Ράμα: «Bέβαιη η ένωση Αλβανίας – Κοσόβου αλλά… δεν ξέρω το πότε»

Ο αλβανός πρωθυπουργός Εντι Ράμα εξέφρασε χθες Παρασκευή τη βεβαιότητα ότι η Αλβανία θα ενωθεί με το Κόσοβο και πως ο ίδιος θα υπερψήφιζε ανάλογη πρόταση σε δημοψήφισμα, αλλά δεν γνωρίζει πότε θα μπορούσε να γίνει, μετέδωσε το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Beta.

«Θα την ψήφιζα»
«Αν με ρωτάτε υποθετικά για ειρηνικό δημοψήφισμα για την εθνική ενότητα, θα παραβιάσω τον νόμο περί μυστικότητας της ψηφοφορίας, λέω ανοιχτά, θα την ψήφιζα» τόνισε ο Ράμα.
«Σε περίπτωση που ρωτήσετε αν θα γίνει αυτό ή όχι, αφού προκαλείτε εμένα, πότε θα συμβεί δεν ξέρω, αλλά θα συμβεί μια μέρα», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας σε κοινή συνέντευξη Τύπου στο Ελμπασάν με τον πρωθυπουργό του Κοσόβου Αλμπίν Κούρτι.

Ο Ράμα τόνισε πως όσοι μπορούν να ερμηνεύσουν τη δήλωσή του ως «αίτημα» για τη δημιουργία της Μεγάλης Αλβανίας θα πρέπει να πουν ότι «οι μάντεις δεν δικάζονται».
Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Αλμπίν Κούρτι, είπε ότι τέτοιες ιστορικές διαδικασίες δεν μπορούν να αποφασιστούν και δεν μπορούν να καθοριστούν ημερομηνίες και τρόποι.

«Είναι συλλογική πρόθεση»
«Μου φαίνεται ότι υπάρχει περισσότερη παρεξήγηση παρά διευκρίνιση σχετικά με την ένωση των Αλβανών. Δεν είναι θέμα επιλογής μας, είναι συλλογική πρόθεση που μας επιλέγει, δεν μπορούμε να αποφασίσουμε για τέτοιες ιστορικές διαδικασίες και να καθορίσουμε ημερομηνίες και τρόπους» επισήμανε ο Κούρτι.

Ράμα και Κούρτι συναντήθηκαν στο πλαίσιο της 7ης κοινής συνεδρίασης των δύο κυβερνήσεων Αλβανίας και Κοσόβου, η οποία είναι προγραμματισμένη για σήμερα Σάββατο.

Πηγή: Beta, echedoros-a.gr

Διαβάστε ακόμη:

Σχόλια