Εορτασμός της Αγίας Μαρίνας στην Αλβανία

Σε ολόκληρη την Αλβανία, όπου υπάρχουν ναοί της, εορτάστηκε η Αγία Μαρίνα την Κυριακή 17 Ιουλίου.
Ιδιαίτερη πνευματική και λειτουργική χροιά είχε ο εορτασμός της Αγίας Μαρίνα στον υπαίθριο ομώνυμο ναό (ανοιχτός χώρος, χωρίς σκέπαστρο, με την Αγία Τράπεζα εντοιχισμένη) στο Κάστρο του Μπερατίου.







Ο Μητροπολίτης Φίερι Νικόλαος ιερούργησε στο ναό της Αγίας Μαρίνας του χωριού Χαβαλέα.
Μάλιστα απηύθυνε πολλές ευχαριστίες στον Αριστείδη Δήμο, που ανήγειρε το ναό και τον αγιογράφησε.







Ακόμη πανηγύρισαν οι ναοί της Αγίας Μαρίνας στην Τσούκα των Αγίων Σαράντα, στη Χειμμάρα, στη Μοσχόπολη, καθώς και η Μονή Αγίας Μαρίνας Πόγδαρετς.
Εξάλλου ο Μητροπολίτης Ελμπασάν Αντώνιος ανήμερα της Αγίας Μαρίνας ιερούργησε στο ναό Ανάληψης του Γκινάρ.



Εκεί έληξε το πενθήμερο κατασκηνωτικό πρόγραμμα της Εκκλησίας με ωραίο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, που παρακολούθησε και απόλαυσε ο κ. Αντώνιος.
Αλλά και στην ενορία Αγίου Νικολάου του χωριού Σέλτσαν στην εορτή της Αγίας Μαρίνας ολοκληρώθηκε η κατασκήνωση για τα παιδιά της περιοχής με εκκλησιασμό.

Η Αγία Μαρίνα με την αγνή ζωή της και κυρίως με το μαρτύριό της στέλνει ένα σαφέστατο μήνυμα ότι όσοι ως τώρα δεν ακούσαμε τη φωνή του Χριστού και βασανιστήκαμε στην σκλαβιά της αμαρτίας.
Όσοι με το άγιο βάπτισμα αφήσαμε το «βασιλιά» του σκοταδιού και ακολουθήσαμε τον Χριστό για να αγωνιστούμε ως γενναίοι στρατιώτες σ’ ολόκληρη τη γήινη ζωή μας κάτω από την ολόλευκη σημαία της αρχηγίας του.

Όσοι με συναίσθηση ή χωρίς συναίσθηση για την πτώση μας κλείσαμε τα βημόθυρα της ψυχής μας στον Χριστό, ενώ εκείνος στέκεται απ’ έξω και τα κρούει.
Ήρθε η ώρα να ανοίξουμε τις καρδιές μα στο Χριστό, για να στήσει το θρόνο Του μέσα μας και να μας φωτίσει, για να βρούμε την πίστη και το θάρρος μας.

Θα αναγνωρίσουμε άραγε αυτή την ανάγκη; Θα εκτιμήσουμε την μεγάλη αξία του Χριστού; Θα πράξουμε ο καθένας μας το καθήκον του , ώστε να γνωρίσουμε όλο και περισσότερο τη φωνή του Ποιμένα μας Χριστού;
Πόση σημασία έχει σήμερα να παραδειγματιστούμε από την Αγία Μαρίνα, καθώς τόσο αλλότρια πράγματα έχουν μεταβάλλει την ατμόσφαιρα σε πνιγηρή και μολυσματική και ενδίδουμε οι Χριστιανοί πλανώντες και πλανώμενοι.





πάτερ Ηλίας Μάκος

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Σχόλια