Το ημερολόγιο της ενοχής των πολιτικών μας στο περιουσιακό

Γράφει ο Παναγιώτης Μπάρκας

Αν δεν υπάρξει σοβαρή και μελετημένη αντίστροφη μέτρηση στην κοντινή ιστορία του μέλλοντος, οι Έλληνες Βορειοηπειρώτες δεν θα έχουν πλέον ακίνητη περιουσία, υπό όποια μορφή. Ο «αγώνας» που σήμερα δίδεται μοιάζει με το θόρυβο που δεν επιτρέπει να διαπιστωθεί η οριστική μας πτώση, η απώλεια της γεωγραφίας της ίδιας της Πατρίδας.

ΟΙ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΚΟΥ:
- Η ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ
Η έλλειψη ενδιαφέροντος για ουσιαστική διεκδίκηση και προστασία, από ελληνικής πλευράς, ο επιβεβαιωμένος ύποπτος ρόλος των εκπροσώπων μας, οι πιέσεις του αλβανικού ανθελληνισμού, του μαύρου χρήματος, η ανασφάλεια και οι γενικότερες δυσκολίες επιβίωσης στην Αλβανία, τόσο το περισσότερο ως Έλληνας, αναγκάζουν τους Έλληνες Βορειοηπειρώτες να ρίξουν μαύρη πέτρα στον τόπο τους. Το τρεντ αυτό καλλιεργούν και προωθούν τώρα τα Τίρανα στη Χιμάρα… Περισσότεροι τίτλοι κυριότητας σε δικούς μας, περισσότερες πωλήσεις «για στρατηγικές επενδύσεις» και προς μαύρο χρήμα. Το μόνο «θετικό» είναι ότι στο εξής θα μπορούν να πωλούν όλοι, θα αυξηθεί η προσφορά και θα πέσουν οι τιμές!!!
Με λύπη διαπιστώνεται ότι η απαλλαγή από το βάρος της περιουσίας στον τόπο μας, μετατρέπεται πλέον σε υπαρξιακή νοοτροπία. Ο καθένας πασχίζει να βρει αγοραστή να πουλήσει ό τι αγοράζεται και να φύγει μακριά από τον τόπο του.

Η ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΚΑΙ Η ΚΑΜΠΗ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΜΑΣ ΖΗΤΗΜΑ ΜΕ ΑΙΧΜΗ ΤΟΥ ΔΟΡΑΤΟΣ ΤΟ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΟ.
Το 1998-99 νομίζω ότι αποτελεί την τελική επίκληση της Δύσης (ΗΠΑ) στο δικό μας εθνικό θέμα ως μέρος της βαλκανικής σκακιέρας. (Θυμηθείτε τις δηλώσεις Κλίντον λίγο πριν τους Βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο).

Η ΚΑΤΡΑΚΥΛΑ ΜΑΣ ΚΑΙ «Η ΠΑΡΟΤΡΥΝΣΗ» ΤΕΝΕΝΤ ΤΗΣ CIA
Είναι μια εξήγηση γιατί μετά την χρονική αυτή στιγμή το περιουσιακό, ή η κυριότητα των Ελλήνων επί της γης γνωρίζει την χωρίς προηγούμενο κατρακύλα, επιβεβαιώνοντας την συμβουλή του Τένεντ, λίγο πριν το 1996, όταν εκείνος ήταν επικεφαλής της CIA, σε μια ξαδέρφη του από τη Χιμάρα. Την πρότρεψε να τα πουλήσουν όλα στη Χιμάρα και να σηκωθούν να φύγουν γιατί εκεί, στη Χιμάρα, «θα γίνει χαμός». Αυτό που ζούμε μετά το 2003 μέχρι στο εγγύς μέλλον.

ΤΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΟΥ 1998 ΩΣ ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ ΓΙΑ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΛΛΟΙΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΥΦΑΡΠΑΓΕΣ
Το 1998 λοιπόν, με παρότρυνση των μερικών πρεσβειών της Ε. Ένωσης στα Τίρανα, ανέλαβα την πρωτοβουλία για την υποβολή υπομνήματος διαμαρτυρίας για το περιουσιακό με δύο βασικά σκέλη. Πρώτο, ο κρατικός μηχανισμός, ο οποίος είχε εξολοκλήρου αναμειχτεί στη συγκεκριμένη εκστρατεία αυθαιρεσιών επιστροφής περιουσιών σε δήθεν πρώην ιδιοκτήτες και δεύτερο να μη αναγνωρίζονταν ως τίτλοι ιδιοκτησίας εκείνοι της Τουρκοκρατίας, εφόσον η παραχώρηση περιουσιών γινότανε σε βάρος των ορθοδόξων βάση της αλλαξοπιστίας και των υπηρεσιών τους προς την Τουρκοκρατία.

Ο ΝΤΟΥΛΕΣ, ΤΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΚΑΙ Η ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ
Ο πρόεδρος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, που άκουγε στο όνομα Βαγγέλης Ντούλες, πρώτα εμπόδισε τη συγκέντρωση υπογραφών, (παραταύτα καταφέραμε και συγκεντρώσαμε 15 χιλιάδες υπογραφές. Οι Έλληνες έδειξαν μαζικά ότι αγαπούσαν ακόμα την Πατρίδα). Δεύτερο, τροποποίησε στο δεύτερο σκέλος το υπόμνημα και μαλάκωσε το πρώτο. Τρίτο, το εξαφάνισε! Δεν έφτασε ποτέ στους ευρωπαίους παραλήπτες. Πιο σωστά, έθεσε στην υπηρεσία των Αθηνών, το υπόμνημα και τα δικαιώματα της Ε.Ε. Μειονότητας. Αξιοποιήθηκαν ως αντίβαρο, ή ως μέσο πίεσης προς τα Τίρανα, ώστε ο Αλβανός Πρωθυπουργός Ιλίρ Μέτα να εππιτέψει την ανάπτυξη των ελληνικών πετρελαίων στην Αλβανία. (!!!)

Ο ΝΟΜΟΣ 7501 ΩΣ ΜΕΓΑΛΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΈΛΛΗΝΕΣ
Τον Ιούλιο του 1991 σημειώθηκε μια ιστορική νίκη σε ότι αφορά την αγροτική γη σε όφελος των Ελλήνων μειονοτικών. Μια δικαίωση στους αγώνες αιώνων για να προστατέψουν τη γη τους ως βασικό συστατικό στοιχείο που θεμελιώνει την έννοια της Πατρίδας.
Με την ιδιότητα του βουλευτή της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, (33 χρονών τότε) και με το σκεπτικό την απαλλαγή του Έλληνα από τον κίνδυνο επαναφοράς στην αγροτική του γη των πρώην μπέηδων και αγάδων, πρότεινα και πέρασε στο νόμο 7501 η αρχή ώστε η αγροτική γη στα αναγνωρισμένα όρια των γεωργικών συνεταιρισμών να δοθεί δωρεάν στους αγρότες μέλη αυτών. Εκεί που θα υπήρχε συλλογική κατανόηση η αγροτική γη θα μπορούσε να δίδονταν με βάση τους προπολεμικούς τίτλους κυριότητας (περίπτωση της Χιμάρας). Έτσι, για πρώτη φορά ύστερα από αρκετούς αιώνες οι Έλληνες έγιναν χωρίς να πληρώσουν δεκάρα ιδιοκτήτες της αγροτικής γης τους. (Ασφαλώς, δεν αναγνωρίστηκε ποτέ!)

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ.
Να εξηγήσουμε ότι εκείνο που αποτρέψαμε εμείς με το νόμο 7501 αναφορικά με την αγροτική γη, δλδ την μη αναγνώριση των πρώην ιδιοκτητών, επικυρώθηκε αναφορικά με τα δάση, τα βοσκοτόπια και τα λιβάδια.
Ως διαδικασία θα ξεκινήσει δύο χρόνια αργότερα. Θα μεσολαβήσουν πάνω από 15 νόμοι και τροποποιήσεις αυτών και δεκάδες κυβερνητικές αποφάσεις.

ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑΣ.
Έχει σημασία το γεγονός ότι οι δικοί μας βουλευτές (του ΚΕΑΔ) δεν αντιτάχτηκαν και δεν κατάγγειλαν τη ρύθμιση που στη διαδικασία επιστροφής των περιουσιών στους δήθεν πρώην ιδιοκτήτες, άνοιγε το πράσινο φως στην αναγνώριση ως βασικών εγγράφων εκείνων της Τουρκοκρατίας. Στήθηκε έτσι ένας γιγάντιος μηχανισμός παραγωγής και πλαστογράφησης τέτοιων εγγράφων, που σημαίνει επαναφορά του καθεστώτος της Τουρκοκρατίας στην αλβανική ακίνητη περιουσία με το μεγαλύτερο θύμα τους Έλληνες και τους ορθοδόξους.

ΟΙ ΈΛΛΗΝΕΣ - ΔΙΠΛΟ ΘΥΜΑ.
Υπήρξε πρώτα θύμα της πιο πάνω πραχτικής. Υπήρξε θύμα και διότι επί Τουρκοκρατίας οι Έλληνες για να προστατέψουν κάθε ακίνητη περιουσία τους, την έγραφαν στην τότε Ελληνορθόδοξη Εκκλησία (στις ενορίες), την οποία η Τουρκοκρατία αναγνώριζε ως νομικό πρόσωπο.
Μετά το 1991 η Αλβανική Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία διεκδίκησε τις περιουσίες αυτές, (όχι πλέον ως Ελληνορθόδοξη, αλλά ως αλβανικό νομικό πρόσωπο). Έτσι, οι θυσίες των Ελλήνων στους αιώνες για απαλλαγή από την Τουρκοκρατία των περιουσιών τους, παραχωρώντας τες στην Ελληνορθόδοξη εκκλησία, πέρασαν σε αλβανικό νομικό πρόσωπο. Έτσι εξηγείται που στις περιοχές με αμιγή ελληνικό πληθυσμό η ΑΟΕΑ ήταν ιδιαίτερα πετυχημένη όσον αφορά τις δικαστικές αποφάσεις επιστροφής των περιουσιών της.

Διαβάστε ακόμη

Σχόλια