Αλύκο: Ομιλία του Δημάρχου Φοινικαίων και πρόεδρου του ΕΕΜΜ

Η σύντομη ομιλία του Δημάρχου Φοινικαίων και προέδρου το Κόμματος Εθνική Ελληνική Μειονότητα για το Μέλλον, Χρήστου Κίτσιου, στην σημερινή εκδήλωση στο Αλύκο για το ιστορικό γεγονός της εξέγερσης των Αλυκιωτών κατά της δικτατορίας.

"Στην ιστορία της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας είναι μερικές ημερομηνίες που δεσπόζουν ως σταθμοί αντίστασης και αντίδρασης κατά της υποδούλωσης, της καταπίεσης, της αδικίας. Μία απ’ αυτές ήταν και η Δωδέκατη Δεκεμβρίου του 1990, όταν το καθεστώς των στερημένων ελευθεριών σκότωσε στα σύνορα τέσσερα αθώα ελληνόπουλα από το Αλύκο και τη Γέρμα, που θέλησαν να εγκαταλείψουν τη φτώχια, την ανέχεια, την απαξίωση στην ιδιαίτερη πατρίδα τους και να κουρνιάσουν στην αγκαλιά της Μεγάλης Μητέρας, της Ελλάδας. Ήταν μισός αιώνας χωρισμού από τον εθνικό κορμό, μισός αιώνας μέσα σε ηλεκτροφόρα συρματοπλέγματα και μια ζωή μέσα στο ψέμα που είχαν φωλιάσει στη ζωή των Ελλήνων αυτού του τόπου και αρκέστηκε αυτή η αφορμή να ξεσηκωθούν, με πρόδρομο το Αλύκο, όλα τα χωριά της περιοχής κατά της πιο στυγνής δικτατορίας του αιώνα.

Αυτός ο ξεσηκωμός, αυτή η αντίδραση αποτέλεσαν και το έναυσμα για το μεγάλο ξεσηκωμό ενός ολόκληρου υποδουλωμένου λαού να αναζητά την ελευθερία του ανατρέποντας βίαια το πιο σκληρό καθεστώς του αιώνα. Προσδοκώντας καλύτερες ημέρες, καλύτερη ζωή και ασφάλεια στη γενέτειρα.

Πέρασαν τριάντα ολόκληρα χρόνια από τότε και ερχόμαστε εδώ μπροστά στο ηρώο των Τεσσάρων Τολμηρών: του Αηδόνη Ράφτη, του Θύμιου Μάσιου, του Θανάση Κώτση και του Βαγγέλη Μήτρου και υποκλινόμαστε με ευλάβεια για τον ηρωισμό τους, αλλά και για το δημοκρατικό επαναστατικό πνεύμα του Αλύκου και όλης της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας που αντιστάθηκε και αντιστέκεται ακόμη στους κινδύνους της αλλοίωσης και του εξαφανισμού.

Κάθε χρονιά αυτή η πλατεία γέμιζε με κόσμο. Φέτος όμως είναι άδεια, κενή από ανθρώπους. Ένας αόρατος εχθρός έβαλε ξανά όχι τα ηλεκτροφόρα, αλλά τα ψυχοφθόρα σύνορα μεταξύ παιδιών και μανάδων. Και τα τέσσερα αυτά παιδιά που θυσίασαν τη ζωή τους και στήθηκαν εδώ για να ριζώσει η ελευθερία, σήμερα τη δωδέκατη Δεκέμβρη νιώθουν βαθιά πικραμένοι, γιατί δεν περίμεναν τέτοιες άχαρες μέρες .

Εμείς οι λίγοι όμως και οι πολλές γαλανόλευκες είμαστε σήμερα εδώ για να κρατήσουμε ζωντανή την ελπίδα και να παλέψουμε για το όνειρο αυτών των παιδιών που είναι προφανές, η ελευθερία και η ευτυχία στα χώματα των προπαππούδων μας, στη γης που από καταβολής της ανθρωπότητας ο θεός την όρισε για μας και για κανέναν άλλον.

Αδέρφια μας ήρωες, μην κιοτεύετε! 
Η Ελπίδα υπάρχει! 
Ο Θεός δε θα μας εγκαταλείψει! 
Αιώνιο το έργο σας! 
Αιώνια η μνήμη σας! 
Ζήτω ο Ελληνισμός! 
Ζήτω η Δημοκρατία!"
👉Κάντε εγγραφή στο κανάλι apenadi blogspot στο youtube για να βλέπετε πρώτοι τα βίντεο μας.
👉Ακολουθήστε μας στο facebook, κάνοντας like στη σελίδα Αγναντεύοντας για να βλέπετε πρώτοι τις δημοσιεύσεις μας
👉Ακολουθήστε μας στο twitter 


Σχόλια