Πέντε εξέχουσες μορφές της Ιταλίας με αλβανική καταγωγή

Η μετανάστευση των Αλβανών προς την Ιταλία ξεκίνησε τον 15ο και 16ο αιώνα ως αποτέλεσμα της Οθωμανικής κατοχής.
Πολλές από αυτές τις οικογένειες, με τη βοήθεια του Βασιλείου της Νάπολης και της Σικελίας, κατευθύνθηκαν στο νότο της Ιταλίας, όπου σήμερα παραμένουν γνωστές ως «Arberesh».

Πέντε πιο εξέχουσες Ιταλικές προσωπικότητες, που στην πραγματικότητα έχουν αλβανική καταγωγή.

Πάπας Κλήμης XI (1649-1721)
Γεννημένος στις 23 Ιουλίου 1649, στο Ουρμπινο, ο Τζιοβάνι Φραντσέσκο Αλμπάνι ήταν ο πρώτος απόγονος του Κάρλο Αλμπάνι και της Έλενα Μοσκα. Οι Αλμπάνοι ήταν μια οικογένεια ευγενών αλβανικής καταγωγής, ενώ η μητέρα του Έλενα ανήκε στην οικογένεια των Μαρκησίων της Μόσκα του Πέζαρο, αρχαίας καταγωγής από τη Λομβαρδία.
Ο Τζιοβάνι Φραντσέσκο ολοκλήρωσε τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση το 1660 όπου διακρίθηκε για το ταλέντο του στη μελέτη των γλωσσών, ιδιαίτερα στη μετάφραση από τα λατινικά και τα αρχαία ελληνικά.
Έγραψε το κείμενο που εγκρίθηκε από τον Πάπα Ιννοκέντιο XII με τίτλο «Romanum Decet Pontificem», ένα διάσημο σενάριο που καταδικάζει τον νεποτισμό. Ο Τζιοβάνι Φραντσέσκο έγινε γνωστή προσωπικότητα στη Ρωμαϊκή Κουρία ως άνθρωπος με ακεραιότητα, ενάντια στη διαφθορά και τον νεποτισμό.

Γιερονίμ ντε Ράντα (1814-1903)
Ο Γιερονίμ ντε Ράντα ήταν γιος ενός ιερέα της ενορίας της ιταλοαλβανικής καθολικής εκκλησίας «Macchia Albanese» στα υψίπεδα της Κοζέντσα της Καλαβρίας. Ο Ντε Ράντα εξέφρασε αμέσως ενδιαφέρον για την αλβανική του καταγωγή ξεκινώντας μια συλλογή λαογραφίας σε πολύ νεαρή ηλικία.
Είναι γνωστός ως ένας από τους πιο γνωστούς και επιδραστικούς συγγραφείς του 19ου αιώνα, όπου είχε σημαντικό ρόλο κατά την Εθνική Αναγέννηση.

Φραντσέσκο Κρίσπι (1818-1901)
Ο Φραντσέσκο Κρίσπι κατείχε τη θέση του πρωθυπουργού από το 1887 έως το 1891. Ήταν Ιταλός πατριώτης και πολιτικός με οικογένεια αλβανικής καταγωγής, βαπτισμένος στο ορθόδοξο θρήσκευμα. Εξέχουσα προσωπικότητα της περιόδου της Αναγέννησης και ένας από τους διοργανωτές της Σικελικής Επανάστασης το 1848.

Αντόνιο Γκράμσι (1891-1937)
Ο Αντόνιο Γκράμσι, ένας εξέχων διανοούμενος και μαρξιστής φιλόσοφος καταγόταν από αλβανική οικογένεια που κατέφυγε στην Ιταλία στα τέλη του αιώνα. XV, εποχή που συμπίπτει με την Τουρκοκρατία της χώρας.
Ο Γκράμσι ήταν ένας από τους ιδρυτές και κάποτε ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος Ιταλίας το 1921, ενώ το 1926 συνελήφθη και φυλακίστηκε από τους φασίστες στις φυλακές του Τορίνο. Το 1934, μετά την επιδείνωση της υγείας του, αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση και εισήχθη σε κλινική, όπου πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του.
Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους στοχαστές του εικοστού αιώνα.

Άννα Οξα
Η Ιταλοαλβανίδα τραγουδίστρια Άννα Οξα γεννήθηκε στις 28 Απριλίου 1961 στο Μπάρι. Ο πατέρας της είναι από την Κρούγια ενώ η μητέρα της Ιταλίδα. Μεγάλωσε στην πόλη του Μπάρι όπου αποφοίτησε από το Γυμνάσιο Τέχνης Giuseppe de Nittis.
Το 2020, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, έδωσε την αλβανική υπηκοότητα στην Όξα.
Είναι δύο φορές νικήτρια του Φεστιβάλ του Σαν Ρέμο, μια φορά το 1989 με το ντουέτο «Ti Lascero», με τον Fausto Leali και για δεύτερη φορά το 1999 με το τραγούδι «Senza Pieta».

Διαβάστε ακόμη:

Σχόλια