Αλβανία: Ποιον θέλουν για πρόεδρο οι ψηφοφόροι του Δημοκρατικού Κόμματος

Δημοσκόπηση πραγματοποίησε η ελληνική εταιρεία δημοσκοπήσεων MRB και το Euronews Albania.
Σε ερώτηση που απευθύνονταν στους ψηφοφόρους του Δημοκρατικού Κόμματος, για το ποιον θα ψήφιζαν για πρόεδρο του κόμματος, το 38,4% των Δημοκρατικών θα ψήφιζε τον Σαλί Μπερίσα αν πραγματοποιούνταν εκλογές για την ηγεσία σήμερα στο Δημοκρατικό Κόμμα.
Επιπλέον, το 28,3% δήλωσε ότι θα ψήφιζε τον Μπάσα και το 33,3% προτιμά έναν εντελώς νέο υποψήφιο ως μελλοντικό αρχηγό του ΔΚ.
Άλλοι υποψήφιοι που οι Δημοκρατικοί πιστεύουν πολύ και θα ήθελαν να δουν ως νέους αρχηγούς του κόμματός τους ήταν ο Agron Shehaj (6,3%), η Grida Duma (5,4%) και ο Belind Kellici (4,1%).
Το 17,5% των Δημοκρατικών που δήλωσαν ότι θέλουν νέο αρχηγό κόμματος δήλωσαν ότι δεν θα ψήφιζαν κανένα από τα προαναφερθέντα ονόματα και ότι θα ήθελαν να δουν ένα άλλο πρόσωπο.

Άλλα ευρήματα της έρευνας
Σε ερώτηση ποιον θεωρούν υπεύθυνο για τη βίαιη επίθεση στα κεντρικά γραφεία του ΔΚ, οι Αλβανοί, που προσδιορίζονται ως Δημοκρατικοί, έκριναν τον Σαλί Μπερίσα (41%) υπεύθυνο για τη βίαιη επίθεση στα κύρια κεντρικά γραφεία του ΔΚ που έλαβε χώρα στις 8 Ιανουαρίου – σε αντίθεση με το 37%, που κατηγόρησε τον Μπάσα.
Μεταξύ των Σοσιαλιστών ψηφοφόρων, μόνο το 4,9% θεωρεί υπεύθυνο τον Μπάσα, ενώ το 47% πιστεύει ότι ο Μπερίσα ήταν υπεύθυνος για τη βία που ξέσπασε στα κεντρικά γραφεία του ΔΚ κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης του Μπερίσα για «ανάκτηση του Δημοκρατικού Κόμματος».
Όταν εξετάζουμε τα συνολικά αποτελέσματα της δημοσκόπησης, τα οποία περιλαμβάνουν απαντήσεις από όλους τους ψηφοφόρους, η πλειοψηφία (43%) θεωρεί υπεύθυνους τόσο τον Μπάσα όσο και τον Μπερίσα.
Συνολικά, οι πολίτες καταδίκασαν τη χρήση σωματικής βίας εναντίον ανθρώπων ή θεσμών ως μέσο για την επίτευξη πολιτικών στόχων.
Πάνω από το 90% των Αλβανών καταδίκασε τη χρήση βίας ως μέσο επίλυσης διαφορών, ακόμη και αν τεθεί υπό ακραίες συνθήκες.

Σε ερώτηση για την αποδοχή των πολιτικών προσώπων, τα ποσοστά αποδοχής τόσο για τον Λουλζίμ Μπάσα όσο και για τον Σαλί Μπερίσα έχουν μειωθεί σε σύγκριση με τα περσινά ευρήματα.
Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα από την άλλη έχει βελτιώσει τα ποσοστά του καθώς το 50% των Αλβανών τον κρίνει θετικά.
Από τους δύο Δημοκρατικούς ηγέτες, οι Αλβανοί προτιμούν τον Μπερίσα (21%) έναντι του Μπάσα (17%), παρόλο που η διαφορά μεταξύ τους είναι αμελητέα και έχει μειωθεί σημαντικά σε σχέση με τον περασμένο Οκτώβριο.
Ο πρώην πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα μείωσε κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με τον Οκτώβριο.
Μεταξύ των ψηφοφόρων του ΔΚ, περίπου οι μισοί από αυτούς (47%) έχουν θετική γνώμη για τον Σαλί Μπερίσα.
Μόνο το 39% των ψηφοφόρων του ΔΚ έχει θετική γνώμη για τον Λουλζίμ Μπάσα.

Διαβάστε ακόμη:


Σχόλια