Αλβανία: Το 53% των γυναικών έχει υποστεί κακοποίηση

Σε έρευνα που διεξήχθη από το Ινστιτούτο Στατιστικής διαπιστώθηκε ότι το 53% των γυναικών κακοποιήθηκαν τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους. Η μελέτη δείχνει ορισμένα ανησυχητικά ευρήματα σύμφωνα με τα οποία, ένα σημαντικό μέρος της κοινωνίας αποδέχεται το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας, ως κάτι φυσιολογικό στην Αλβανική οικογένεια.

Ένας άλλος ανησυχητικός δείκτης είναι ότι το 46,5% των συμμετεχόντων πιστεύουν πως οι γυναίκες πρέπει να υπομένουν την κακοποίηση προκειμένου να διατηρήσουν την οικογένεια ενωμένη.

Εξίσου ανησυχητικό είναι ότι το 27,5% των ερωτηθέντων πιστεύουν πως όταν μια γυναίκα κακοποιείται από τον σύζυγό της, αυτό οφείλεται σε δικό της λάθος. Ακόμη, το 27,6% πιστεύει ότι είναι απαράδεκτο και ντροπιαστικό, όταν μια γυναίκα αποφασίζει να μιλήσει για αυτό σε κάποιον εκτός της στενής οικογένειάς της.

Η κακοποίηση που υπέστησαν γυναίκες σε πολλές περιπτώσεις οφείλεται στο ότι αρνούνται να έχουν σεξουαλική επαφή με τους συζύγους τους, όπως απαντά το 11,4% των ερωτηθέντων.

Ο υψηλότερος δείκτης είναι αυτός που δείχνει ότι ένα συγκλονιστικό 52,9% των γυναικών που απάντησαν παραδέχθηκαν ότι έχουν εκτεθεί σε κακοποίηση τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους και το 36,6% απάντησε ότι το βιώνουν αυτήν τη στιγμή.

Αυτή η μελέτη δείχνει ότι ο έλεγχος της συμπεριφοράς, της ψυχολογικής κακοποίησης, της οικονομικής και της σεξουαλικής κακοποίησης κατά του συντρόφου εμφανίζονται κατά τα πρώτα 3 χρόνια του γάμου. Στην πραγματικότητα, η μελέτη διαπιστώνει επίσης ότι ο υψηλότερος αριθμός κακοποιημένων συντρόφων είναι μεταξύ των ανδρών, οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει μόνο το γυμνάσιο ή το δημοτικό σχολείο.
Τα ποσοστά ενδοοικογενειακής βίας αυξήθηκαν, ειδικά κατά την πανδημία, ενώ το 13% των εγκλημάτων το 2020 συνέβησαν μέσα στην οικογένεια.

Διαβάστε ακόμη:

👉Κάντε εγγραφή στο κανάλι apenadi blogspot στο youtube για να βλέπετε πρώτοι τα βίντεο μας.

Σχόλια