Εκδήλωση της ΔΕΕΕΜ Ομόνοια στην Αθήνα

Γράφει ο Γιώργος Κυριακού

Ο Δρόμος παρακολούθησε την ανοιχτή πολιτική εκδήλωση της ΔΕΕΕΜ Ομόνοια, στις 28 Μαΐου στην Αθήνα, με θέμα «Ελληνισμός στην Αλβανία. Εξελίξεις και προοπτική». Δραματική, για την κατάσταση ξεριζωμού των Βορειοηπειρωτών, αλλά και απρόσμενα επικριτική προς το πολιτικό σύστημα της Ελλάδας, ήταν η ομιλία του βουλευτή του ΚΕΑΔ Βαγγέλη Ντούλε, παρουσία του υφυπουργού Εξωτερικών Ανδρέα Κατσανιώτη. Ο Ντούλες αναφέρθηκε στο μπλοκάρισμα της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2016, υπογραμμίζοντας πως ήταν η τελευταία κίνηση από πλευράς της Ελλάδας – αποτέλεσμα της οποίας ήταν να «παγώσουν» οι κατεδαφίσεις. Ο πυρήνας της ομιλίας του σχετικά με την απογραφή του Οκτωβρίου-Νοεμβρίου ήταν η «υποστολή των όλων κομματικών σημαιών». Οι κομματικοί εκπρόσωποι, στους χαιρετισμούς τους, πέταξαν την μπάλα στην εξέδρα με ευχολόγια, και χωρίς αναφορές στις ευθύνες τους για την ενωτική παρουσία της Μειονότητας. Από το κοινό, στη δημοκρατική αυτή διαδικασία, υπήρξαν αιχμές και ακούστηκαν ενδιαφέρουσες προτάσεις. Μεταξύ άλλων:

– Καταδικάστηκε η διάψευση για το «Σπίτι του Βορειοηπειρώτη» που είχε τάξει ο δήμαρχος Αθηναίων Κ. Μπακογιάννης, καθώς και για ζητήματα διαχείρισης των ιδρυμάτων Βορειοηπειρωτών ευεργετών.
– Προτάθηκε μια οργανωμένη προσπάθεια απογραφής, κύρια στις περιοχές που δεν είναι αναγνωρισμένες ως μειονοτικές ζώνες, σε ελληνικές βλαχόφωνες ή αλβανόφωνες κοινότητες της Αλβανίας.
– Προτάθηκε αλλαγή του νόμου ώστε να προβλέπει την ίδρυση σχολείου όταν ο μειονοτικός πληθυσμός ξεπερνάει το 20% σε μικρές διοικητικές ενότητες, κι όχι στους νέους μεγάλους Δήμους
– Ασκήθηκε σφοδρή κριτική στη ΔΕΕΕΜ Ομόνοια για τους αποκλεισμούς άλλων πολιτικών τάσεων από τους κόλπους της και για την απόλυτη ταύτισή της με το ΚΕΑΔ, ζητώντας αλλαγές στο καταστατικό.
– Προτάθηκε μια συγκροτημένη δομή Τύπου και καταγραφής Συμβάντων, που θα παίξει ρόλο σε διεθνή φόρα για τα ανθρώπινα δικαιώματα
– Κατατέθηκαν ενδιαφέρουσες προτάσεις για κοινά πολιτιστικά και αθλητικά γεγονότα χωριών από μειονοτικές και μη μειονοτικές ζώνες

Εν κατακλείδι θεωρούμε πως, για το πολιτικό σύστημα της Ελλάδας, τα ζητήματα των απ’ έκει «κείνται μακράν», κατά το πρότυπο «φροντίδας» για την Κύπρο. Σύμφωνα με το ίδιο πρότυπο («Η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάδα στηρίζει») οι εσωτερικές αδυναμίες και αντιφάσεις βολεύουν τη στάση του ελλαδισμού (αν δεν την ενισχύουν) ώστε να αδιαφορεί για την Ελληνική Μειονότητα, στο πλαίσιο εξυπηρέτησης των συμφερόντων της Ε.Ε. για την ένταξη της Αλβανίας. Από την άλλη, η στάση του Ντούλε πιθανόν να σηματοδοτήσει μια αλλαγή προς αυτό που ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης στο παρελθόν προέτρεπε: «Δεν πρέπει να τρέχετε εσείς πίσω από το ΥΠΕΞ, αλλά αυτό πίσω από εσάς».

Διαβάστε ακόμη:

Σχόλια