Στρατιωτική συμφωνία υπέγραψαν Ράμα - Ερντογαν

Την ώρα που οι Αλβανοί διαδήλωναν μπροστά από το πρωθυπουργικό μέγαρο, ο Έντι Ράμα πήγε στην Τουρκία και εμφανίστηκε στο πλευρό του Ερντογάν. Εκεί υπέγραψαν 6 συμφωνίες.

Αυτό όμως που ξεχωρίζει είναι ότι υπογράφηκε συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας. Με αυτή τη συμφωνία ο Ράμα φαίνεται να προκαλεί τους Αμερικανούς. Οι ΗΠΑ δεν αποδέχτηκαν ποτέ ότι η Αλβανία παραλαμβάνει όπλα ή συνεργάζεται στρατιωτικά με τους Τούρκους.
Επιπλέον, όταν ο Μπλίνκεν επισκέφθηκε τα Τίρανα, είναι γνωστό ότι μίλησε ξεκάθαρα για τη στρατιωτική συνεργασία Αλβανίας και ΗΠΑ. Οι Αμερικάνοι έχουν πάρει τον αλβανικό στρατό υπό την αιγίδα τους και ο Ράμα φαίνεται να έχει βάλει τώρα τους Τούρκους στο παιχνίδι.

«Ανταλλάξαμε ιδέες με τον πρωθυπουργό για τις εξελίξεις στην περιοχή μας και στον κόσμο. Η Τουρκία και η Αλβανία είναι δύο σύμμαχοι του ΝΑΤΟ που συμβάλλουν στην ειρήνη και τη σταθερότητα των Βαλκανίων. Θέλουμε να εμβαθύνουμε τη στενή συνεργασία στην αμυντική βιομηχανία και στην στρατιωτικό πεδίο. Η Στρατιωτική Συμφωνία Πλαίσιο είναι η πιο συγκεκριμένη εκδήλωση αυτής της βούλησης. Συγχαίρουμε την Αλβανία για την επιτυχή ολοκλήρωση της μη μόνιμης ένταξης της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η Αλβανία θα συμβάλει σημαντικά στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας του Ευξείνου Πόντου». είπε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο Ερντογάν.

Διαβάστε ακόμη

Σχόλια