Ποιος εμπόδισε την επίσκεψη Μητσοτάκη στη Βόρειο Ήπειρο;

Γράφει ο Σοφοκλής Έξαρχος

Το εθνικιστικό άρθρο του Αλβανού εθνικιστή Σιαμπάν Μουράτι στις 30/11/2022 και άλλες εθνικιστικές φωνές στην Αλβανία, όπως αυτές των τσάμιδων, αλλά και το μήνυμα με τις σέλφεις του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα με τον δήμαρχο της Δρόπολης Δ. Τόλη, ήταν ξεκάθαρα μηνύματα στον Έλληνα πρωθυπουργό, πριν ξεκινήσει την επίσκεψη στα Τίρανα, τα οποία δεν έλαβε υπόψη. Τι υπονοούνταν αυτά τα μηνύματα; « Αν θα έρθεις να επισκεφτείς τις ελληνικές περιοχές στην Αλβανία, η επίσκεψη θα γίνει με τη συνοδεία του Αλβανού πρωθυπουργού και με τους όρους των Αλβανών.» Αυτό εννοούσε, ότι δεν μπορείς να επισκεφθείς τη Χειμάρρα, γιατί ή Χειμάρρα δεν θεωρείται από τους Αλβανούς ως Μειονοτική Περιοχή. Αυτή η άποψη εκφράζεται ξεκάθαρα στο άρθρο του Σιαμπάν Μουράτι, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ χαρακτηρίζει τον Αλβανό πρωθυπουργό ως προδότη του αλβανικού έθνους, εάν επέτρεπε αυτή επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού Μητσοτάκη, ο οποίος δήθεν θα είχε στόχο την ενοποίηση ( asociacion ) των Ελληνικών Δήμων της Αλβανίας και την αναθεώρηση του Πρωτοκόλλου Κερκύρας του 1914, για το καθεστώτος της Βορείου Ηπείρου.

Ενώ στην επίσκεψη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στην Δερβιτσιάνη το 1991, ο Έλληνας πρωθυπουργός τουλάχιστον τότε είχε το σθένος να τονίσει τη λύση του Βόρειου Ηπειρωτικού Ζητήματος, όπως θα λύνονταν και το ζήτημα του Κοσυφοπεδίου, ο ΝΥΝ Έλληνας πρωθυπουργός κράτησε μια πλαδαρή στάση και δεν απάντησε ούτε στην κοροϊδία του Έντι Ράμα ( είσαι ο καλύτερος Έλληνας πρωθυπουργός και θα πάμε μαζί στου Έλληνες μειονοτικούς ). Δεν απάντησε ούτε στην προσβολή του Ράμα για την απάτη της ένταξης της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πιστεύει ακόμα η Ελληνική Κυβέρνηση ότι θα τελεσφορήσει η συμφωνία για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μεταξύ Ελλάδος και Αλβανίας, όταν υπάρχει τόση καχυποψία και τόσο αρνητικό κλίμα, όχι μόνο στην Αλβανική Κυβέρνηση και Αλβανική Αντιπολίτευση, αλλά και στη αλβανική κοινή γνώμη; Επιπρόσθετα ή εξάρτηση του Έντι Ράμα από τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρ. Τ. Ερντογκάν, πρέπει να διαλύσει όλες τις ψευδαισθήσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης. Πρέπει αλλαγή πολιτικής!!! Ο ίδιος ο Σαλί Μπερίσια που είχε υπογράψει τη συμφωνία του 2009, τώρα κατονομάζει τον Έντι Ράμα ως Γεώργιο Χ. Ζωγράφο και αρνείται να προσυπογράψει το συν υποσχετικό για το Δικαστήριο της Χάγης. Το θεωρεί προδοσία.

Πως μπορεί κανείς να περιμένει αποτελέσματα με τέτοιους συνομιλητές;

Σχετικά Θέματα

Σχόλια