Δρόπολη: Έναρξη της τουριστικής περιόδου στη Σωτήρα

Στη Σωτήρα, στο χωριό όπου έχει ενταχτεί στο αναπτυξιακό πρόγραμμα "100 χωριά", πραγματοποιήθηκε η Τελετή Έναρξης της Τουριστικής Περιόδου υπό την αιγίδα του Δήμου Δρόπολης και Πωγωνίου.
Ουσιαστικά, γίνεται για πρώτη φορα τελετή έναρξης της τουριστικής σεζόν τα τελευταία 30 χρόνια.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο, κ. Δημήτριος Σαχαριδης, ο Δήμαρχος Πωγωνίου, κ. Κωσταντίνος Καψάλης, ο Δήμαρχος Κονίτσης, κ. Νίκος Έξαρχος και ο Αντιδήμαρχος κ. Δημήτριος Χήρας, ο Βουλευτής Περιφέρειας Αυλωνας,κ. Νίκος Κουρης, ο Δήμαρχος Φοινίκης ,κ. Χριστάκης Κιτσιος, ο Δημαρχος Αργυροκαστρου κ. Flamur Golemi, ο Περιφερειάρχης Αργυροκάστρου, κ. Odise Kote, η Γενική Διευθύντρια Προγραμμάτων και Επενδύσεων στο Υπουργείο Τουρισμού και Περιβάλλοντος της Αλβανίας, κυρία Ornela Cikuli, η Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Αργυροκάστρου, κυρία Lindita Rova, o κ. Sokol Cana Διευθυντής Συνόρων και Μετανάστευσης Αργυροκάστρου καθώς κι άλλες προσωπικότητες που ασχολούνται στο χώρο της τουριστικής δραστηριότητας.

Ο Δημαρχος κ. Δημήτρης Τόλης ευχαρίστησε τις παραγωγικές μονάδες του Δήμου, καθώς και τις εργαζόμενες γυναίκες στο Δήμο που είχαν μαγειρέψει φαγητά τα οποία απεικονίζουν όλο το φάσμα της παραδοσιακής και όχι μόνο γαστρονομίας στη Δρόπολη και στο Πωγώνι.
Επίσης, παρουσιάστηκαν αρχαία αντικείμενα που συνδέονται με την ιστορία και την παράδοση του τόπου μας, καθώς κι ένα ντοκιμαντέρ, όπου προβλήθηκαν αξιοθέατα στο Δήμο, πολιτιστικά και φυσικά μνημεία.

Η συμμετοχή του Ομίλου " Οι κυράδες του Σελλειου", το Πολυφωνικό Πωγωνίου και το Πολυφωνικό Γυναικών Κάτω Δρόπολης, τα χορευτικά των σχολείων Δερβιτσανης και Βουλιαρατες, καθώς και η ορχήστρα με το Γιώργο Ντερο στο κλαρίνο και το Γιώργο Νίκο στο τραγούδι και τον στιχουργό των ωραίων τραγουδιών κ. Βασίλειο Πράσσο που ομόρφυναν αυτή την πρωτοφανή εκδήλωση.

Η ομιλία του Δημάρχου Δρόπολης και Πωγωνίου, κ. Δημήτρη Τόλη, στην Εκδήλωση για την Έναρξη της Τουριστικής Σεζόν.

"Είναι πλέον γεγονός, ένα εμπεριστατωμένο συμπέρασμα από αρμόδιους και ειδικούς. Ο τουρισμός στο Δήμο Δρόπολης και Πωγωνίου, ειδικά ο αγροτουρισμός, θα πρέπει να είναι η βάση για την ανάπτυξη της περιοχής μας.
Γι' αυτό, εμείς ως Δημοτική Αρχή δείχνουμε έμπρακτα τη δέουσα σημασία για την ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού, σε συνδιασμό και με τον αγροτουρισμό.

Είναι δεκάδες τα πολιτιστικά, θρησκευτικά και φυσικά μνημεία που διαθέτουμε στα 41 χωριά του Δήμου μας. Επίσης, έχουμε και διαθέτουμε αξιοζήλευτες παραδοσιακές στολές, λαογραφία και δημοτική μουσική ,τα οποία μπορούν να προσεγγίσουν επισκέπτες. Έχουμε ιστορία, πολιτισμό και ιστορικά μνημεία, τα οποία μιλούν από μόνα τους , χωρίς να έχουν ανάγκη τη βοήθεια των συνοδών...
Ακριβώς, όλα αυτά μνημονεύουμε και προβάλλουμε εμείς σήμερα με αυτή τη εκδήλωση που διοργανώνουμε σε τούτο το όμορφο χωριό, στη Σωτήρα, όπου και συγκαταλέγεται στο πρόγραμμα της κυβέρνησης " 100 χωριά", χρηματοδοτούμενο από το Αλβανικό Ταμείο Ανάπτυξης το οποίο περιλαμβάνει την ανάπλαση της Κεντρικής Πλατείας του χωριού, την συντήρηση παλαιών και το άνοιγμα καινούργιων μονοπατιών.

Επίσης για πρώτη φορά στο Δήμο Δροπολης και Πωγωνίου φέτος τον Ιούνιο θα πραγματοποιηθεί το Murgana Run υπο την αιγίδα του Δήμου μας, της Ελληνικής Πρεσβείας στα Τιρανα και με την ομάδα Μουργκάνας Δράσις .
Θα ήθελα να ευχαριστήσω δημοσίως τους κατοίκους του χωριού της Σωτήρας για την άψογη συντήρηση του σχολείου και να αναφέρουμε ότι το αρμόδιο τμήμα του Δήμου εργάζεται αυτή την στιγμή για την σύνταξη μελέτης ώστε το Σχολείο της Σωτήρας να μετατραπεί σε επίσημο αναγνωρισμένο μουσείο από την Κυβέρνηση

Εγώ και οι συνεργάτες μου θα συνεχίσουμε να προβάλλουμε τις ομορφιές και τα αξιοθέατα του τόπου μας. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε όλους τους συμπολίτες μας που ασχολούνται με τον τουρισμό , ενώ οι υπηρεσίες του Δήμου θα εντείνουν την προσπάθεια ,για να βελτιώσουν την υποδομή γύρω και κοντά στα πολιτιστικά μνημεία. Θα προσπαθήσουμε ν' απορροφήσουμε περισσότερα κονδύλια από τα ευρωπαϊκά προγράμματα , για την ανάπτυξη του τουρισμού στη Δρόπολη και στο Πωγώνι.
Σε αυτό το σημείο , θα ήθελα ν' απευθύνω μια δημόσια έκκληση και πρόσκληση, ταυτόχρονα, στους συμπατριώτες μας εκτός συνόρων , ώστε να προγραμματίσουν περισσότερες μέρες διαμονής στη γενέτειρα τους μήνες του καλοκαιριού. Ας το δούνε αυτό και ως μια χειρονομία καλής θελήσεως στο πλαίσιο του πατριωτικού τουρισμού και να ξοδέψουν περισσότερα χρήματα στη Δρόπολη και στο Πωγώνι.

Κλείνοντας, εύχομαι υγεία σε ολους, Καλή τουριστική περίοδο στη Δρόπολη και στο Πωγώνι μας!"

Δείτε ακόμη:

Σχόλια