EURACTIV: Κύρτσος και Τέλλογλου παρακολουθούνταν από την ΕΥΠ - Προσπάθεια παρεμπόδισης της έρευνας της ΑΔΑΕ από Ντογιάκο

Σε μια μεγάλη αποκάλυψη προχωρά το Euractiv σε σχέση με το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων που αναμένεται να προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις. Σύμφωνα με τον μεγάλο ευρωπαϊκό ειδησεογραφικό οργανισμό, η ΑΔΑΕ, ύστερα από σχετικά αιτήματα κατάφερε να διαπιστώσει και επίσημα την παρακολούθηση του ανεξάρτητου ευρωβουλευτή Γιώργου Κύρτσου, καθώς και αυτήν του δημοσιογράφου Τάσου Τέλλογλου, από την ΕΥΠ.
Ωστόσο, σύμφωνα με το Euractiv και τον δημοσιογράφο Σαράντη Μιχαλόπουλο, την έρευνα της ΑΔΑΕ επιχείρησε να παρεμποδίσει ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ισίδωρος Ντογιάκος, επικαλούμενος τον νέο νόμο για τις παρακολουθήσεις που πέρασε η κυβέρνηση, ο οποίος καθορίζει τόσο τον τρόπο λειτουργίας της ΕΥΠ, όσο και τον περιορισμό των αρμοδιοτήτων της ΑΔΑΕ.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι πηγές αναφέρουν στο Euractiv ότι η ΑΔΑΕ επισκέφτηκε χθες Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου την εταιρεία Cosmote. Η ΑΔΑΕ, θέλησε να διενεργήσει έλεγχο μετά από αιτήματα που υπέβαλαν στην αρχή ο ευρωβουλευτής Γιώργος Κύρτσος και ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου που ήθελαν να μάθουν εάν ήταν υπό παρακολούθηση από τις μυστικές υπηρεσίες.
Το Euractiv έμαθε ότι ο έλεγχος επιβεβαίωσε ότι και οι δύο άνδρες ήταν υπό παρακολούθηση από μυστικές υπηρεσίες, αλλά οι λόγοι δεν αποκαλύφθηκαν επικαλούμενη την «εθνική ασφάλεια».

Πολύ σημαντικό είναι το γεγονός ότι το ευρωπαϊκό μέσο αναφέρει ότι η ανεξάρτητη αρχή αντιμετώπισε δυσκολίες κατά τη διενέργεια του ελέγχου. Συγκεκριμένα, ο εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Ελλάδας φέρεται να προσπάθησε να μπλοκάρει τον έλεγχο λέγοντας ότι ήταν παράνομος, αναφέρει το Euractiv, αναφερόμενο προφανώς στον Ισίδωρο Ντογιάκο.
Αρκετές πηγές επιβεβαίωσαν ότι ο νομικός σύμβουλος της εταιρείας, μετά από συνεννόηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο, επιχείρησε να σταματήσει τον έλεγχο αμφισβητώντας την αρμοδιότητα της αρχής.

Σύμφωνα με το Euractiv, οι εκπρόσωπο της ΑΔΑΕ αντέδρασαν επικαλούμενοι το συνταγματικό ρόλο της Αρχής, και επέμειναν να διεξάγουν έρευνα. Επίσης η εταιρεία Cosmote, φέρεται να τους ενημέρωσε ότι θα επικοινωνήσει με τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο για να λάβει εντολές. Οι εκπρόσωποι της ΑΔΑΕ ενημερώθηκαν ότι η διαδικασία ήταν παράνομη. Σύμφωνα με τις πηγές του Euractiv, η εταιρεία ζήτησε να έχει γραπτά τη θέση του Εισαγγελέα, πράγμα το οποίο τελικά δεν έγινε δεκτό.
Παρόλες τις κλήσεις να σταματήσει η έρευνα, οι ερευνητές της ΑΔΑΕ επέμειναν, σημειώνοντας ότι είναι ανεξάρτητοι από τη δικαστική εξουσία και συνέχισαν την έρευνά τους.

Το Documento επικοινώνησε με τον Τάσο Τέλλογλου, ο οποίος δεν γνώριζε την εξέλιξη αυτή, αλλά επιβεβαίωσε ότι πράγματι είχε καταθέσει σχετικό αίτημα στην ΑΔΑΕ για να ενημερωθεί σχετικά με το αν παρακολουθούνταν από την ΕΥΠ. Όπως προκύπτει και από το παραπάνω δημοσίευμα, η έρευνα κατέληξε στο γεγονός ότι πράγματι ο κ. Τέλλογλου ήταν υπό παρακολούθηση από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών.

Ντογιάκος στο Documento: Εγώ εξέφρασε απλώς μια άποψη !
Ο κ. Ισίδωρος Ντογιάκος με τον οποίο επικοινώνησε το documentonews.gr, επιβεβαίωσε ότι τον κάλεσε η νομική σύμβουλος του ΟΤΕ, η κ. Νικολαΐδου και τον ενημέρωσε για τη παρουσία κλιμακίων έρευνας από την ΑΔΑΕ, ζητώντας του να γνωμοδοτήσει για το εάν αυτό ήταν επιτρεπτό και νόμιμο.
Αρχικά, όπως δήλωσε ο κ. Ντογιάκος στο documentonews.gr, της εξέφρασε την γνώμη πως η έρευνα μπορούσε να γίνει, στη συνέχεια όμως και αφού διάβασε το νέο νόμο επικοινώνησε εκ νέου με την κ. Νικολαΐδου και απλώς της μετέφερε την άποψή του ότι η επικρατέστερη εκδοχή είναι ότι δε μπορεί να γίνει έρευνα, γιατί δεν είναι νόμιμη.

Μάλιστα, στο μεσοδιάστημα ο κ. Ντογιάκος μίλησε με τον κ. Ράμμο, πρόεδρο της ΑΔΑΕ που ήταν απολύτως κατηγορηματικός ότι η έρευνα ήταν νόμιμη, αλλά και με την ΕΥΠ πράγμα το οποίο δημιουργεί πολλά ερωτηματικά για την στάση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να ανταλλάσσει «νομικές απόψεις» με την ερευνώμενη ΕΥΠ.
Βεβαίως ο ίδιος ήταν κατηγορηματικός ότι η άποψη που εξέφρασε δεν ήταν δεσμευτική, δηλαδή ήταν απλώς μια άποψη που μετέφερε και όχι γνωμοδότηση ενώ υποστήριξε ότι δεν ήταν αυτός που είπε στους υπευθύνους της Cosmote να σταματήσουν την έρευνα και να διώξουν τα κλιμάκια. Σήμερα μάλιστα έλαβε και επίσημα έγγραφο αίτημα από την Cosmote για να γνωμοδοτήσει σχετικά.
Επιπλέον μας αποκάλυψε ότι διαπληκτίστηκε με την επικεφαλής του κλιμακίου της ΑΔΑΕ.

Κύρτσος στο documentonews.gr για την επιβεβαίωση της παρακολούθησής του: «Χουντική η συμπεριφορά Μητσοτάκη»
Χουντική αποκαλεί τη συμπεριφορά του πρωθυπουργού ο Γιώργος Κύρτσος στον απόηχο της επιβεβαίωσης της παρακολούθησής του από την ΕΥΠ μετά από έφοδο της ΑΔΑΕ στη Cosmote.
Εκτός από την παραίτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ζητά και αυτήν του Ισίδωρου Ντογιάκου, ο οποίος φαίνεται να παρακώλυσε την έρευνα της ανεξάρτητης Αρχής στον πάροχο κινητής τηλεφωνίας.

Ο πρώην ευρωβουλευτής του ΕΛΚ και νυν του Renew Europe ξεκαθαρίζει στο documentonews.gr πως θα δώσει συνέχεια τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ΕΕ και καταλήγει λέγοντας: «Μπορεί ο Μητσοτάκης να δηλώνει ότι ήταν αντιστασιακός σε ηλικία 6 μηνών αλλά σε ώριμη πολιτική ηλικία πρέπει να του πω ότι έχει χουντική συμπεριφορά».

Η δήλωση του Γ. Κύρτσου:
«Θεωρούσα ότι η παρακολούθησή μου είναι 100% βέβαιη γιατί είχα τις κατάλληλες πληροφορίες και τώρα η έρευνα της ΑΔΑΕ διέλυσε κάθε αμφιβολία. 
Ζητώ δύο παραιτήσεις. Πρώτον, του πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη, ο οποίος με αντάμειψε για την υποστήριξή μου, όταν ήταν υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ και αργότερα όταν διεκδικούσε την πρωθυπουργία, με τους κοριούς του κράτους – παρακράτρους.
Θεωρώ, επίσης, ότι ο κ. Ντογιάκος, εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, πρέπει να πάει να κάνει μια άλλη δουλειά γιατί είναι φανερό ότι δεν έχει σχέση με τη Δικαιοσύνη που πρέπει να ελέγχει την εκτελεστική εξουσία και να εξασφαλίζει τα δικαιώματά μας στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κράτους δικαίου.

Τέλος, θέλω να εκφράσω τις ευχαριστίες μου ακόμα και την ευγνωμοσύνη μου στην ΑΔΑΕ που στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και ξεπέρασε όλα τα εμπόδια για να προστατέψει τα συνταγματικά μου δικαιώματα.
Θα δώσω συνέχεια στην Ελλάδα και την ΕΕ σε αυτήν τη θλιβερή υπόθεση. Μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να δηλώνει ότι ήταν αντιστασιακός σε ηλικία 6 μηνών αλλά σε ώριμη πολιτική ηλικία πρέπει να του πω ότι έχει χουντική συμπεριφορά».

Σχετικά Θέματα

Σχόλια