Φιέστα Ράμα στην επέτειο σύλληψης Μπελέρη

Την 12η Μαιόυ 2024, επέλεξε ο Εντι Ράμα να πραγματοποιήσει την κομματική του φιέστα στην Αθήνα, ανήμερα της επετείου σύλληψης του εκλεγμένου δημάρχου Χιμάρας, Φρέντι Μπελέρη, με χιλιάδες οπαδούς του, πολλούς από αυτούς μεταφερόμενους από την Αλβανία, όπως δείχνουν και οι εικόνες που κυκλοφορούν, αλλά και μεταδίδουν τα αλβανικά ΜΜΕ. Μια ημερομηνία που δεν μπορεί να επιλέχθηκε τυχαία.

Σε αυτόν τον ένα χρόνο που μεσολάβησε, με την ύποπτη ανοχή της ελληνικής κυβέρνησης. Να θυμίσουμε eδω τα σχόλια της Υφυπουργού Εξωτερικών, Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου, που λίγες εβδομάδες μετά την σύλληψη του, χαρακτήριζε τον Μπελέρη ως «πρόσωπο με σκιές», για τον οποίον δεν αξίζει να χαλάσουν οι ελληνοαλβανικές σχέσεις, ο Ράμα έχει υφαρπάξει το δήμο Χιμάρας. Προφανώς, η ίδια -και μάλλον και η υπόλοιπη κυβέρνηση- εννοούν τις σχέσεις Μητσοτάκη - Ράμα, που αν κρίνουμε με βάση τις σημερινές αναφορές Ράμα, στην ομιλία του, δεν φαίνεται να χάλασαν. Ο Ράμα, αφού η ελληνική κυβέρνηση του έδωσε και στάδιο για να τα πει, χαρακτήρισε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως τον καλύτερο συνομιλητή της Αλβανίας τα τελευταία δέκα χρόνια, ενώ, δεν παρέλειψε να επιτεθεί ξανά κατά της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα λέγοντας: «Και εμείς στην Αλβανία έχουμε την ίδια αντιπολίτευση που πράττει το ίδιο. Όσες φορές γίνεται λόγος για εξωτερικά θέματα καθίσταται φερέφωνο του εκλογικού εθνικισμού».

Σε αυτόν τον ένα χρόνο, λοιπόν, που μεσολάβησε, ο Φρέντι Μπελέρης παραμένει στη φυλακή και ο δήμος Χιμάρας στα χέρια του Έντι Ράμα, παρά την αντίθετη θέληση των πολιτών της Χιμάρας. Αλλά, κυρίως, το σύνολο της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας ελέγχεται πλήρως από τον Αλβανό πρωθυπουργό, με την -ανεξήγητη- ανοχή της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Διαβάστε ακόμη

Σχόλια