«McGonigal»: Πολιτικό θρίλερ που οδηγεί στον Ράμα

Η υπόθεση «McGonigal» έχει απασχολήσει και το γνωστό γερμανικό μέσο Bild .
Σε δημοσιευμένο άρθρο, η Bild περιγράφει την υπόθεση ως πολιτικό θρίλερ, δίνοντας έμφαση σε ύποπτα κεφάλαια, μυστικά ταξίδια, Ρώσους φίλους, άδειες πετρελαίου.
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι οι διασυνδέσεις του πρώην πράκτορα του FBI στην Αλβανία οδηγούν στο κυβερνητικό παλάτι στα Τίρανα κοντά στον πρωθυπουργό Έντι Ράμα και συγκεκριμένα στον φίλο και στενό του σύμβουλο, Ντόριαν Ντούκα.

Ολόκληρο το άρθρο:
Ένας διεφθαρμένος αρχηγός του FBI στη Νέα Υόρκη, ένας υπό κυρώσεις Ρώσος ολιγάρχης και ένα σκάνδαλο δωροδοκίας προκαλούν έναν βαλκανικό σεισμό που φτάνει στη Γερμανία!
Ένα αληθινό πολιτικό και πρακτορικό θρίλερ για πονηρούς πόρους, σεξ, μυστικά ταξίδια, Ρώσους φίλους, άδειες πετρελαίου και μεγάλη πολιτική!

Στο κέντρο: Πρώην πράκτορας του FBI και επικεφαλής της αντικατασκοπείας στην αμερικανική ομοσπονδιακή αστυνομία, Τσαρλς ΜακΓκόνιγκαλ και μια σύνδεση με την Αλβανία που οδηγεί στο κυβερνητικό παλάτι στα Τίρανα κοντά στον πρωθυπουργό Έντι Ράμα: σε αυτόν ο φίλος και στενός του σύμβουλος Ντόριαν Ντούκα.
Ο Ντούκα είναι ο υπεύθυνος επικοινωνίας του Ράμα με τους Γερμανούς πολιτικούς! Επικοινώνησε επίσης με πολιτικούς και δημοσιογράφους στο Βερολίνο για άλλες χώρες. Λέγεται ότι ο Ντούκα απλώς δωροδόκησε τον άνδρα του FBI για λογαριασμό της αλβανικής κυβέρνησης, σύμφωνα με την αμερικανική δικαιοσύνη.

Ο πρώην πράκτορας του FBI Τσαρλς ΜακΓκόνιγκαλ είχε μόλις επιστρέψει από ένα ταξίδι στη Σρι Λάνκα τον Ιανουάριο, όταν του πέρασαν χειροπέδες στο αεροδρόμιο JFK της Νέας Υόρκης. Ο πρώην πράκτορας θα δικαστεί πλέον με τις κατηγορίες και τους δικαστικούς φακέλους που είναι δύσκολοι!
Επειδή ο άνθρωπος του FBI δεν θα μπορούσε να είναι οποιοσδήποτε: ο McGonigal κάποτε συμμετείχε στην έρευνα για την καταγγελία του Wikileaks, Chelsea Manning, η οποία ξεκίνησε έρευνες για υποτιθέμενους ρωσικούς δεσμούς με την προεκλογική ομάδα του Donald Trump (76) το 2016 («Επιχείρηση Crossfire Hurricane»).

Συνολικά, ο Αμερικανός είναι ένας από τους ανώτερους ομοσπονδιακούς αξιωματικούς επιβολής του νόμου που έχουν ποτέ κατηγορηθεί.
Ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα πέρυσι συναντήθηκε πολλές φορές με τον διεφθαρμένο πράκτορα του FBI. Μετά από αυτό πήρε άδεια πετρελαίου στην Αλβανία και χρήματα.

Πριν συνταξιοδοτηθεί το 2018, είχε διευθύνει την αντικατασκοπεία στο γραφείο του FBI στη Νέα Υόρκη: υποτίθεται ότι θα κυνηγούσε προδότες στις τάξεις του και θα στρατολογούσε ο ίδιος πιθανούς κατασκόπους. Όμως ο ΜακΓκόνιγκαλ, τουλάχιστον σύμφωνα με το δικαστικό σώμα των ΗΠΑ, προφανώς ήθελε επικερδή εργασία μερικής απασχόλησης. Δύο κατηγορίες σε ομοσπονδιακά δικαστήρια – ένα στη Νότια Περιφέρεια της Νέας Υόρκης (πέντε μετρήσεις), το δεύτερο στην Ουάσιγκτον, DC (εννέα κατηγορίες) – αναφέρουν τις υποτιθέμενες παράνομες δραστηριότητές του.

Ένα κοινό νήμα διατρέχει τα αρχεία: ο McGonigal είχε καταχραστεί τον ρόλο του στο FBI, συμπεριλαμβανομένων των επαφών του, για μυστικά λόμπι:
Σύμφωνα με τα αρχεία και τις αναφορές των μέσων ενημέρωσης, πήρε αναθέσεις με τον Άγκρον Νέζα, έναν πρώην κομμουνιστή Αλβανό πράκτορα ασφαλείας που διευθύνει μια εταιρεία στο Νιου Τζέρσεϊ, και τον σύμβουλο και φίλο του Ράμα, Ντόριαν Ντούκα, αλλά δεν τις κατήγγειλε.

Πέταξε αρκετές φορές στα Βαλκάνια.
Σύμφωνα με δικαστικά αρχεία, συναντήθηκε με τον Ράμα τέσσερις φορές: στα Τίρανα και τη Νέα Υόρκη. Το κατηγορητήριο περιγράφει τις «συμφωνίες» κατά προσέγγιση: Κάποτε μια συνάντηση με τον Ράμα λέγεται ότι ήταν για το θέμα των αδειών πετρελαίου. Τόσο ο Νέζα όσο και ο Ντούκα φέρονται να είχαν «οικονομικά συμφέροντα» για την αδειοδότηση.

Ένα πράγμα είναι σίγουρο, ανέφεραν επίσης οι New York Times, λίγο μετά τη συνάντηση του McGonigal με τον Rama, μια εταιρεία που συνδέεται με τον άνδρα του FBI έλαβε το συμβόλαιο για παραχώρηση πετρελαίου.
Το FBI ερεύνησε τον πρώην πρόεδρο της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα (εδώ μετά από μια επίθεση στα Τίρανα στις αρχές Δεκεμβρίου) και οι ΗΠΑ τον έβαλαν σε λίστα μη επιθυμητών. Υποψία: Ο άνδρας του FBI McGonigal κίνησε τα νήματα για λογαριασμό του Ράμα.

Λέγεται επίσης ότι ο ΜακΓκόνιγκαλ ήταν πολιτικά ενεργός στο περιβάλλον του Ράμα: ο άνδρας του FBI όχι μόνο έλαβε δωροδοκίες, αλλά ξεκίνησε και έρευνες του FBI για τους πολιτικούς αντιπάλους του Ράμα.
Συγκλονιστικό: Στο διάστημα αυτό θεσπίστηκαν έρευνες και απαγόρευση εισόδου για τον πρώην Πρόεδρο και ανταγωνιστή του Ράμα, Σαλί Μπερίσα στις ΗΠΑ. Προφανώς χάρη στον McGonigal, ο οποίος ερευνούσε έναν Αμερικανό πολίτη που είχε ασκήσει πίεση για το κόμμα της αλβανικής αντιπολίτευσης. Ο φίλος του Ράμα, Ντούκα, με τον οποίο δεν μπόρεσε να επικοινωνήσει η BILD, λέγεται ότι βοήθησε στον εντοπισμό μαρτύρων στην Ευρώπη όταν ξεκίνησε η έρευνα.

Λέγεται ότι υπήρχαν άλλες αμφίβολες επιχειρηματικές διασυνδέσεις στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Κάποια στιγμή, ο κατηγορούμενος προσπάθησε να κανονίσει μια συνάντηση μεταξύ ενός ανώτερου στελέχους φαρμακευτικής εταιρείας και ενός πρώην υπουργού Άμυνας της Βοσνίας και ανώτερων αξιωματούχων από την αντιπροσωπεία των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη. Οι προκαταρκτικές συνομιλίες έγιναν στη Γερμανία. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, το παράβολο ήταν 500.000 δολάρια, το οποίο προκαταβλήθηκε στην εταιρεία του Νέζα.
Ο άνδρας του FBI έλαβε συνολικά 225.000 δολάρια για τη «βαλκανική φάση» των δραστηριοτήτων του. Από ποια ταμεία ήρθαν τα χρήματα στην Αλβανία; Μέχρι στιγμής είναι ακόμα ανοιχτό.

Μετά την αποχώρηση του McGonigal από το FBI, εργάστηκε για τον Ρώσο ολιγάρχη Oleg Deripaska (καθαρή περιουσία: 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια), μαζί με τον κατηγορούμενο Ρώσο διπλωμάτη και μεταφραστή Sergei Shestakov, ο οποίος ζει στις ΗΠΑ. Και οι δύο παραβίασαν τις διεθνείς κυρώσεις ασκώντας πίεση και ερευνώντας έναν αντίπαλο του Ντεριπάσκα, ανέφεραν ομοσπονδιακοί εισαγγελείς. Λέγεται ότι απέκρυψαν εν μέρει τις πληρωμές με πλαστές υπογραφές μέσω δικτύου εταιρειών γραμματοκιβωτίων. Συνολικά ο ολιγάρχης του αλουμινίου του πλήρωσε 226.370 δολάρια. Ο Ντεριπάσκα βρίσκεται ήδη στη λίστα κυρώσεων των ΗΠΑ το 2018.
Σε όλες αυτές τις δραστηριότητες, ο πρώην άνδρας του FBI φέρεται να παραβίασε τους νόμους περί νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, κυρώσεων και αναφοράς. Εάν καταδικαστεί, υπάρχει μεγάλη ποινή φυλάκισης.

Ο ΜακΓκόνιγκαλ έκανε επίσης διπλή ζωή στον ιδιωτικό του χώρο: ενώ ζούσε στη Νέα Υόρκη, ο παντρεμένος πατέρας δύο παιδιών είχε σχέση διάρκειας ενός έτους με την Άλισον Γκεριέρο. Είπε στο «Insider»: Μια φορά, τον Οκτώβριο του 2017, έπεσε πάνω σε μια τσάντα γεμάτη χρήματα στο διαμέρισμά του στο Park Slope (Μπρούκλιν). "Τι στο διάολο είναι αυτό?" τον ρώτησε. Μίλησε για κερδισμένο στοίχημα. Στην πραγματικότητα, 80.000 δολάρια σε μετρητά προήλθαν από μια κινηματογραφική παράδοση σε ένα αυτοκίνητο που ήταν παρκαρισμένο έξω από ένα εστιατόριο.
Η BILD προσπάθησε να επικοινωνήσει με τη διεύθυνση του σπιτιού της στο Morristown (Νιου Τζέρσεϊ): Σύμφωνα με τον κουνιάδο της, είχε μετακομίσει σε ένα ξενοδοχείο. Αναφέρεται επίσης το κτήμα του Νέζα στη Λεωνία (κοντά στη Νέα Υόρκη). Φάκελοι βρίσκονται μπροστά στην πόρτα και δεν υπάρχει κανένα σημάδι του βασικού μάρτυρα της συγκλονιστικής δίωξης.

Ο φίλος του Ράμα, Ντούκα, είχε επιστρέψει στα Τίρανα τουλάχιστον για λίγο, αλλά λέγεται ότι είχε κρυφτεί αρκετές φορές στη Γερμανία. Έχει ακόμα φίλους εδώ, συμπεριλαμβανομένων πολιτικών τους οποίους θα ήθελε να προσκαλέσει σε εκδρομές σπα με γιοτ στην Αλβανία ή σε ένα σνίτσελ στο πολυτελές εστιατόριο Borchardt του Βερολίνου.
Ωστόσο, δεδομένων των συνθηκών, ο Ντούκα, ως συνήθως φέτος, θα έρθει στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου μαζί με συμβούλους Ράμα και Αλβανούς πολιτικούς.

Διαβάστε ακόμη

Σχόλια