα αναφέρεται το αλβανικό καθεστώς.

Η Απογραφή του 2023
Όπως προαναφέραμε στη φετινή διαδικασία Απογραφής υπάρχουν προαιρετικά ερωτήματα για την εθνική ταυτότητα, την μητρική γλώσσα και το θρήσκευμα των πολιτών. Έχει τυπικά αφαιρεθεί το πρόστιμο που ενείχε η προηγούμενη νομοθεσία. Αυτό δημιουργεί μια σχετική αισιοδοξία ότι όντως είναι στην πρόθεση της Πολιτείας να συλλέξει στατιστικά στοιχεία, εφαρμόζοντας την πρέπουσα νομοθεσία για τα μέλη Εθνικών Μειονοτήτων που αναγνωρίζονται στη χώρα.
Όμως, όλα τίθενται υπό αμφισβήτηση διότι απουσιάζει το κριτήριο της ειλικρινούς προσέγγισης και η πολιτική βούληση για οριστική απαγκίστρωση των κρατικών φορέων από το σκοτεινό παρελθόν της καταπίεσης των μειονοτήτων και της απόκρυψης των πραγματικών στοιχείων. Δεν είναι εξάλλου η πρώτη φορά που στρουθοκαμηλικά τα Τίρανα επιδιώκουν να παραπλανούν με τη νομοθετική τους πρακτική, την οποία μάλιστα αναιρούν κατά την εφαρμογή της.

Την Κυριακή ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος κάλεσε τους πιστούς να δηλώσουν επίμονα και να ελέγξουν με επαγρύπνηση την καταχώρηση της απάντησης τους στο προαιρετικό ερώτημα «Χριστιανός Ορθόδοξος». Επεσήμανε επίσης πως «όλες οι χώρες και ιδιαίτερα η δική μας έχει ανάγκη από αλήθεια». Μια αλήθεια, την οποία για άλλη μια φορά υπάρχουν κύκλοι που θέλουν να θάψουν και να διαστρεβλώσουν.
Πρέπει να σημειωθεί ότι αιχμή του δόρατος της σχετικής προπαγάνδας αποτελεί και το “επιχείρημα” ότι εάν δηλώσεις Ορθόδοξος εξυπηρετείς δόλιο σχέδιο των Ελλήνων! Οι συγκεκριμένοι κύκλοι προχώρησαν μάλιστα σε μία αισχρή διαστρέβλωση της έκκλησης του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου «ας δηλώσουμε ότι είμαστε Ορθόδοξοι», ότι τάχα απευθυνόμενος στο ποίμνιο του, τους κάλεσε να δηλώσουν Έλληνες.

Παγίδες και πρώτα δείγματα
Ο Αλβανός πρωθυπουργός έχει συμφέρον να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη, προσδιορίζοντας την ατζέντα του δημόσιου διαλόγου. Στον ίδιο δρόμο τα ΜΜΕ (κυρίως τηλεοπτικοί σταθμοί) που “ταΐζονται” και συντηρούνται μέσα από διαδικασίες διαπλοκής, δήθεν για την “εξυπηρέτηση του εθνικού συμφέροντος”, συχνά και με χρηματοδοτήσεις από την Τουρκία και τον κόσμο του Ισλάμ. Μάλιστα πολλοί “αναλυτές”, “πολιτικοί επιστήμονες”, “πολιτικοί εκπρόσωποι” –σύμφωνα με διαρροές– βρίσκονται σε καταστάσεις χρηματοδότησης από οικονομικής ξένα ιδρύματα.
Την περασμένη Κυριακή και αφού ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωνε στην ΔΕΘ ότι δυσκολεύεται να συνεχίσει να στηρίζει τον Αλβανό ομόλογό του Έντι Ράμα, ο δεύτερος αναρτούσε φωτογραφικό υλικό από εργασίες σε δημόσια πλατεία στη Δερβιτσάνη (κεφαλοχώρι του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού), την οποία αφιερώνει στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, του οποίου μάλιστα θα τοποθετήσει και προτομή. Όπως διατείνεται θα τα έχει όλα έτοιμα για την 28η Οκτωβρίου!

Ο δε ‘Εντι Ράμα έφυγε για τη Νέα Υόρκη (η Αλβανία προεδρεύει του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με κυρίαρχο θέμα το Ουκρανικό), έχοντας εξουσιοδοτήσει εντολοδόχους πληρεξούσιους να ασχοληθούν με τους Έλληνες και τους Ορθοδόξους. Την ίδια στιγμή τα πάνελ των τηλεοπτικών στούντιο βρίθουν από κήρυκες άκρατου ανθελληνισμού που στόχο έχουν τη δημιουργία ψεύτικων διλημμάτων και αβάσιμων φοβικών συνδρόμων. Που δυστυχώς αποδίδουν…
Απογραφείς, σε όλο το γεωγραφικό εύρος της ιστορικής παρουσίας του Ελληνισμού και της κοινότητας των Ορθοδόξων αποφεύγουν να συλλέξουν τα στοιχεία που αναφέρονται στην εθνική και θρησκευτική ταυτότητα τους. Ενδεικτικά, ας αναφερθεί ότι ακτιβιστής των Αλβανοτσάμηδων (Διευθυντής της Υπηρεσίας Κρατικών Αρχείων) διατείνεται ότι υπάρχει σχέδιο αμφισβήτησης της εδαφικής ακεραιότητας πίσω απ’ την καταγραφή Ελλήνων στη Χιμάρα και το Μουρσί! Στο άκουσμα της δήλωσης οι δημόσιοι υπάλληλοι-συλλέκτες των απαντήσεων του Απογραφικού Ερωτηματολογίου διέκοψαν την συλλογή απαντήσεων στα προαιρετικά ερωτήματα!

Διαβάστε ακόμηΣχόλια