Ξεκινούν οι εργασίες αποκατάστασης της γέφυρας Προκοπίου στη Χιμάρα

Ξεκίνησαν οι εργασίες συντήρησης, αποκατάστασης και στερέωσης της Γέφυρα Προκοπίου, στη Χιμάρα, ως μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς, μέρος του πακέτου συντήρησης της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πολιτιστικής Κληρονομιάς Αυλώνας, για το έτος 2022.

Μετά τον σχεδιασμό του έργου από την Περιφερειακή Διεύθυνση Πολιτιστικής Κληρονομιάς Αυλώνας και την έγκριση του έργου από το Εθνικό Συμβούλιο Υλικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς, η υλοποίηση των εργασιών συντήρησης, αποκατάστασης και εξυγίανσης αποτελείται κυρίως από: καθαρισμό υψηλής βλάστησης, εξυγίανση της γέφυρας. τοιχοποιία μέσω πλήρωσης αρμών, αποκατάσταση του λιθόστρωτου, καθαρισμός της πρόσοψης από σκόνες και επικαθίσεις, τοποθέτηση συρματοκιβωτίων για την προστασία της βάσης της γέφυρας, ραφή των ρωγμών στη γέφυρα με ανοξείδωτες ράβδους, καθώς και τοποθέτηση εγκάρσιων τιραντών για την ενίσχυση της δομής.

Το Υπουργείο Πολιτισμού της Αλβανίας το 2017 ανακήρυξε τη Γέφυρα Προκοπίου ως πολιτιστικό μνημείο για την αρχιτεκτονική της αξία και τον ρόλο του στην ανάπτυξη του ιστορικού κέντρου της Χιμάρας. Χτισμένο το 1878 , βρίσκεται κοντά στην εκκλησία του Αγίου Προκοπίου, από την οποία πήρε και το όνομά του. Ιστορικά συνέδεε την εκκλησία με το ιστορικό κέντρο της πόλης της Χιμάρας.
Το Γεφύρι του Προκοπίου είναι μια συμπαγής κατασκευή με συνολικό ύψος 7 μέτρα, καμάρα ύψους 4 μέτρων και πλακόστρωτο πλάτος 3,80 μέτρα. Τα στηρίγματα του βρίσκονται στα βράχια του ρέματος από κάτω.

Την πρόταση για την αναγνώρισή του ως εθνικού μνημείου παρουσίασε η Περιφερειακή Διεύθυνση Εθνικού Πολιτισμού, Αυλώνας η οποία ζήτησε επίσης τη χορήγηση καθεστώτος πολιτιστικού μνημείου για χώρους λατρείας, κτίρια σπάνιας μηχανικής και αρχιτεκτονικής αξίας, καθώς και για αρχαιολογικά κτίσματα της περιοχής.

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Σχόλια