Η Χιμάρα δεν πρέπει να πέσει

Ο βασικός μάρτυρας κατηγορίας φέρεται να παραδέχθηκε ότι πήρε χρήματα για να καταγράψει τον Μπελέρη, δηλαδή για να μεθοδεύσει το στήσιμο, αλλά το αντεπιχείρημα είναι ότι τέτοια αμοιβή προβλέπεται από την αλβανική νομοθεσία...

Προχθές στα Τίρανα εξελίχθηκε ένα ακόμα επεισόδιο της αλβανικής φάρσας που αφορά τη στημένη δίωξη κατά του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας, ομογενούς Βορειοηπειρώτη, Φρέντη Μπελέρη. Διεξήχθη το πρώτο μέρος της δίκης με τις καταθέσεις μαρτύρων κατηγορίας και υπεράσπισης, όπου μεταξύ των μαρτύρων κατηγορίας ήταν και ο βασικός, αυτός ο οποίος ανέλαβε να εκτελέσει τη σκευωρία του αλβανικού καθεστώτος κατά του Μπελέρη, προσερχόμενος καλωδιωμένος από την Αστυνομία για να στοιχειοθετηθεί, υποτίθεται, το αδίκημα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι επρόκειτο για παρωδία δίκης που ανταποκρίνεται στα πιο εμβληματικά στερεότυπα περί Αλβανίας. Το καινούργιο ανέκδοτο θα μπορούσε να είναι «αλβανική Δικαιοσύνη» επί Ράμα.

Ο βασικός μάρτυρας κατηγορίας φέρεται να παραδέχθηκε ότι πήρε χρήματα για να καταγράψει τον Μπελέρη, δηλαδή για να μεθοδεύσει το στήσιμο, αλλά το αντεπιχείρημα είναι ότι τέτοια αμοιβή προβλέπεται από την αλβανική νομοθεσία... Προφανώς για τη συμβολή κάποιου στη διερεύνηση παρανομίας, όχι για παγίδευση προκειμένου να εξυπηρετηθεί συνωμοσία με στόχο να εκπέσει από αιρετό αξίωμα πρόσωπο μη αρεστό στο καθεστώς. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι άλλοι δύο «μάρτυρες» ήταν περιπτώσεις που θα μπορούσαν να εμπίπτουν σε συγκεκριμένο κλάδο της Ιατρικής. Φέρεται να μην ήταν σε θέση να απαντήσουν σε βασικές ερωτήσεις που τους αφορούν, όπως το πού και πότε έχουν γεννηθεί…
Είναι σαφές, έχει εξάλλου ειπωθεί αρμοδίως και επισήμως από Έλληνες αξιωματούχους, ότι πρόκειται για πολιτική δίωξη, η οποία εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο διώξεων της ελληνικής εθνικής μειονότητας, η οποία ως τέτοια είναι διεθνώς αναγνωρισμένη και (πρέπει να) τυγχάνει της ανάλογης διεθνούς νομικής προστασίας. Άρα, έτσι οφείλεται να αντιμετωπιστεί από ελληνικής πλευράς, ως πολιτική δίωξη κατά της ελληνική μειονότητας με στόχο την εκδίωξή της από τις εθνικές εστίες της, στις οποίες οι Βορειοηπειρώτες είναι γηγενείς και προϋπήρχαν της ίδρυσης του αλβανικού κράτους και των ίδιων των Αλβανών, πριν αυτοί φανούν στον ιστορικό ορίζοντα.

Η δίωξη του Φρέντη Μπελέρη είναι κομβική, εμβληματική και ουσιαστική, διότι στο πρόσωπό του και την εθνική στάση του συμπυκνώνεται η αντίσταση της ελληνικής μειονότητας και μάλιστα του πιο «σκληροτράχηλου» τμήματος αυτής, των Χειμαρριωτών, στις απηνείς διώξεις. Με δύο λόγια. Αν «πέσει» ο Μπελέρης, θα πέσει η Χειμάρρα. Αν πέσει η Χειμάρρα, θα πέσει η ελληνική μειονότητα. Και αυτό η Ελλάδα δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να το επιτρέψει.

Λάμπρος Καλαρύτης
Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή στις 9/11

Διαβάστε ακόμη

Σχόλια