Επιτείνεται η κλιμάκωση στην Ουκρανία

Γράφει ο Στέλιος Φενέκος

Όπως δημοσιεύεται Ουκρανικές δυνάμεις συγκεντρώνονται στα σύνορα της Υπερδνειστερίας κοντά στην Οδησσό (συνοριακό πέρασμα Platonovo).
Δεν είναι γνωστός ο λόγος, μόνο υποθέσεις μπορούν να γίνουν για αυτό:
  • Για προετοιμασία άμυνας της Οδησσού από πιθανή Ρωσική διεύρυνση των επιθέσεων;;
  • Για επίθεση των Ουκρανών στις αποθήκες ρωσικού οπλισμού που φυλάσσεται στην περιοχή αυτή της Μολδαβίας (Kobasna);
  • Για αποκλεισμό των Ρώσων από τις αποθήκες αυτές;
Σε κάθε περίπτωση είναι φανερή η κλιμάκωση των επιχειρήσεων στην Ουκρανία μετά την επίσκεψη Μπάϊντεν στο Κίεβο, το διάγγελμα Πούτιν, την αναστολή συμμετοχής της Ρωσίας στις συμφωνίες ελέγχουν στρατηγικών πυρηνικών όπλων και φορέων τους, την δοκιμή διηπειρωτικού πυραύλου από την Ρωσία και τις δηλώσεις Ρώσων και Κινέζων μετά την συνάντηση των υπουργών εξωτερικών.

Σε χθεσινή μου συνέντευξη τόνισα ότι οι περισσότερες πολεμικές συγκρούσεις πέραν της αναγκαίας συνοχής πολιτικού και στρατιωτικού σκοπού, καθορίστηκαν από το εάν υπήρχε ή όχι στρατηγική εξόδου μεταξύ των εμπλεκομένων (από την αρχή ή έστω και εάν διαμορφώθηκε κατά την εξέλιξή των συγκρούσεων) .
Και στην συγκεκριμένη πολεμική αντιπαράθεση, που κλιμακώνεται μέρα με την μέρα και υπάρχει ο κίνδυνος εμπλοκής ολόκληρου του κόσμου, αξιόπιστη και ρεαλιστική στρατηγική εξόδου δεν φαίνεται να υπάρχει από καμία πλευρά των κύριων πρωταγωνιστών (Ρωσία, Ουκρανία, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ).

Αυτή η απουσία αξιόπιστης και ρεαλιστικής στρατηγικής εξόδου, μαζί με την αδιαλλαξία όλων των πλευρών και την διενεργούμενη κλιμάκωση τόσο από πλευράς πολεμικών ενεργειών (αποφάσεις για μεταφορά βαρέων και επιθετικών οπλικών συστημάτων) και επιχειρήσεων, όσο και διεύρυνσης της επιβολής αμοιβαίων κυρώσεων, καθίστανται επισφαλείς παράγοντες για την παγκόσμια ειρήνη.

Διαβάστε ακόμη

Σχόλια