Όλο το παρασκήνιο για την αναβολή της επίσκεψης Μητσοτάκη στην Χιμάρα

Τρία βέτο έθεσαν τα Τίρανα στον Κυριάκο Μητσοτάκη στην επίσκεψή του στην Αλβανία. Να μην μεταβεί οδικώς ή με στρατιωτικό ελικόπτερο στην Βόρειο Ήπειρο, αλλά και να μην συμμετέχει στην ελληνική αποστολή ο Μπάμπης Καραθάνος, Πρόεδρος του Κεντρικού Συλλόγου Βορειοηπειρωτών (σύμβουλος του Θάνου Πλεύρη στο υπουργείο Υγείας).

Η χτεσινή ανακοίνωση για μη μετάβαση του έλληνα πρωθυπουργού στην Βόρειο Ήπειρο λόγω άσχημων καιρικών συνθηκών ήταν απλώς η πρόφαση και η επισφράγιση του αδιεξόδου των διαπραγματεύσεων που επί μέρες διεξάγονταν παρασκηνιακά μεταξύ των δυο πλευρών. Στην πραγματικότητα η αναβολή της επίσκεψης Μητσοτάκη στα μειονοτικά χωριά της Βορείου Ηπείρου δεν οφείλεται στην ΕΜΥ αλλά στην δυσκοιλιότητα των Τιράνων που από την πρώτη στιγμή έθεταν προσκόμματα για την ασφαλή μετακίνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Χιμάρα και τα διπλανά χωριά.

Αρχικά οι Αλβανικές Αρχές απέρριψαν το σενάριο για μετακίνηση οδικώς του έλληνα πρωθυπουργού από τα Τίρανα στην Χιμάρα επικαλούμενες ότι δεν μπορούν να παρέχουν εγγυήσεις για ασφαλή μετάβαση. Όταν διατυπώθηκε το εναλλακτικό σενάριο για χρήση ελικοπτέρου Σινούκ του Ελληνικού Στρατού τα Τίρανα αντέδρασαν με την δικαιολογία ότι δεν ήταν πρέπον να μετακινείται με ελληνικό στρατιωτικό ελικόπτερο ο Έλληνας πρωθυπουργός στα μειονοτικά χωριά της Αλβανίας.

Ειδικότερα η άρνηση των Τιράνων να συμπεριληφθεί ο Μπάμπης Καραθάνος στην επίσημη αποστολή που θα μετέβαινε στην Χιμάρα έχει άμεση σχέση με την στάση που τήρησε στην δολοφονία του Κωνσταντίνου Κατσίφα.

Σχετικά Θέματα

Σχόλια