Θα πάνε Βορειοηπειρώτες να χειροκροτήσουν στο Γαλάτσι;

Γράφει ο Μιχάλης Νατσιος

Ο Ράμα, ο πρόεδρος των Σοσιαλ-ληστών της Αλβανίας θα είναι την Κυριακή στην Αθήνα για να συναντηθεί με μέλη του κόμματός του που ζουν κι εργάζονται στην Ελλάδα. Εντάξει, θα μου πείτε. Κάτι τρέχει στα γύφτικά... Να πάει με το καλό και να γυρίσει με το καλό. Έτσι κι αλλιώς, κάπου αλλού θα πήγαινε για Σαββατοκύριακο. Αν ο χρόνος έχει 50 Σαββατοκύριακα, αυτός 5 όλα κι όλα μπορεί να τύχει να είναι στην Αλβανία. 

Το θέμα είναι άλλο. Πολλοί συγχέουν τον Πρωθυπουργό με τον πρόεδρο του Κόμματος εσκεμμένα. Ένας πρόεδρος Κόμματος μπορεί να έχει τη δική του ατζέντα και να πάει να δει τα μέλη του κόμματός του και στο φεγγάρι, αν θέλει. Κι αρχίζει το νταβαντούρι αν πρέπει να πάει ή αν πρέπει να μην πάει. Δεν πάει καλέ μου στον αγύριστο! Τι με νοιάζει εμένα; Εμένα όμως με νοιάζει κάτι άλλο. 
Αυτός ο πρόεδρος που δεν είναι πρόεδρος του Κόμματός μου (εγώ ανήκω στο ΚΕΑΔ και πρόεδρο έχω το Βαγγέλη Ντούλε), επειδή τυγχάνει να είναι και Πρωθυπουργός, χρησιμοποιεί το κυβερνητικό αεροπλάνο να κάνει τις κομματικές δουλειές του. Και το αεροπλάνο αυτό το πληρώνω κι εγώ ως φορολογούμενος. 

Τώρα, όσον αφορά, αν έχει ή αν δεν έχει την έγκριση των ελληνικών αρχών για να μετέβει στην Αθήνα, αυτά είναι ψιλά γράμματα για την αντίληψη του Ράμα στη σημερινή ανοικτή κοινωνία. Αν ο Ράμα, θα λειτουργούσε με δομικά και διπλωματικά κριτήρια, επειδή είναι συνάμα και πρόεδρος του ΣΚ και Πρωθυπουργός, θα έπρεπε να είχε συνεννοηθεί με τις ελληνικές αρχές για το ταξίδι, να έπαιρνε μια τυπική έγκριση και όχι να επιμένει σαν άξεστος πολιτικός "τώρα θέλω, άντρα θέλω". 

Κάποιοι, με μισόλογα και ημιαλήθειες προσπαθούν να αντιστοιχήσουν την επίσκεψη Μητσοτάκη στη Χειμάρρα με την επίσκεψη Ράμα στην Αθήνα. 
Για όσους έχουν μνήμη ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, τηρώντας τα πρωτόκολλα είχε προγραμματίσει την επίσκεψη στη Χειμάρρα μετά τη σύνοδο της ΕΕ στα Τίρανα. Τότε οι αλβανικές αρχές, η Αλβανική Κυβέρνηση, επικαλέστηκε λόγους ασφαλείας να μην γίνει εκείνη τη στιγμή η επίσκεψη και ο κύριος Μητσοτάκης σεβάστηκε την πρότασή τους και μετέθεσε την επίσκεψη στη Χειμάρρα, στη Φοινίκη και στη Δρόπολη σε άλλη χρονική στιγμή. Και, στο πρόγραμμα της επίσκεψης, η οποία ήταν ανεπίσημη, μπήκε και συνάντηση με το Ράμα ως Πρωθυπουργό της Αλβανίας στη Δερβιτσάνη. Έτσι συμβαίνει με τα σοβαρά κράτη. 

Ο ίδιος ο Ράμα, ο οποίος επιμένει να κανει την επίσκεψη αυτή, εν μέσω εκλογών για το Ευρωκοινοβούλιο και που την εντάσσει σε ένα πρόγραμμα παρόμοιων συναντήσεων και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, γιατί δεν αρχίζει από την Ιταλία ή τη Γερμανία, ακόμη κι από την Αγγλία που δεν έχει καν εκλογές για την Ευρωβουλή; Μέλι και γάλα τα έχει με τη Μελόνι. Ας αρχίσει από κει. Ενώ την επίσκεψη στην Αθήνα την έχει γνωστοποιήσει εδώ κι ένα μήνα, δεν είδαμε να γνωστοποιεί κι άλλη παρόμοια εκδήλωση εν μέσω ευρωεκλογών σε άλλη χώρα. Έτσι κι αλλιώς, τον τελευταίο χρόνο οι σχέσεις του με την επίσημη Αθήνα είναι στο ψυγείο εξαιτίας της πολιτικής δίωξης κατά του εκλεγμένου Δημάρχου της Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη. 

Τώρα, όσο για τη συμβολική μέρα μετάβασης στην Αθήνα, ακριβώς στις 12 Μαϊου, ημέρα σύλληψης του Μπελέρη, αυτή είναι διπλή πρόκληση. Πέρα από την πρόκληση Ράμα, ο οποίος πάει να αποκτήσει εθνικιστικό έδαφος, είναι μια πρόκληση για τα μέλη της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας που ασπάζονται το ΣΚ. Θα πάνε να χειροκροτήσουν στο Γαλάτσι, τον υπαίτιο της πολιτικής δίωξης του συμπατριώτη τους Δημάρχου της Χειμάρρας; 
Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα!

Διαβάστε ακόμη

Σχόλια