Το θετικό της επίσκεψης Μητσοτάκη στη Χιμάρα

Γράφει ο Σοφοκλής Έξαρχος

Το θετικό της επίσκεψης είναι ότι ο Μητσοτάκης μπόρεσε και επίδειξε (demostroi ) την ελληνικότητα της Χειμάρρας μπροστά τα μάτια τον Αλβανών Εθνικιστών, οι οποίοι δεν μπορούν να το χωνέψουν με τίποτα και σκόπιμα ή από άγνοια της ελληνικής γλώσσας μπερδεύουν την έννοια της λέξης «Αυτοπροσδιορισμός» ( Vetpërcaktim në lidhje me identitetin e kombësisë) σχετικά με την εκδήλωση της Εθνικότητας του καθενός. Αυτή η λέξη βέβαια μπερδεύτηκε με την λέξη «Αυτοδιάθεση» ( Vetvëndosje ) την οποία τόσο συχνά εξέφραζαν το Κομουνιστικό Κόμμα Αλβανίας μαζί με το Δημοκρατικό Μέτωπο Αλβανίας για να εξαπατήσουν τις Παρτιζάνικες δυνάμεις των Μειονοτικών και να ενωθούν σε ένα μέτωπο με τις Αλβανικές Παρτιζάνικες δυνάμεις στον πόλεμο κατά των κατακτητών. Αυτή η λέξη εννοούσε την προσάρτηση της Μειονότητας από την Ελλάδα. Αυτή τη λέξη βέβαια δεν θα μπορούσε να την έκφραση ο Έλληνας πρωθυπουργός στη Χειμάρρα γιατί είναι η ουσία του Βόρειου Ηπειρωτικού ζητήματος που τόσο πολύ φοβίζει τους Αλβανούς Εθνικιστές.

Δεν γνωρίζω πως θα εξελιχθούν τα γεγονότα στα Βαλκάνια, αλλά ας ελπίσουμε ότι με την ένταξη της Αλβανίας στην Ευρώπη θα ηρεμήσουν τα εθνικιστικά πνεύματα από τις δύο πλευρές των συνόρων.

Fjala “ Vetvëndosje “ që u ngatërua me fjalën “ Vetpërcaktim “ ishte përdorur shpesh nga Partia Komuniste dhe Fronti N. Çlirimtar Shqiptar për të mashtruar forcat partizane minoritare dhe për ti bashkuar ato me forcat partizane Shqiptare në luftë kundër okupatorit Italo-Gjerman.Kjo fjalë nënkuptonte shkëputjen e Minoritetit Grek nga Shteti Shqiptar dhe aneksimin e tij nga Greqia. Kjo fjalë “ Vetvëndosje”që natyrisht nuk do kishte guxim Kryeministri Grek që ta përmëndte në Himarë, është thelbi i Çështjes së Vorio Epirit që aq shumë i tremb shqiptarët. Nuk e di se si do rrjedhin ngjarjet në Ballkan, por le të shpresojmë se futja e Shqipërisë në Europën e bashkuar do qetësojë shpirtrat nacionaliste në të dyja vëndet fqinje.

Σχετικά Θέματα

Σχόλια