Συνεχίζονται οι εργασίες στο Αργυρόκαστρο παρά την έκκληση της UNESCO

Παρά το επίσημο αίτημα της Επιτροπής Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO για διακοπή των εργασιών στην παράκαμψη του Αργυροκάστρου, οι φωτογραφίες που τραβήχτηκαν στον χώρο δείχνουν ότι οι εργασίες συνεχίζονται.

Την περασμένη Παρασκευή, η Επιτροπή Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, που βρίσκεται σε συνεδρίαση στην Κίνα, ενέκρινε ομόφωνα ένα ψήφισμα με το οποίο καλεί την αλβανική κυβέρνηση να "σταματήσει επειγόντως" την κατασκευή της παράκαμψης του Αργυροκάστρου. Ζήτησαν επίσης από την κυβέρνηση να καλέσει μια επίσημη αποστολή παρακολούθησης στην Αλβανία για να αξιολογήσει το έργο και τυχόν επιπτώσεις στα μνημεία και την πολιτιστική κληρονομιά.

Η πόλη του Αργυροκάστρου είναι Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και η περιοχή στην οποία πραγματοποιείται η κατασκευή προστατεύεται.
Η αλβανική κυβέρνηση απέτυχε να παράσχει στην UNESCO ένα σχέδιο εργασιών, παρά τα αιτήματα της UNESCO. Επίσης, δεν έχουν άδεια από τον οργανισμό πολιτιστικής κληρονομιάς για τη διεξαγωγή του έργου, διακινδυνεύοντας έτσι το καθεστώς της πόλης από την UNESCO.

Ο Δήμος Αργυροκάστρου αρνείται να μοιραστεί τα σχέδια του έργου, παρά τα αιτήματα.

Φωτογραφίες που ελήφθησαν χθες δείχνουν την πρόοδο των εργασιών, καθώς και την παρουσία μηχανημάτων και εργατών.

Διαβάστε ακόμη:

Σχόλια