Ο Ράμα υποστηρίζει πως η συμφωνία για τους μετανάστες αφορά αποκλειστικά την Ιταλία

Οι κυβερνήσεις που επιδιώκουν να επαναλάβουν τη συμφωνία που συνήφθη μεταξύ Ιταλίας και Αλβανίας για την εξωτερική ανάθεση της διεκπεραίωσης των αιτημάτων ασύλου δεν θα πρέπει να αναζητούν εταίρο στη χώρα των Βαλκανίων, δήλωσε ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα.
«Αυτή είναι μια αποκλειστική συμφωνία με την Ιταλία γιατί αγαπάμε τους πάντες, αλλά με την Ιταλία έχουμε αγάπη άνευ όρων», είπε ο Ράμα, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η επανειλημμένη προειδοποίησή του έρχεται λίγες μέρες αφότου η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι είπε ότι ο Βρετανός ομόλογός της Κιρ Στάρμερ είχε εκφράσει «μεγάλο ενδιαφέρον» για το πρόγραμμα και καθώς η εξωχώρια διαδικασία ασύλου κερδίζει έδαφος μεταξύ των πρωτευουσών της ΕΕ.
Η Αλβανία προσφέρει μια ρεαλιστική λύση, εξήγησε ο Ράμα, αρνούμενος επίσης ότι η συμφωνία ήταν προνομιακή για τις προσπάθειες της Ιταλίας να ωθήσει τη χώρα στην ενταξιακή της πορεία στην ΕΕ. Η Αλβανία είναι επίσημα υποψήφια για ένταξη στο μπλοκ εδώ και μια δεκαετία.
«Αποφασίσαμε να το κάνουμε αυτό (τη συμφωνία για τη μετανάστευση) με βάση το αίσθημα ευθύνης ως γείτονες, ως Ευρωπαίοι», είπε. «Σίγουρα είναι καλύτερο από το να πολεμάμε ιδεολογικά για αυτό το θέμα και να μην κάνουμε τίποτα».

Σύμφωνα με την πενταετή συμφωνία που συνήφθη μεταξύ Τιράνων και Ρώμης τον περασμένο Νοέμβριο, οι μετανάστες που αναχαιτίζονται στη θάλασσα από τις ιταλικές αρχές θα μεταφερθούν σε κέντρα υποδοχής κοντά στο αλβανικό λιμάνι Shengjin, όπου τα αιτήματά τους για διεθνή προστασία θα διεκπεραιώνονται από το ιταλικό προσωπικό.
Μόνο μετανάστες από χώρες που θεωρούνται ασφαλείς από την Ιταλία και των οποίων οι ισχυρισμοί είναι επομένως πιθανό να απορριφθούν, θα αποστέλλονται εκεί.
Οι επιτυχόντες θα λάβουν άσυλο στην Ιταλία, ενώ οι μη επιλέξιμοι αιτούντες θα κρατούνται και θα επαναπατρίζονται. Τα κέντρα, που κατασκευάστηκαν με έξοδα της Ρώμης και υπάγονται στην ιταλική δικαιοδοσία, δεν έχουν ακόμη ανοίξει παρά το γεγονός ότι η σκληρή δεξιά κυβέρνηση της Ιταλίας είχε αρχικά την πρόθεση να τα έχει σε λειτουργία μέχρι την άνοιξη του 2024.
Ο δηλωμένος στόχος της Ρώμης είναι να διεκπεραιώνει έως και 36.000 αιτήσεις ετησίως στην Αλβανία.

Οι Βρυξέλλες δεν έχουν αντιταχθεί στη συμφωνία, λέγοντας ότι «εκφεύγει» από το πεδίο του δικαίου της ΕΕ. Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επαίνεσε τη συμφωνία παρά τις προειδοποιήσεις από τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ότι οι μετανάστες θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν «μακροχρόνιες κρατήσεις και άλλες παραβιάσεις» και να παγιδευτούν σε ένα νομικό κενό.
Σε επιστολή προς τους ηγέτες της ΕΕ, η φον ντερ Λάιεν περιέγραψε τη συμφωνία ως «παράδειγμα εξωγενούς σκέψης» που μπορεί να βοηθήσει τις χώρες να ελέγξουν τον αυξανόμενο αριθμό παράτυπων αφίξεων. Τώρα έχει αναθέσει στον νέο ορισθέντα Επίτροπο αρμόδιο για τη μετανάστευση να «κατευθύνει προβληματισμούς σχετικά με καινοτόμες επιχειρησιακές λύσεις» για την παράτυπη μετανάστευση.

Η συμφωνία της Μελόνι με την Αλβανία, μέρος των προσπαθειών της σκληρής δεξιάς κυβέρνησής της να πατάξει τη μετανάστευση στην Ιταλία, έχει πυροδοτήσει την περιέργεια στις πρωτεύουσες εντός και εκτός του μπλοκ.
Σε κοινή επιστολή που απηύθυνε στην Επιτροπή τον Μάιο, 15 κράτη μέλη προέτρεψαν το μπλοκ να «χτίσει πάνω σε μοντέλα όπως το Πρωτόκολλο Ιταλίας-Αλβανίας» ως μέρος μιας κοινής ώθησης για εν μέρει εξωτερική ανάθεση της πολιτικής της ΕΕ για τη μετανάστευση και το άσυλο.

Η μετανάστευση έχει εκτοξευθεί στην κορυφή των πολιτικών προτεραιοτήτων σε όλες τις χώρες της ΕΕ τα τελευταία χρόνια, καθώς οι αυξανόμενες ανησυχίες για την απότομη αύξηση των παράτυπων αφίξεων τροφοδοτεί το πολιτικό κεφάλαιο των προηγουμένως περιθωριακών ακροδεξιών κομμάτων.
Ο Επίτροπος Μετανάστευσης της Γερμανίας, Joachim Stamp, ο οποίος προέρχεται από το φιλελεύθερο Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (FDP), πρότεινε πρόσφατα ότι οι εγκαταστάσεις που χρηματοδοτήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση του Συντηρητικού Ηνωμένου Βασιλείου στη Ρουάντα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως μέρος ενός ευρωπαϊκού σχεδίου για τη στέγαση μη εξουσιοδοτημένων μεταναστών.
«Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε καμία τρίτη χώρα που να έχει εμφανιστεί, με εξαίρεση τη Ρουάντα», δήλωσε ο Stamp νωρίτερα αυτό το μήνα σε ένα podcast από το γερμανικό Table Media.

Η αμφιλεγόμενη συμφωνία Ηνωμένου Βασιλείου-Ρουάντα, η οποία διαφέρει ουσιαστικά από τη συμφωνία Ιταλίας-Αλβανίας στο ότι η προηγούμενη βρετανική κυβέρνηση δεν ήταν διατεθειμένη να προσφέρει άσυλο στο Ηνωμένο Βασίλειο σε επιλέξιμους αιτούντες που υποβλήθηκαν σε επεξεργασία στο εξωτερικό, ακυρώθηκε από την κυβέρνηση του Keir Starmer τον Ιούλιο.
Όμως ο νεοεκλεγείς αριστερός πρωθυπουργός ενδιαφέρεται για το πρωτόκολλο Ιταλίας-Αλβανίας. Ο Στάρμερ συνάντησε τη Μελόνι στη Ρώμη την περασμένη εβδομάδα, καθώς είπε ότι θα «μελετούσε» τη συμφωνία ως μέρος της «ρεαλιστικής» προσέγγισης του Ηνωμένου Βασιλείου για τον περιορισμό των παράτυπων αφίξεων.

Διαβάστε ακόμη

Σχόλια