Η διαχείριση της εκλογής Μπελέρη από τον Ράμα και την ελληνική κυβέρνηση

Ως αρχή -με την αμφίσημη έννοια της λέξης- να πούμε ότι ο φυλακισμένος δήμαρχος Χειμάρρας Φρέντης Μπελέρης «έσωσε» τη Νέα Δημοκρατία από τα βάραθρα.

Από τον Νικ. Σταυρουλάκι

Η εκλογή του στο Ευρωκοινοβούλιο, ενώ παραμένει φυλακισμένος του πρωθυπουργού της Αλβανίας (σ.σ.: Μεσαίωνας), προσδίδει στην επιτυχία του Βορειοηπειρώτη μαχητή υψηλής ισχύος πλεονεκτήματα: Συνιστά απάντηση στους επαρχιωτισμούς του Εντι Ράμα, που θεωρεί ότι με τις ανόητες κατευθύνσεις των Τουρκοσυμβούλων του παίζει στα δάκτυλα το «power game» με την Αθήνα. Είναι απάντηση στις εσωστρεφείς, ηττοπαθείς ψευδαισθήσεις αξιωματούχων, που νομίζουν ότι «το οργανωμένο έγκλημα το αντιμετωπίζεις με εκθέσεις ζωγραφικής». Οπως και απάντηση στους επικριτές της επιλογής Μπελέρη, με αιτιολογίες όπως τους έρχονταν στο κεφάλι. Κυρίως όμως στέλνει μήνυμα στους Ελληνες συμπατριώτες του δημάρχου, ότι η Ελληνική Εθνική Μειονότητα τελεί υπό τη σκέπη του Εθνικού Κέντρου. Και αυτό είναι που την κάνει να ζει! Γι’ αυτό η Χειμάρρα πανηγύρισε την εκλογή.

Αναφορές κάνουν λόγο στην εντύπωση που προκάλεσε στα εκλογικά επιτελεία της Ν.Δ. και στο Μαξίμου το γεγονός ότι πολλά ψηφοδέλτια του κόμματος είχαν έναν μόνο σταυρό στο όνομα του Φρέντη Μπελέρη. Και οι 240.000 σταυροί δεν είναι και λίγοι…
Σύμφωνα με πηγές, η Αθήνα έχει θέσει ήδη ως πρώτο στρατηγικό στόχο την απελευθέρωση του Μπελέρη. Με τον Μπελέρη ελεύθερο, η φωνή της Χειμάρρας φθάνει στην Ευρώπη. Και η γενοκτονία των Ελλήνων που μεθοδεύει στη Χειμάρρα ο Ράμα θα γίνει κομμάτι δυσκολότερη.

Η εκδίκαση της υπόθεσης του Μπελέρη σε δεύτερο βαθμό από το αλβανικό εφετείο προσφέρει στον Ράμα την ευκαιρία να αποκλιμακώσει, χωρίς προσωπική φθορά, καθώς, εάν η απόφαση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου μειώσει την ποινή, ο Μπελέρης μπορεί να αποφυλακιστεί ακόμα και την ημέρα της δίκης. Η οποία δίκη, όμως, δεν έχει χρονικά προσδιοριστεί! Στο αμέσως επόμενο διάστημα θα γίνουν γνωστές οι προθέσεις του Αλβανού πρωθυπουργού.

Δικαιολογίες
Από το Κόσοβο ο Ράμα, ερωτηθείς να σχολιάσει την εκλογή Μπελέρη, επικαλέστηκε το γεγονός ότι βρίσκεται σε ξένη χώρα (!), την ώρα που μηχανορραφεί, στήνοντας την ένωση του Κοσόβου με την Αλβανία, σε πρώτη φάση. Δυστυχώς, σε αυτό το παιχνίδι έχει συμμάχους με ονοματεπώνυμο: Ουάσινγκτον, Βερολίνο, Ρώμη, Αγκυρα. Φοβάται, λέει, η Δύση κάθοδο της Ρωσίας στα δυτικά Βαλκάνια και ο Ράμα τής κάνει τη δουλειά. Για την Αγκυρα δουλεύουν οι «κουτόφραγκοι».
Δεύτερο βήμα η διεθνοποίηση… του ζητήματος, σημειώνει στην «κυριακάτικη δημοκρατία» ο γιος του, Πέτρος Μπελέρης, μετά την εκλογή του πατέρα του στο ευρωπαϊκό νομοθετικό σώμα. Εχει σημασία αυτό, αφού και ο Ράμα με «νομικό μανδύα» επιχειρεί να καλύψει την εν εξελίξει γενοκτονία των Ελλήνων στη χώρα του. «Διεθνοποίηση, ως συνέχεια της σκληρής γραμμής που τηρούμε» πρόσθεσε. «Η εκλογή του πατέρα μου δημιουργεί μοχλό πίεσης στον Ράμα, καθώς η Αλβανία θα είναι η μοναδική χώρα στον κόσμο που κρατά στη φυλακή πολιτικό πρόσωπο άλλης χώρας, χωρίς την άδειά της. Και με ψευδείς κατηγορίες. Η μειονότητα αναθάρρησε με την εκλογή. Να αναμένετε τη μητέρα των μαχών».

Στο πεδίο της διπλωματίας, δουλείες και εξαρτήσεις της Αθήνας περιορίζουν την εμβέλεια των αντιδράσεών της. Καλή η διεθνοποίηση, αλλά και η ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας θέλει ακόμα λίγο «ψάξιμο». Μετά και το μήνυμα της κάλπης για τον Μπελέρη, η κυβέρνηση οφείλει να φανεί αντάξια του αποτελέσματος. Να ορθώσει το ανάστημα που της λείπει.

Διαβάστε ακόμη

Σχόλια