Στην αγορά Ρωσικών και Κινέζικων εμβολίων στρέφεται η Αλβανία

Η αλβανική κυβέρνηση θα διαπραγματευτεί συμφωνίες εμβολίων με χώρες παραγωγής, πιθανώς και με τη Ρωσία και την Κίνα.

Μια πρόσφατη κυβερνητική απόφαση εξουσιοδότησε τους Υπουργούς Υγείας και Ανασυγκρότησης να αρχίσουν διαπραγματεύσεις με οποιαδήποτε χώρα στην οποία παράγονται, διανέμονται ή / και επιτρέπονται για χρήση εμβόλια.

Αυτή η απόφαση ανοίγει το δρόμο για διαπραγματεύσεις για τα εμβόλια της Κίνας Sinopharm και Sputnik V της Ρωσίας, παρά τον προηγούμενο δισταγμό του πρωθυπουργού Έντι Ράμα, ενώ η ΕΕ και οι ΗΠΑ δεν έχουν εγκρίνει τη χρήση τους.

Η Σερβία είναι η πρώτη χώρα στα Δυτικά Βαλκάνια που χρησιμοποίησε το ρωσικό εμβόλιο. Ορισμένες χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Ουγγαρίας, της Σλοβακίας και της Τσεχίας είτε έχουν λάβει είτε υπογράψει συμβόλαια για ένα από τα δύο εμβόλια

Η απόφαση της αλβανικής κυβέρνησης σηματοδοτεί μια αλλαγή στην προσέγγισή της έναντι των κινεζικών και ρωσικών εμβολίων.

Ο Ράμα είχε προηγουμένως αντιδράσει αρνητικά στο ενδεχόμενο η Αλβανία να χρησιμοποιήσει το εμβόλιο Sputnik V. Όταν η ρωσική πρεσβεία στα Τίρανα υπενθύμισε στον Ράμα ότι το εμβόλιο τους είναι μια επιλογή, ο Ράμα είχε απαντήσει ότι η πρότασή τους ήταν «ακατάλληλη» και «γελοία».
Αργότερα εξήγησε ότι η αγορά εμβολίων δεν είναι γεωπολιτικό ζήτημα.

Η Αλβανία έχει χορηγήσει μέχρι τώρα 22.693 δόσεις εμβολίου της Pfizer.

Διαβάστε ακόμη:

👉Ακολουθήστε μας στο twitter 

Σχόλια