Αλβανία: Εντάλματα σύλληψης για τα Αποτεφρωτήρια

Η Ειδική Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς (ΣΠΑΚ) εξέδωσε 12 εντάλματα σύλληψης σε σχέση με τις συμβάσεις του αποτεφρωτή απορριμμάτων των Τιράνων και του Φίερι.
Τα εντάλματα σύλληψης στοχεύουν υπαλλήλους των ιδιωτικών εταιρειών που κατέχουν τις συμβάσεις παραχώρησης, συμπεριλαμβανομένης της Ariola Kodra, της διαχειρίστριας της Integrated Energy BV SVP που κατέχει τον αποτεφρωτήρα των Τιράνων.

Μέχρι στιγμής, το ΣΠΑΚ είχε επικεντρώσει τις έρευνές του στα αποτεφρωτήρια του Φιέρι και του Ελμπασάν, αλλά η σύλληψη της Kodra υποδηλώνει ότι το πεδίο της έρευνας έχει διευρυνθεί.
Η αστυνομία συνέλαβε επίσης τον Loran Dusha, διευθυντή της εταιρείας αποτεφρωτηρίων Φίερι, και τον Florian Muça, διευθυντή της κρατικής εταιρείας Albpetrol, μιας εταιρείας παραγωγής και εμπορίας πετρελαίου.

Το σκάνδαλο του αποτεφρωτηρίου είδε τις δημόσιες συμβάσεις να ανατίθενται σε νέες εταιρείες χωρίς εμπειρία στη διαχείριση απορριμμάτων, με τα ίδια άτομα πίσω τους. Οι συμβάσεις υποχρέωναν την αλβανική κυβέρνηση να πληρώνει για κάθε μέρα που τα αποτεφρωτήρια δεν λειτουργούσαν, ακόμη και κατά την κατασκευή τους. Αυτό οδήγησε σε σημαντικές καθυστερήσεις, ενώ οι εταιρείες έβαλλαν στην τσέπη εκατομμύρια.
Οι συλλήψεις έρχονται μετά την επιστολή της Jorida Tabaku, προέδρου της εξεταστικής επιτροπής για το σκάνδαλο του αποτεφρωτηρίου, στον ΣΠΑΚ ζητώντας ενημέρωση για την έρευνα.

Η έρευνα παρήγαγε δύο εκθέσεις, μία από τα σοσιαλιστικά μέλη της επιτροπής και μια 120 σελίδων από την αντιπολίτευση, η οποία ισχυρίζεται ότι παρέχει στοιχεία για νομικές παραβιάσεις, κατάχρηση εξουσίας, σχέδια διαφθοράς, συστήματα φοροδιαφυγής μέσω ενός δικτύου ψεύτικων εταιρειών και ξέπλυμα χρήματος
Η έκθεση Tabaku υποστηρίζει ότι συμβάσεις για αποτεφρωτήρια ύψους τουλάχιστον 430 εκατομμυρίων ευρώ σε δημόσιο χρήμα ανατέθηκαν στους ίδιους ανθρώπους χωρίς διαγωνισμό, κατά παράβαση πολλών νόμων και σε συντονισμό με πολλά υπουργεία και άλλους φορείς.

Το αλβανικό κοινοβούλιο απέρριψε την έκθεση της αντιπολίτευσης και ενέκρινε μια δεύτερη από την κυβερνητική πλειοψηφία, ισχυριζόμενη μια επιτυχημένη μεταρρύθμιση στη διαχείριση των απορριμμάτων.

Διαβάστε ακόμη:

Σχόλια