2024: Η ανθρωπότητα μπροστά σε έναν κόσμο που αλλάζει (vid)

Καλεσμένος του Δημήτρη Λιάτσου ο δημοσιογράφος, ειδικός σε θέματα Οικονομίας, Χρήστος Τσατσαρώνης. Αντικείμενα της συζήτησης, ο οικονομικός απολογισμός της χρονιάς που φεύγει για την Ευρώπη, την Ελλάδα, και την ανθρωπότητα συνολικότερα που, μέσα και από βίαιες συγκρούσεις και πολέμους, κοιλοπονάει για έναν καινούργιο κόσμο.
- Στη Δύση υπάρχει εμφανής προβληματισμός απέναντι στην ομάδα ΒRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική). Ακόμα και η ΕΕ, η οποία εξ' αρχής ήταν απολύτως αρνητική ως προς την BRICS, τώρα κάνει δεύτερες σκέψεις.

- Ο κόσμος αλλάζει. Σημαντικές χώρες μετακινούνται από το Δυτικό «στρατόπεδο» σε άλλες «συμμαχίες». Φτάσαμε στο σημείο, η Σ.Αραβία, πιστός σύμμαχος των ΗΠΑ, να συνεργάζεται με την BRICS. Κάτι που είναι μεγάλο χαστούκι για τη Δύση.

- Το παγκόσμιο ΑΕΠ μειώθηκε κατά 12% το 2022 και πάμε για μείωση 15% το 2023.

- Το ευρώ δεινοπαθεί και στηρίζεται χάρις στις τεράστιες ενέσεις από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα. 

- Οι ξένες επενδύσεις στις χώρες της ΕΕ έχουν συρρικνωθεί. 
Ειδικά μετά τα κίνητρα που έδωσε ο Μπάϊντεν, ευρωπαϊκές επιχειρήσεις μετακομίζουν στις ΗΠΑ. Ακόμα και ελληνικές. Οπως η «Μυτιληναίος» που φεύγει για Καναδά και μετά για τις ΗΠΑ. Φεύγουν και για άλλες χώρες. Οπως η γερμανική, Volkswagen, για την Τουρκία (!).

- Το 2024 προβλέπεται ότι θα υποφέρουν οι χώρες της ΕΕ από την ύφεση. 

- Η γερμανική κεντρική Τράπεζα, Bundesbank, προειδοποιεί ότι ακόμα και το 2026 η οικονομία της Γερμανίας θα μείνει «κολλημένη».

- Στην Ελλάδα γίνονται επενδύσεις κεφαλαίου, όχι επενδύσεις σε κλάδους βιομηχανίας. Αγοράζουν Τράπεζες, αλλά δεν στήνουν εργοστάσια. Αγοράζουν τραπεζικά πακέτα μετοχών, περιμένουν να αποκομίσουν κέρδη στα επόμενα χρόνια, και μετά θα σηκωθούν να φύγουν.

- Η ελληνική κυβέρνηση κάνει το μαύρο, άσπρο, καλλιεργώντας την εντύπωση ότι γίνονται ξένες επενδύσεις. Είναι ελάχιστες και μικρού μεγέθους έως αμελητέες οι επενδύσεις στη βιομηχανία και την παραγωγή, άρα στην πραγματική ανάπτυξη.
Η ελληνική βιομηχανία πάσχει από κεφάλαια. Οι Τράπεζες είναι κλειστές για τη βιομηχανία. Το Ταμείο Ανάκαμψης θα πάει το πολύ σε 60 επιχειρηματίες.
Η μεσαία επιχειρηματικότητα στενάζει, ενώ οι πόρτες των Τραπεζών είναι κλειστές γι' αυτήν.

Διαβάστε ακόμη


Σχόλια