Ξεχασμένη από την Πολιτεία η 12χρονη θύμα βιασμών και trafficking στον Κολωνό

Γράφει ο Πάνος Δημητρίου

Βιάστηκε κατ’ εξακολούθηση και εκδόθηκε σε άγνωστο αριθμό αντρών πριν κλείσει τα 12 της χρόνια. Διαπομπεύθηκε από τα μέσα ενημέρωσης, που μυρίστηκαν τηλεθέαση, ακροαματικότητες και κλικ. «Στοχοποιήθηκε» από κυβερνητικό στέλεχος, την υφυπουργό Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου, η οποία από τη Βουλή μάλιστα αποκάλυψε πού μένει. Και παραμένει εγκαταλειμμένη από την Πολιτεία, όπως και η οικογένειά της, όπως αναφέρει στο ΚΟΣΜΟΔΡΟΜΙΟ η δικηγόρος της μητέρας της, Ασπασία Ταραχοπούλου.
Την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου η Αλληλεγγύη για Όλους και ο πολυχώρος «Σπούτνικ» διοργανώνουν πάρτι αλληλεγγύης για τη 12χρονη κοπέλα (στις 20.00, Κεραμεικού & Μυλλέρου, Κεραμεικός), όπου όλα τα έσοδα θα διατεθούν για την ενίσχυση της ίδιας και της οικογένειάς της. Αντίστοιχες εκδηλώσεις έχει πραγματοποιήσει και η Επιτροπή Αλληλεγγύης στη 12χρονη και άλλες οργανώσεις. Κι όλα αυτά γιατί η οικογένεια έχει υποστηριχθεί μόνο από ιδιώτες αλληλέγγυους και όχι από το κράτος, επισημαίνει η κ. Ταραχοπούλου.

Η Πολιτεία δεν έχει κάνει τίποτα για τη 12χρονη και την οικογένεια
«Δεν ξέρω εάν υπήρχε σκοπιμότητα, ήταν όμως μια μεγάλη αστοχία, ένα μεγάλο φάουλ από την κ. Μιχαηλίδου η αποκάλυψη του τόπου διαμονής της 12χρονης κοπέλας, την ώρα που όλοι εμείς προσπαθούσαμε να μη διαρρεύσει, για να προστατευθεί το κορίτσι. Φανταστείτε τη στοχοποίησή της, πώς θα κυκλοφορεί σε μια μικρή πόλη», λέει η κ. Ταραχοπούλου. Η δικηγόρος τονίζει ότι το κορίτσι όλο αυτό τον καιρό είναι κλεισμένο σε ένα σπίτι, ότι η Πολιτεία δεν έχει μεριμνήσει ώστε να βλέπει έναν ψυχολόγο με τον τρόπο που αρμόζει. Η ίδια η κοπέλα θα πρέπει μια φορά την εβδομάδα να διανύει μια απόσταση 50 χιλιομέτρων για να συναντήσει τον ειδικό, και άλλα τόσα για να επιστρέψει στο σπίτι της. Για κάποιον ειδικό που θα βλέπει το πρόσωπο που ζει μαζί της, για να του εξηγήσει πώς θα πρέπει να της συμπεριφερθεί, τι θα της πει, ούτε λόγος. Ούτε για τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας που ζουν στην Αθήνα, τα οποία υποστηρίζονται αποκλειστικά και μόνο από τους αλληλέγγυους. Αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που στοχοποιήθηκε η οικογένεια. Σε εκδήλωση αλληλέγγυων ο Κώστας, αδελφός της 12χρονης, είχε πει: «Από την επόμενη μέρα (σ.σ.: της σύλληψης του Μίχου) τα κανάλια και οι δημοσιογράφοι ήταν έξω από το σπίτι μας και όλοι ήξεραν πού μένουμε και δεν μπορούσαμε να βγούμε έξω, δεν σέβονταν τίποτα». Την ημέρα, μάλιστα, που η κ. Μιχαηλίδου αποκάλυπτε από τη Βουλή τον τόπο διαμονής της κοπέλας, υποστήριζε ότι «η στήριξη της 12χρονης, των αδελφών της και της οικογένειάς της δεν είναι ζήτημα αλληλέγγυων, είναι ζήτημα της ελληνικής πολιτείας και της ελληνικής κοινωνίας».

Νέα αίτηση αποφυλάκισης της μητέρας το επόμενο διάστημα
Την ίδια ώρα, στη φυλακή παραμένει η 37χρονη μητέρα του κοριτσιού η οποία κατηγορείται για μαστροπεία του παιδιού της. Όλα της τα παιδιά, και η 12χρονη κοπέλα σε όλες τις καταθέσεις της, φωνάζουν ότι η μητέρα δεν είχε καμία σχέση με την υπόθεση. Παρ’ όλα αυτά, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών απέρριψε στα τέλη Ιανουαρίου με 2-1 ψήφους την προσφυγή της μητέρας για την άρση της προσωρινής της κράτησης και την αντικατάστασή της με περιοριστικούς όρους. Παρότι η εισηγήτρια, η οποία μειοψήφησε, έκρινε ότι «οι ενδείξεις ενοχής της για το κακούργημα που της αποδίδεται τυγχάνουν αποδυναμωμένες» και ότι «δεν συντρέχει άλλη νόμιμη προϋπόθεση για τη συνέχιση της προσωρινής κράτησης σε βάρος της», όπως αναφέρει η δικηγόρος της μητέρας, η οποία προαναγγέλλει και νέα προσφυγή, όταν θα το επιτρέπουν οι διαδικασίες, δηλαδή σε περίπου δύο μήνες από σήμερα.
Η μητέρα, η οποία πραγματοποίησε για κάποιο διάστημα απεργία πείνας την οποία διέκοψε γιατί επιβαρύνθηκε πολύ η κατάσταση της υγείας της, «είναι χάλια ψυχολογικά, τόσο γιατί της λείπουν τα παιδιά της, όσο και γιατί βρίσκεται άδικα στη φυλακή», λέει η κ. Ταραχοπούλου. Η ίδια η μητέρα, σε μήνυμά της που διαβάστηκε σε εκδήλωση που πραγματοποίησε η Λαϊκή Συνέλευση στα Σεπόλια, παρουσία πολλών συλλογικοτήτων, σωματείων και κινήσεων, κατήγγειλε επιλεκτική χρησιμοποίηση στοιχείων και σημαντικές παραλείψεις αθωωτικών στοιχείων στη δικογραφία, όπως και μη ένταξη ενοχοποιητικών στοιχείων για συγκεκριμένους κατηγορούμενους, για τους οποίους θεωρεί ότι υπάρχει απόπειρα συγκάλυψης. Είπε ακόμη:

Όλη αυτή η ιστορία έχει σκοπό να δεχτώ λάσπη από τα ΜΜΕ, να προφυλακιστώ και να μου στερήσουν τα παιδιά μου, δηλαδή την ίδια μου τη ζωή και να μη μ’ αφήνουν να συμβάλλω κι εγώ, όπως μπορώ, για να πιαστούν και να τιμωρηθούν οι βιαστές του παιδιού μου.

Καμία συγκάλυψη
Στις αρχές Φεβρουαρίου η 12χρονη κοπέλα κλήθηκε για νέα κατάθεση. Κράτησε σχεδόν 6 ώρες και ήταν η πέμπτη φορά που κλήθηκε για κατάθεση και, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να αναγνώρισε πέντε ακόμη πρόσωπα. Όταν ήρθε στην Αθήνα της επέτρεψαν να δει για λίγο τη μητέρα της στη φυλακή αλλά όταν ζήτησε να δει και την υπόλοιπη οικογένειά της, συνέβη το εξής, επιεικώς, ευτράπελο: της επέτρεψαν να τους δει για μόλις 10 λεπτά και, μάλιστα, όχι στο σπίτι, αλλά κάτω στον δρόμο! Σύμφωνα με την κ. Ταραχοπούλου, η ανάκριση προχωράει και έχουν ταυτοποιηθεί και άλλα πρόσωπα. Αυτό που δεν έχει απαντηθεί είναι το γιατί όταν η μητέρα πήγε να καταγγείλει τα όσα φρικιαστικά βίωνε το κορίτσι στο ΑΤ Κολωνού την έδιωξαν, με αποτέλεσμα να πάει την άλλη μέρα στη ΓΑΔΑ. Κι από όταν η μητέρα πήγε στη ΓΑΔΑ και κατήγγειλε τα περιστατικά, η πρώτη σύλληψη έγινε μετά από ένα μήνα. Εκείνες τις μέρες απαντήσεις από την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είχε ζητήσει η αξιωματική αντιπολίτευση, με τον Χρ. Σπίρτζη να καλεί τον Τ. Θεοδωρικάκο να εξηγήσει γιατί η μητέρα διώχτηκε από το ΑΤ Κολωνού «την ίδια ώρα που τον γύρο του διαδικτύου κάνουν οι φωτογραφίες του 53χρονου με υψηλόβαθμο αξιωματικό στο Α.Τ. Κολωνού αλλά και με άλλους αστυνομικούς». Το πρώτο διάστημα που έγινε το θέμα γνωστό, διάφορες δημοσιογραφικές πηγές, προερχόμενες από την αστυνομία, έκαναν λόγο για τουλάχιστον 213 «πελάτες» του Μίχου.

Σήμερα, προφυλακισμένα βρίσκονται 11 άτομα (μαζί με τη μητέρα) και ένας έχει αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους. Και η Επιτροπή Αλληλεγγύης στη 12χρονη, από τότε έως και σήμερα, επιμένει να ζητεί: «Καμία συγκάλυψη του κυκλώματος μαστροπείας και εμπορίας ανθρώπων και των σχέσεών του με κέντρα εξουσίας που δρουν και στη γειτονιά του Κολωνού. Να σταματήσει αμέσως ο βασανισμός και η επαναθυματοποίηση της 12χρονης επιζώσας βιασμού μέσα από την τρομοκρατική επανάληψη ανακρίσεων για βιαστές που είναι ήδη γνωστοί σε κράτος και ασφάλεια. Άμεση αποφυλάκιση της μητέρας του 12χρονου κοριτσιού. Καμία καθυστέρηση για την ολόπλευρη στήριξη του 12χρονου κοριτσιού και όλης της οικογένειας της από τους αρμόδιους κοινωνικούς φορείς δήμου και κράτους».

Διαβάστε ακόμη

Σχόλια