Παρέμβαση Καραμέλιου στο αλβανικό κοινοβούλιο

Η ομιλία στην Βουλή στις 03.06.2021 για την αναγνώριση και εξομοίωση των πτυχίων των φοιτητών μας που σπουδάζουν στην Ελλάδα.

Θα ήθελα σήμερα να εκφράσω προς την Βουλή μία ανησυχία, εξαιρετικά πολύ δικαιολογημένη, των εκατοντάδων συμπολιτών μας, με αλβανική ή ελληνική εθνικότητα που έχουν σπουδάσει στην Ελλάδα και υπόκεινται σε διακρίσεις, αποθαρρύνονται και τιμωρούνται όταν έρχονται για αναγνωρίσουν τα πτυχία στην Αλβανία. Το Υπουργείο Παιδείας της Αλβανίας τα 4 ή τα 5 χρόνια σπουδών για την λήψη του πτυχίου, τα αναγνωρίζει ως Bachelor (πτυχίο 3ετίας στην Αλβανία)! Υπάρχει κάτι πιο παράδοξο, όταν τα Ελληνικά Πανεπιστήμια κατατάσσονται στην παγκόσμια κλίμακα από την 472 θέση και άνω, ενώ τα αλβανικά από το 13000 και άνω;

Μόνο αυτό αρκεί για να κατανοήσεις το επίπεδο, την ποιότητα και την ικανότητα των φοιτητών που σπουδάζουν στα ανάλογα πανεπιστήμια.

Δεν θέλω να σταθώ και στο γεγονός πως αυτό αποτελεί προσβολή για την Ανώτατη Εκπαίδευση της Ελλάδας, ούτε στο γεγονός πως υπάρχει ζήλια και προκατάληψη, ούτε στο γεγονός πως υπάρχει διαφοροποίηση με τις άλλες βαλκανικές χώρες, ούτε στο γεγονός πως αυτοί σήμερα είναι δραστήριοι διανοούμενοι στην Ελλάδα και την Ευρώπη, αλλά θέλω να υψώσω δυνατά την φωνή μου γιατί με αυτή την συμπεριφορά και αυτές τις πράξεις εμείς τους απομακρύνουμε εντελώς από την χώρα μας, από την επιθυμία για προσφορά στο τόπο τους. Είναι γεγονός πως όσοι έχουν δεχτεί την αναγνώριση είναι ελάχιστη. Μάλιστα, υπάρχουν άτομα που έχουν κερδίσει την δικαστική διαμάχη με το Υπουργείο Παιδείας και όμως αυτό κουφαίνει και δεν μιλά. Προς τι αυτή η σιωπή;

Ιδού ένας από τους λόγους για του οποίους η νεολαία φεύγει και δεν επιστρέφει, «ο εγκέφαλος» η μεγαλύτερη περιουσία αυτού του τόπου, γιατί το μόνο που κάνουμε εμείς είναι να ουρλιάζουμε σε ρητορικό επίπεδο και ουσιαστικά εμποδίζουμε.

Ας είναι αυτό ένα μήνυμα για να δράσουμε και να επιλύσουμε αυτό το δύσκολο πρόβλημα, από την επόμενη Βουλή και Κυβέρνηση, συνεργαζόμενοι με την Ελληνική Κυβέρνηση και όχι μόνο, γιατί το πρόβλημα αυτό υπάρχει και με την Ιταλία και άλλες χώρες της Ε.Ε, ώστε να προσελκύσουμε και να μην εμποδίζουμε τους υπέροχους νέους μας που έχουν σπουδάσει στο εξωτερικό.


Γρηγόρης Καραμέλος
Βουλευτής Κορυτσάς
Ομιλία στην Αλβανική Βουλή στις 03 /06/2021

Αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα pelasgoskoritsas.gr

Διαβάστε ακόμη:

Σχόλια