Ο προβοκατόρικος ρόλος του Νετανιάχου

Γράφει ο Στέλιος Φενέκος

Πριν μερικές ημέρες έγραφα το άρθρο "Τι σχεδιάζει το Ισραήλ και τι οι ΗΠΑ";
Η επίθεση στην πρεσβεία του Ιράν στην Συρία, όπου σκοτώθηκαν 8 αξιωματικοί του Ιράν δεν είχε κάποιο προφανή λόγο. Κάποιος θα μπορούσε να πει ότι συντόνιζαν τις ενέργειες της Χεζμπολάχ ή κάτι αντίστοιχο.
Όμως αυτό το υποθέταμε και τέτοιες δράσεις μπορεί να συμβαίνουν εδώ και χρόνια από πολλές πλευρές. ΓΙΑΤΙ ΤΩΡΑ αποφάσισε ο Νετανιάχου να κάνει το κτύπημα αυτό σε ξένη χώρα, ρίχνοντας λάδι στην φωτιά και εμπλέκοντας στρατιωτικά το Ιράν, την ώρα που το Ισραήλ εκκαθάριζε το Νότιο τμήμα της Γάζας;

Η πιθανές εξηγήσεις είναι συγκεκριμένες:
1) Για να επιτύχει στροφή της διεθνούς κοινής γνώμης από το σφαγείο της Γάζας και για να θυματοποιήσει το Ισραήλ.
2) Για εξαναγκάσει σε εκ του μακρόθεν εμπλοκή το Ιράν, γνωρίζοντας ότι ο Αραβικός κόσμος θα τηρούσε μετριοπαθή στάση (μεσολαβούν αραβικές χώρες μεταξύ Ιράν, Ισραήλ, και Υεμένης).
Αυτό κάνει τον Νεντανιάχου να θεωρεί δεν απειλείται με άμεση στρατιωτική εμπλοκή στο πεδίο με το Ιράν και με άλλες αραβικές χώρες, παρά μόνο με βλήματα και drones από το Ιράν (που δεν το συμπαθούν ούτε οι Άραβες), με χαμηλή αποτελεσματικότητα (λόγω απόστασης, χαμηλής ικανότητας ελέγχου και καθοδήγησης και με αδρανειακά συστήματα ναυτιλίας που δεν εξασφαλίζουν ακρίβεια στους πύραυλους και τα βλήματα).
3) Έτσι θα ικανοποιούσε ο Νεντανιάχου το υπερεθνικιστικό Ισραηλινό κοινό και θα το ανακτούσε για να διασωθεί ο ίδιος την ώρα που αμφισβητείται στο εσωτερικό ευρέως.
4) Ταυτόχρονα θα είχε κάθε δικαιολογία για να μειώσει την επιχειρησιακή δράση στην Γάζα και να απεμπλακεί από τις ισχυρές πιέσεις να μην δράσει στην Ράφα.

ΚΑΤΑΛΗΓΟΝΤΑΣ
Ο Μπάιντεν περνάει την πιο δύσκολη περίοδο διαχείρισης κρίσεων στην θητεία του, έχοντας να διαχειριστεί όχι μόνο την διαφαινόμενη αποτυχία στην Ουκρανία, όσο και την απρόσμενη εγκληματική δράση της Χαμάς, την ακραία επιθετικότητα του Ισραήλ στην Γάζα με δεκάδες χιλιάδες άμαχους θύματα και με ανεξέλεγκτο πλέον τον σκληρό προβοκάτορα Νεντανιάχου στην Μέση Ανατολή.

Τώρα του προέκυψαν και οι Αγιαατολάδες.

- Εάν καταφέρει να μειώσει την Ισραηλινή αναμενόμενη αντίδραση, εκβιάζοντας διπλωματικά (και όχι μόνο) τον Νετανιάχου,
- Εάν αποκαταστήσει δίαυλο επικοινωνίας με τους Αγιατολάδες που δηλώνουν ότι δεν έχουν αυτοσκοπό την γενικευμένη σύγκρουση αλλά την απάντηση αυτή ως αντίποινα στην επίθεση του Ισραήλ
- Εάν επιτύχει την δέσμευση των ενδιάμεσων χωρών να μην επιτρέψουν σε κανένα από τους αντιπάλους να χρησιμοποιήσουν τον εναέριο χώρο τους,
- Εάν καταφέρει να κρατήσει την Τουρκία ουδέτερη, την Σαουδική Αραβία αμέτοχη στο πλευρό του,
- την Ιορδανία χωρίς να εμπλακεί στρατιωτικά
- και τις χώρες του Κόλπου μετριοπαθείς και με επιθυμία να διευκολύνουν τις διαπραγματεύσεις,

τότε θα έχει επιτύχει μία από τις μεγαλύτερες νίκες της καριέρας του, που μπορεί να είναι και καθοριστικές στην εκλογική αναμέτρηση.
Ο Τραμπ στην περίπτωση αυτή βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση και το μόνο που του μένει να αναμασάει στους φανατικούς ρεπουμπλικάνους είναι "America Fisrt"
Ελπίζουμε και ευχόμαστε να επιτύχει ο Μπάϊντεν (Μπλίνκεν) στους σημαντικότερους τουλάχιστον από τους παραπάνω στόχους και κυρίως αυτούς που αφορούν άμεσα τις δύο εμπλεκόμενες χώρες.

ΣΗΜ: Πολλούς μήνες πριν έλεγα ότι οι ΗΠΑ θα αναγκαστούν να αναπτύξουν και άλλο αεροπλανοφόρο στην περιοχή του Κόλπου για να μπορούν να ξεπεράσουν τους περιορισμούς στους εναέριους χώρους των χωρών που μεσολαβούν στην περιοχή.

Διαβάστε ακόμη

Σχόλια