Η Αλβανία μεταξύ των χωρών που η πλειοψηφία των Υπουργών είναι γυναίκες

«Οι γυναίκες στην πολιτική: 2021», είναι μια αναφορά, που δημιουργήθηκε πρόσφατα από τη Διακοινοβουλευτική Ένωση (IPU) μαζί με τις γυναίκες των Ηνωμένων Εθνών, η οποία παρουσιάζει παγκόσμιες κατατάξεις για τις γυναίκες σε εκτελεστικές, κυβερνητικές και κοινοβουλευτικές θέσεις την 1η Ιανουαρίου 2021.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, η Αλβανία κατατάσσεται πέμπτη στον κόσμο ως προς τον αριθμό των υπουργών γυναικών σε σύγκριση με τους άνδρες.
Με ποσοστό 56,25%, η Αλβανία ακολουθεί χώρες όπως η Σουηδία (57,1%), το Βέλγιο (57,1%), η Αυστρία (57,1%), ενώ η πρώτη θέση κατέχει η Νικαράγουα με 58,8%.

Ωστόσο, η έκθεση γράφει ότι παρά την αύξηση του αριθμού των γυναικών στα υψηλότερα επίπεδα πολιτικής εξουσίας, εξακολουθούν να υφίστανται εκτεταμένες ανισότητες μεταξύ των φύλων.
«Η πρόοδος στις γυναίκες που κατέχουν υπουργικά χαρτοφυλάκια έχει επιβραδυνθεί, με μόλις μια μικρή αύξηση από 21,3% το 2019 σε 21,9% το 2021. Ο αριθμός των χωρών χωρίς γυναίκες στην κυβέρνηση έχει αυξηθεί και μόνο το 25,5% των βουλευτών είναι γυναίκες, σε σύγκριση με το 24,9% το προηγούμενο έτος », γράφει η έκθεση.

Η Αλβανία έχει 9 γυναίκες σε υπουργικές θέσεις, συγκεκριμένα: Olta Xhaçka (Υπουργός Εξωτερικών), Anila Denaj (Υπουργός Οικονομικών και Οικονομίας), Belinda Balluku (Υπουργός Υποδομών και Ενέργειας), Evis Kushi (Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεότητας ), Etilda Gjonaj (Υπουργός Δικαιοσύνης), Elva Margariti (Υπουργός Πολιτισμού), Milva Ekonomi (Υπουργός Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης), Ogerta Manastirliu (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Προστασίας), Elisa Spiropali (Υφυπουργός Σχέσεων του Κοινοβουλίου)

Διαβάστε ακόμη:

👉Κάντε εγγραφή στο κανάλι apenadi blogspot στο youtube για να βλέπετε πρώτοι τα βίντεο μας.

Σχόλια