Αλβανία: Η αντιπολίτευση κατηγορεί τον Ράμα για την επέκταση των χωρικών υδάτων από την Ελλάδα

Πολιτική κόντρα ξέσπασε στην Αλβανία μετά την έγκριση από το Συμβούλιο της Επικρατείας στην Ελλάδα του Προεδρικού Διατάγματος για την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο πέλαγος από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια, που είχε κατατεθεί από τις αρχές Νοεμβρίου για τον επιβεβλημένο έλεγχο νομιμότητας. Ως είθισται, το Συμβούλιο της Επικρατείας όφειλε να ελέγξει το Διάταγμα και τώρα, αφού δόθηκε το «πράσινο φως», θα σταλεί στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου να το υπογράψει προτού αυτό δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και γίνει νόμος του κράτους.

Αυτό έδωσε την ευκαιρία σε όσους ψαρεύουν στα θολά νερά του εθνικισμού, εν όψη και των γενικών εκλογών της 25ης Απριλίου στην Αλβανία, να επιτεθούν στον Αλβανό πρωθυπουργό.

Το χορό φυσικά έσυρε το εθνικιστικό -αυτοαποκαλούμενο κόμμα των Τσάμηδων - PDIU του Ιντρίζι και μέλους της Ενωμένης Αντιπολίτευση, το οποίο κατηγόρησε τον Ράμα για εθνική προδοσία.

Ο Πρόεδρος του PDIU Σπετιμ Ιντρίζι κατηγόρησε την Αλβανική κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα για εθνική προδοσία, μετά την σιωπηρή αποδοχή της μονομερούς απόφασης της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια.
"Η μονομερή επέκταση των χωρικών υδάτων του Ιονίου είναι μια πρωτοφανής πράξη από την Ελλάδα που επηρεάζει άμεσα τα συμφέροντα και την εδαφική ακεραιότητα της Αλβανίας. Η μη αντίδραση ή η σιωπηλή συγκατάθεση της Αλβανίας είναι μια πράξη εντός των ορίων της εθνικής προδοσίας.
Εάν η αλβανική κυβέρνηση δεν αντιταχθεί στο διάταγμα, το οποίο δικαιούται να κάνει, αυτό σημαίνει ότι είμαστε μπροστά σε μια σιωπηλή συγκατάθεση που επηρεάζει και απειλεί την εδαφική ακεραιότητα της Αλβανίας.
Ο Ράμα έχει ξεχάσει την αλβανική ατζέντα. Η συμφωνία με την Ελλάδα έπρεπε να είχε ξεκινήσει με την κατάργηση του Νόμου Εμπόλεμου. Το τσάμικο ζήτημα δεν έχει αναφερθεί στις διαπραγματεύσεις, έχει αφαιρεθεί από την ημερήσια διάταξη", δήλωσε ο Ιντρίζι.

Το Δημοκρατικό Κόμμα καλεί την κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις
Ανακοίνωση εξέδωσε και το μεγαλύτερο κόμμα της Ενωμένης Αντιπολίτευσης, το οποίο αποφεύγει τους χαρακτηρισμούς περί προδοσίας και καλεί την κυβέρνηση Ράμα να δώσει εξηγήσεις.

Το Δημοκρατικό Κόμμα εγείρει θέμα διαφάνειας από την Αλβανική κυβέρνηση σχετικά με αυτές τις εξελίξεις και τον αντίκτυπό τους στον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας. 
Μέσα από την ανακοίνωση θέτει ορισμένα ερωτήματα σχετικά με την πρόοδο των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο χωρών για τα χωρικά ύδατα.

Το Δημοκρατικό Κόμμα θέλει να μάθει ποια είναι τα στοιχεία που έχουν διαπραγματευτεί, τι έχει συμφωνηθεί, ποια είναι η θέση της αλβανικής κυβέρνησης σχετικά με αυτήν την απόφαση της Ελλάδας και τις συνέπειες που έχει για την Αλβανία.
  • Έχει συζητηθεί ποτέ η ιδέα της ελληνικής κυβέρνησης να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα από 6 έως 12 μίλια, σε αυτές τις διαπραγματεύσεις; Εάν ναι, ποια ήταν η θέση της αλβανικής κυβέρνησης σε αυτό το σημείο;
  • Αυτή η επέκταση, των χωρικών υδάτων από την ελληνική πλευρά στα 12 μίλια, θέτει την Αλβανία σε λιγότερο ευνοϊκή διαπραγματευτική θέση;
  • Έχει αναλύσει η αλβανική κυβέρνηση τις νομικές και άλλες συνέπειες αυτής της επέκτασης για την οποία έχουν αναφερθεί εδώ και καιρό τα μέσα ενημέρωσης;
  • Εάν η Αλβανική κυβέρνηση έχει εκφράσει τις επιφυλάξεις της σχετικά με αυτήν την επέκταση καθώς και άλλες πτυχές που επιδεινώνουν τη θέση της Αλβανίας, είναι μερικά από τα ερωτήματα που απαριθμεί το ΔΚ.
Η ανακοίνωση συμπληρώνεται από τη δέσμευση του Δημοκρατικού Κόμματος να σεβαστούν το Διεθνές Ναυτικό Δίκαιο για την προστασία των δικαιωμάτων όλων των μερών. Ενώ, καλεί την κυβέρνηση Ράμα να προβεί σε πλήρη διαφάνεια σε οποιαδήποτε από τις ενέργειες ή τις αδράνειές της σε αυτό το ζήτημα.

Ράμα: Λάσπη και συκοφαντία
Απάντηση υπήρχε, όπως αναμενόταν, από τον Αλβανό πρωθυπουργό για την κριτική που του ασκείται, μέσα από μια ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα.

«Ξεχύθηκε πάλι στον ωκεανό η παραπληροφόρηση για ‘πώληση της θάλασσας’ στην Ελλάδα! Πρόκειται για μια ακραία ανοησία για πολιτικό κέρδος που μπορεί να γίνει πιστευτό μόνο από εκείνους που δεν θέλουν να ακούσουν ή να καταλάβουν.
Μετά την κατάρρευση της περίφημης συμφωνίας του 2009 και τη διαμάχη που ακολούθησε, καταλήξαμε επιτέλους σε συμφωνία με την ελληνική πλευρά για να μεταφέρουμε την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων μας στο Διεθνές Δικαστήριο! Η επέκταση 12 μιλίων της Ελλάδας στο Ιόνιο δεν έχει καμία σχέση με την μεταξύ μας Ιόνια ζώνη!
Το δικαίωμα των 12 μιλίων ασκείται όπου είναι δυνατόν και όχι όπου δεν είναι δυνατόν, όπως συμβαίνει στην περιοχή μεταξύ μας όπου η διαχωριστική γραμμή θα αποφασιστεί από το δικαστήριο! Η Ελλάδα το έχει ασκήσει πρόσφατα, όπως η Αλβανία έχει ασκήσει από το 1990! Οι άλλοι είναι εκτός θέματος!»,
γράφει στην ανάρτησή του ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Εντι Ράμα. Ανάρτησή την οποία συμπληρώνει με έγγραφα του 1990 όταν η Αλβανία έκανε αυτό που έκανε η Ελλάδα σήμερα και αυτό είναι καταγεγραμμένο στο μητρώο των Ηνωμένων Εθνών.




👉Κάντε εγγραφή στο κανάλι apenadi blogspot στο youtube για να βλέπετε πρώτοι τα βίντεο μας.
👉Ακολουθήστε μας στο facebook, κάνοντας like στη σελίδα Αγναντεύοντας για να βλέπετε πρώτοι τις δημοσιεύσεις μας
👉Ακολουθήστε μας στο twitter 

Σχόλια