Αργυρόκαστρο: Παρουσιάστηκε το νέο βιβλίο του Παναγιώτη Μπάρκα

Πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του νέου βιβλίου του Παναγιώτη Μπάρκα «Αργυρόκαστρο η Δύση της Ανατολής». Έγινε  στο Πανεπιστήμιο Αργυροκάστρου και οργάνωσε ο εκδοτικός οίκος «Ελίκρανον».

Ο συγγραφέας, με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα, σημειώνει:
«Έγινε και η παρουσίαση του βιβλίου μου «Αργυρόκαστρο η Δύση της Ανατολής» στην αλβανική. (Hδεύτερη έκδοση) Έγινε  στο Πανεπιστήμιο Αργυροκάστρου και οργάνωσε ο εκδοτικός οίκος  «Ελίκρανον». Έγινε συγκεντρώνοντας την αφρόκρεμα της πόλης. Μετείχαν τουλάχιστον 15 καθηγητές πανεπιστημίου. Ασφαλώς, έκδηλος και ο φόβος και οι επιφυλάξεις. Έγινε η παρουσίαση του βιβλίου ξεπερνώντας αρκετές προκλήσεις. 
Πρώτα την πρόκληση της πρόκλησης. Διότι το βιβλίο αποτελεί πρόκληση στα μέχρι τώρα ταμπού, που παραγκωνίζουν, υποβαθμίζουν και δυσφημίζουν το ρόλο του ελληνικού και ορθόδοξο στοιχείου, διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα και υπονομεύουν το μέλλον της πόλης του Αργυρού.  
Αναφερόμενο το βιβλίο στις πολύπλευρες σχέσεις  της Δρόπολης με το Αργυρόκαστρο και με την κεντρική εξουσία του Βυζαντίου, το βιβλίο αποδεικνύει τις ρίζες και το υπόστρωμα του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας, στην ονομασία του και στο στερέωμα και το μεγαλείο του Αργυρόκαστρου, που του εξασφαλίζει την ενότητα του διαφορετικού και του αντιθέτου, τον πολιτιστικό, πολυεθνικό και διαθρησκευτικό πολιτισμό, τον δυτικό προορισμό της πόλης. Ιδού και ο τίτλος του βιβλίου. Συνεπώς, πάει κόντρα με τις προσπάθειες επαναφοράς και επικυριαρχίας του καθεστώτος της Οθωμανοκρατίας.
Η παρουσίαση του βιβλίου ήρθε να ενθαρρύνει το κοινό να μη το διαβάζει στα κρυφά, όπως κάποτε τα απαγορευμένα βιβλία, αλλά να συζητάει ανοιχτά, να κάνει διάλογο, να ακούσει και την άποψη αυτή, την πραγματική, να δει ότι το μεγαλείο του Αργυροκάστρου έγκειται ακριβώς  στο μεγαλείο της συνεισφοράς των Ελλήνων και ορθοδόξων.
Έγινε η παρουσίαση του βιβλίου με ευδιάκριτους και γνωστούς ομιλητές, όπως τον ακαδημαϊκό Σαμπάν Σινάνι και τη διάσημη Έλσα Βαλαωρίτη (Μπαλαούρη), το συγγραφέα Θανάση Ντίνο και τον δικό μας Μηχανικό Βασίλη Πόλιο. Ιδιαίτερα συγχαρητήρια  και  ευχαριστήρια στη συντονίστρια, δημοσιογράφο Μπρικένα Μέταϊ. Και ασφαλώς στον εκδότη του Ελίκρανον, τον Παναγιώτη Λέζο, ο οποίος μας έκανε και την έκπληξη. Παρέδωσε στην εκδήλωση αυτή το παράσημου του Α΄ Βραβείου με το οποίο το βιβλίο τιμήθηκε στο πανελλήνιο και πανκύρπριο διαγωνισμό για το 2022 που οργάνωσε η Πανελλήνια Ένωση Συγγραφέων από το 1930.   
Και τέλος, ευχαριστούμε όλους τους παρευρεθέντες στην  παρουσίαση και σε πρώτη γραμμή τις αρχές του Πανεπιστημίου , οι οποίες προς τιμή τους δεν παραχώρησαν απλώς την αίθουσα, αλλά συμμετείχαν ενεργά.»

Διαβάστε ακόμη

Σχόλια