Απαγορευτικό της UNESCO για τα έργα στο Αργυρόκαστρο - Με την πλάτη στον τοίχο η κυβέρνηση Ράμα

Η Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO ζήτησε επισήμως από την αλβανική κυβέρνηση να "σταματήσει επειγόντως" όλες τις εργασίες για την παράκαμψη του Αργυροκάστρου έως ότου μια αποστολή αξιολογήσει τον αντίκτυπο του έργου στην αξία της πόλης ως Μνημείου Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Ένα σχέδιο ψηφίσματος δημοσιεύθηκε από την UNESCO την περασμένη εβδομάδα. Μιλώντας για «πολύ ανησυχητική κατάσταση» στο Αργυρόκαστρο, καθώς η παράκαμψη φαίνεται να είναι ήδη υπό κατασκευή. Σημείωσαν ότι η αλβανική κυβέρνηση δεν ανταποκρίθηκε σε αιτήματα για πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με το έργο.

Το ψήφισμα εγκρίθηκε από την επιτροπή που βρίσκεται σε σύνοδο στην Κίνα. Δεν υπήρχαν αντιρρήσεις ή αιτήματα για συζήτηση του ψηφίσματος, επομένως εγκρίθηκε ομόφωνα και υπάρχει τελική έκδοση του ψηφίσματος

Σύμφωνα με το ψήφισμα, όχι μόνο θα έπρεπε η αλβανική κυβέρνηση να σταματήσει αμέσως όλα τα έργα, αλλά τους ζητήθηκε να καλέσει μια επίσημη αποστολή παρακολούθησης στο Αργυρόκαστρο για να αξιολογήσει το έργο παράκαμψης και όλα τα κατασκευαστικά έργα που υλοποιούνται στην πόλη.

Όσον αφορά τα άλλα έργα, καλεί την Αλβανική κυβέρνηση να λάβει υπόψη της προηγούμενες παρατηρήσεις και συστάσεις για βελτιώσεις. Αυτό περιλαμβάνει επίσης την αναμονή περαιτέρω εξέτασης από τους ειδικούς τους πριν προχωρήσουν σε διάφορες παρεμβάσεις.
Ζητούν επίσης από την Αλβανία να υποβάλει επικαιροποιημένη έκθεση διατήρησης και να υποβάλει οποιεσδήποτε αναπτυξιακές προτάσεις στην UNESCO πριν από την εφαρμογή τους, σύμφωνα με την παράγραφο 172 των επιχειρησιακών κατευθυντήριων γραμμών.

Η υπουργός Πολιτισμού, Έλβα Μαργαρίτι, αρχικά είχε διαψεύσει το περιεχόμενο του ψηφίσματος, αποδίδοντας το σε δημοσιογραφικά σενάρια. Πλέον, η Υπουργός, όπως και ο δήμαρχος Αργυροκάστρου βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο.

Διαβάστε ακόμη:

Σχόλια