Αλβανία: Ολοκληρώνει τις εργασίες της η εξεταστική για την αποπομπή Μέτα

Η εξεταστική επιτροπή ολοκλήρωσε την έκθεσή της σχετικά με τις ενέργειες του προέδρου, Ιλίρ Μέτα,  κατά τη διάρκεια της εκλογικής εκστρατείας στην Αλβανία και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι παραβίασε το Σύνταγμα. Βάσει αυτής της έκθεσης, το Κοινοβούλιο θα αποφασίσει εάν θα απολύσει τον Πρόεδρο.

Σε ζωντανή μετάδοση την Παρασκευή, η επιτροπή ψήφισε ομόφωνα υπέρ της έκθεσης.

Ο επικεφαλής της επιτροπής, βουλευτής του Σοσιαλιστικού, Αλκετ Χυσένι, διάβασε μερικά από τα συμπεράσματα. Υποστήριξε ότι ο Πρόεδρος παραβίασε τη συνταγματική απαίτηση για εκπροσώπηση της ενότητας του λαού επιλέγοντας πολιτική πλευρά στην εκλογική εκστρατεία.
Η έκθεση διαπιστώνει επίσης ότι ο Πρόεδρος έθεσε σε κίνδυνο τη σχέση της Αλβανίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες επιτιθέμενος στην πρέσβη της, Γιούρι Κιμ.
Ο Μέτα είχε άμεση συμμετοχή στην εκλογική εκστρατεία, υποστήριξε την αντιπολίτευση και επιτέθηκε στην πλειοψηφία, παραβιάζοντας τη συνταγματική απαίτηση της ουδετερότητας. Επιπλέον, υποκίνησε τη βία και εκφόβισε τους ψηφοφόρους, αναφέρει η έκθεση.

Η έκθεση θα υποβληθεί στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου εντός 7 ημερών.

Η αποπομπή Μέτα απαιτεί τις ψήφους 94 βουλευτών. Το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα έχει μόνο 74 αλλά ελπίζει να λάβει την υποστήριξη των βουλευτών της αντιπολίτευσης που αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στην απόφαση των κομμάτων τους να παραδώσουν τις έδρες τους πριν από δύο χρόνια. Ορισμένοι από αυτούς τους βουλευτές υποστήριξαν έκτοτε τις κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης Ράμα σε πολλές περιπτώσεις.

Οι Σοσιαλιστές ξεκίνησαν τη διαδικασία για την απόλυση του Προέδρου Μέτα αμέσως μετά τη νίκη τους για τρίτη θητεία. Σκοπεύουν να ολοκληρώσουν την απόλυση του πριν από το τέλος αυτής της κοινοβουλευτικής περιόδου, αποφεύγοντας έτσι την ψήφο της αντιπολίτευσης κατά την είσοδο της τελευταίας στο κοινοβούλιο τον Σεπτέμβριο.

Διαβάστε ακόμη:

Σχόλια