Το φάντασμα του Λουλζίμ Μπάσα εμφανίζεται πριν τις τοπικές εκλογές

Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή της Αλβανίας ανακοίνωσε ότι ο πρώην πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Λουλζίμ Μπάσα έχει το δικαίωμα υποβολής αιτήματος για συμμετοχή στις ερχόμενες τοπικές εκλογές, καθώς δεν διαγράφτηκε επίσημα από το μητρώο του κόμματός του όταν παραιτήθηκε τον Μάρτιο του 2021.

Το κεντροδεξιό PD, μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), διασπάστηκε σε δύο ομάδες το 2021 μετά την αποπομπή του Μπερίσα από τον τότε πρόεδρο Λουλζίμ Μπάσα, αφού ο πρώτος δέχθηκε κυρώσεις από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ και στη συνέχεια από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Ακολούθησε μια τεταμένη αντιπαράθεση, με τον Μπερίσα και τον Μπάσα να προσπαθούν να αναλάβουν την ηγεσία του κόμματος, η οποία οδήγησε σε βίαιη διαμαρτυρία στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στις 8 Ιανουαρίου 2022.

Ο Μπάσα παραιτήθηκε τελικά μετά την βαριά ήττα του στις τοπικές επαναληπτικές εκλογές και ο Μπερίσα ανέλαβε τον ρόλο του προέδρου. Τότε ένα πρωτοβάθμιο δικαστήριο έκρινε την ανάληψη της εξουσίας από τον Μπερίσα ως νόμιμη, όμως η απόφαση αυτή πλέον έχει ανατραπεί.
Το Εφετείο των Τιράνων αυτή την εβδομάδα έστειλε τη δικαστική απόφαση που αναγνώριζε τον Μπερίσα ως νόμιμο ηγέτη για επανεξέταση, προκαλώντας αβεβαιότητα μόλις δύο μήνες πριν από τις τοπικές εκλογές.

Ωστόσο, ενώ ο Μπάσα παραιτήθηκε δημοσίως, αποκαλύφθηκε ότι δεν υπέβαλε επίσημη παραίτηση στο μητρώο του κόμματος στο περιφερειακό δικαστήριο των Τιράνων, όπου και καταγράφονται όλα τα σχετικά στοιχεία.
Αντ’ αυτού, τρεις ημέρες πριν παραιτηθεί τον Μάρτιο του 2021, υπέγραψε εξουσιοδότηση για την ανάθεση των αρμοδιοτήτων του στους αναπληρωτές του κόμματος, Enkelejd Alibeaj, Endrit Sefa και Gazment Bardhi, για τις εκλογές του 2023.
Στη συνέχεια, οι βουλευτές υπέβαλαν έγγραφα στην ΚΕΕ για την εγγραφή του PD ως εκλογικού υποκειμένου.

Στο τελευταίο επεισόδιο του διχασμού, η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή ανακοίνωσε ότι δεν αναγνωρίζει την εξουσιοδότηση για την ανάθεση αρμοδιοτήτων και ότι ο Μπάσα πρέπει να υποβάλει ο ίδιος όλα τα έγγραφα που σχετίζονται με τις επερχόμενες εκλογές.
«Ο Μπάσα έχει το δικαίωμα να ζητήσει την εγγραφή του Δημοκρατικού Κόμματος ως εκλογικό υποκείμενο για τις εκλογές της 14ης Μαΐου 2023, βάσει των επίσημων εγγράφων. Εμφανίζεται ως ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος σύμφωνα με το νόμο… Από την αξιολόγηση που κάναμε σε αυτά τα έγγραφα και σύμφωνα με το νόμο, το αίτημα θα έπρεπε να έχει υποβληθεί από τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος, Λουλζίμ Μπάσα», δήλωσε ο εκλογικός επίτροπος Celibashi.

Όσον αφορά το έγγραφο εξουσιοδότησης, ο Celibashi δήλωσε: «Εκτιμώ ότι η εν λόγω τεκμηρίωση δεν είναι σύμφωνη με τις διατάξεις του εκλογικού κώδικα», με βάση το άρθρο 64 του εκλογικού κώδικα.
Ο νόμος ορίζει ότι ένας πρόεδρος μπορεί να μεταβιβάσει την ευθύνη μόνο σε περίπτωση απουσίας ή ασθένειας, όχι όμως σε περίπτωση παραίτησης. Ως εκ τούτου, η ΚΕΕ δεν μπορεί να αναγνωρίσει τα έγγραφα που υπέβαλε ο Bardhi, και δεδομένου ότι η παραίτηση του Μπάσα δεν καταχωρήθηκε επίσημα και παραμένει, στα χαρτιά τουλάχιστον, πρόεδρος του κόμματος, πρέπει να είναι αυτός που θα τα προσκομίσει.
«Ο κώδικας ορίζει σαφώς ότι η δήλωση του προέδρου του κόμματος δεν είναι αρμοδιότητα αλλά ευθύνη και ως ευθύνη δεν μπορεί να ανατεθεί. Πρόκειται για μια απολύτως προσωπική ευθύνη. Επομένως, δεν είναι αρμοδιότητα αλλά ευθύνη», δήλωσε ο Celibashi.

Η ΚΕΕ έδωσε στο PD 48 ώρες προθεσμία για να υποβάλει τα σωστά έγγραφα, διαφορετικά κινδυνεύει να μην μπορέσει να συμμετάσχει στις εκλογές.
Ωστόσο, ο Μπάρντι δήλωσε ότι τα έγγραφα είναι πλήρη και δεν θα υποβάλουν άλλα, σύμφωνα με το αίτημα της ΚΕΕ.
«Το PD έχει υποβάλει τα πλήρη νομικά έγγραφα για την εγγραφή. Οι σημερινές πολιτικές δηλώσεις της ΚΕΕ δεν έχουν καμία σχέση με το νόμο, αλλά είναι η επισημοποίηση μιας εξωθεσμικής πολιτικής βούλησης. Δεν θα υπάρξει καμία ολοκλήρωση της τεκμηρίωσης όσο αυτή υποβάλλεται στο σύνολό της!», έγραψε στο Twitter.

Εν τω μεταξύ, η παράταξη του Μπερίσα απολαμβάνει οριακό προβάδισμα όσον αφορά την υποστήριξη των μελών του PD, και μετά την απόφαση του δικαστηρίου σχετικά με το ότι δεν επιτρέπεται να κατέβει με το λογότυπο του PD, είναι πιθανό να καταθέσει υποψηφίους σε συνασπισμό με το Κόμμα της Ελευθερίας με επικεφαλής τον πρώην πρόεδρο Ιλίρ Μέτα, όπως και στις γενικές εκλογές του 2021.

Διαβάστε ακόμη

Σχόλια