Η Αλβανία, οι Βορειοηπειρώτες και η Βουλγαρία

Σε διπλωματικό πλαίσιο, η Ελλάδα μπορεί να έχει υπεροχή και παρασκήνια, τα οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει την κατάλληλη στιγμή στην ΕΕ ή στις ΗΠΑ, στην πράξη, το αλβανικό κράτος έχει γεμίσει τη Χιμάρα και τη Βόρεια Ήπειρο από… Στρατηγικές Επενδύσεις, εγκρίνοντας Νόμους σε αντίθεση με τις Ελευθερίες και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, διαταράσσοντας τις εθνοτικές ισορροπίες, έχοντας ως στόχο την Εθνοκάθαρση.
Η εθνοτική έκρηξη που συμβαίνει στα Σκόπια, έφτασε στο αποκορύφωμά της με την αποχώρηση του Βούλγαρου Πρέσβη από την χώρα. Η Σόφια, διεκδικεί περίπου 100 χιλιάδες βουλγαρικά διαβατήρια που εκδόθηκαν σε αυτή τη χώρα, ενώ η Απογραφή των Σκοπίων βρήκε μόνο 3200 βουλγαρικά.

Αλλά αυτό που κάνει η Βουλγαρία, όχι μόνο στα Σκόπια αλλά και στην Αλβανία, προκειμένου να εδραιώσει την εθνική παρουσία της και στις δύο χώρες, η Ελλάδα δεν έκανε ούτε το παραμικρό βήμα, παρά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Μητσοτάκη στη Βόρειο Ήπειρο, ιδιαίτερα στη Χιμάρα.

Στα Σκόπια, δεν μπορεί να διεξαχθεί ψηφοφορία για την αλλαγή του Συντάγματος για την αναγνώριση της Βουλγαρικής Μειονότητας, καθώς τα κόμματα εναντιώνονται μεταξύ τους και η ψηφοφορία χάνεται, για την οποία η Βουλγαρία θα κρατούσε υπό έλεγχο την ενσωμάτωση της Σόφιας στην ΕΕ. Τονίζουμε ότι στην τελευταία Απογραφή του 2021 οι Βούλγαροι «αυτοδηλώθηκαν» περίπου 0,2%, σχεδόν 3200 άτομα, ενώ η Βουλγαρία, μέχρι το 2022, έχει διανείμει 100 χιλιάδες διαβατήρια στα Σκόπια.

Στο ίδιο κύμα πιέσεων, η Σόφια απευθύνθηκε στα Τίρανα, για τη συνταγματική αναγνώριση της βουλγαρικής μειονότητας στην Αλβανία. Μετά το βέτο στην ΕΕ, πέρυσι, μετά από κάποιες τεταμένες συζητήσεις μεταξύ Τιράνων και Σόφιας, τελικά τα Τίρανα εξέδωσαν μια δήλωση που αναγνώριζε νόμιμα τη Βουλγαρική μειονότητα στην Αλβανία. Θεωρείται ότι περίπου 50 χιλιάδες Βούλγαροι είναι παρόντες στο βορειοανατολικό τμήμα της Αλβανίας.

Εν τω μεταξύ, το βασικό θέμα που απασχολεί τις σχέσεις Ελλάδας-Αλβανίας (χωρίς να συζητείται η ΑΟΖ) παραμένει η Ελληνική Μειονότητα στα νότια της χώρας ή οι Έλληνες της Βορείου Ηπείρου. Επί 15 χρόνια, τα Τίρανα κρατούν την Ελλάδα όμηρο, λόγω των Θαλάσσιων Οικονομικών Ζωνών ΑΟΖ.
Στο ότι η απογραφή του 2011 στην Αλβανία, που χρηματοδοτείται συνεχώς από την ΕΕ, (ένα μέρος από τους φορολογούμενους του ελληνικού λαού), βρήκε το αποτέλεσμα για τους Έλληνες εθνοτικούς να είναι περίπου 0,7 ή 37 χιλιάδες, ενώ στην πραγματικότητα είναι περίπου 287 χιλιάδες οι Έλληνες που ζουν στην Αλβανία.

Σύμφωνα με εσωτερικά στοιχεία από το Κτηματολόγιο της Αλβανίας, τα Τίρανα ισχυρίζονται τελικά ότι έχουν καταγράψει τις κρατικές περιουσίες σε όλο το Νότο όπου ζουν οι Βορειοηπειρώτες Έλληνες, κυρίως τη Χιμάρα και τους Αγίους Σαράντα, τα μέρη που είναι πιο εκτεθειμένα σε μαζικές αρπαγές γης. Τα στατιστικά μόνο για τη Χειμάρρα, περίπου 7900 οικόπεδα και αντικείμενα, βγαίνουν υπέρ του μουσουλμανικού αλβανικού πληθυσμού, που έχει τακτοποιηθεί με πλαστά έγγραφα, μέσω αυτών των επενδύσεων στη Χειμάρρα,,, μπροστά σε 6700 έγγραφα ιδιοκτησίας των γηγενών Ελλήνων. Αυτή η δημογραφική εξέλιξη που συνέβη τα τελευταία 5 χρόνια, συμπίπτει με την πλήρη αδυναμία των ελληνικών κυβερνήσεων να ελέγξουν μια εθνική αξία όπως η Βόρειος Ήπειρος, για την οποία το εισόδημα του ετήσιου ΑΕΠ της Αλβανίας για τον Τουρισμό είναι περίπου 47%, περίπου 1 δισ. ευρώ. Μόνο η Χιμάρα έχει περίπου 700 εκατ. ευρώ από το σύνολο των 1,9 δισ. ευρώ, για όλη την Αλβανία.

Εν τω μεταξύ, η επιδεινωμένη κατάσταση όσον αφορά τις Ελευθερίες και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα φαίνεται στις διαστάσεις της ιδιοκτησίας. Τα Τίρανα στοχεύουν στην εκδίωξη των Ελλήνων, ιδιαίτερα από τη Χιμάρα, το σημαντικότερο κέντρο του Ελληνισμού, κάνοντας κατάχρηση του περιουσιακού νόμου 20/20.
Η Ομόνοια με διακήρυξη στα τέλη του περασμένου έτους ανέβασε τους τόνους, προειδοποιόντας τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα για όλα όσα τους έχουν κάνει να υποφέρουν ως μέλη της Ελληνικής Κοινότητας, συμπεριλαμβανομένων των περιοχή όπου ζουν, κατηγορούμενοι για παραβιάσεις των Ελευθεριών και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Διαβάστε ακόμη

Σχόλια