Ο Ταλάτ Τζαφέρι ψηφίστηκε ως ο πρώτος Αλβανός πρωθυπουργός στη Βόρεια Μακεδονία

Με 65 ψήφους υπέρ και 3 ψήφους κατά, ο Ταλάτ Τζαφέρι εξελέγη πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας. Είναι ο πρώτος Αλβανός που εξελέγη πρωθυπουργός στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.
Μετά την ψηφοφορία, η υπηρεσιακή κυβέρνηση ορκίστηκε, ενώ ο Τζαφέρι είπε ότι θα εφαρμόσει το σύνταγμα και τους νόμους της χώρας.

Ο Ταλάτ Τζαφέρι μίλησε στη Συνέλευση πριν από την ψηφοφορία του ως ο πρώτος Αλβανός πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας.
Ο Τζαφέρι είπε ότι δεν θα επιτρέψει παρέκκλιση από τον δρόμο και τις προτεραιότητες που συμφωνήθηκαν με τους εταίρους του συνασπισμού, ενώ αναφέρθηκε στον δρόμο για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Τζαφέρι είπε ότι βασική προτεραιότητα θα είναι η προετοιμασία της διοργάνωσης ελεύθερων και δημοκρατικών εκλογών.
«Το κράτος δικαίου, η καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, παραμένουν κεντρικές και στρατηγικές πολιτικές της κυβέρνησης. Θα εφαρμόσουμε τις διαδικασίες που έχουν ξεκινήσει για τη στρογγυλοποίηση της τοπικής νομοθεσίας σε σχέση με τις θεσμικές διαδικασίες του στρατηγικού μας εταίρου - των Η.Π.Α. για τον προσδιορισμό και την επιβολή κυρώσεων σε πρόσωπα που σχετίζονται με το έγκλημα και τη διαφθορά» , είπε ο Τζαφέρι.

Ποιος είναι ο Ταλάτ Τζαφέρι
Ο Ταλάτ Τζαφέρι γεννήθηκε στις 15 Απριλίου 1962 στο χωριό Φορίνα του Γκόστιβαρ. Ολοκλήρωσε την πρωτοβάθμια εκπαίδευση στο Τσεγκράν, το γειτονικό χωριό και μετά πήγε στο Βελιγράδι, όπου ολοκλήρωσε το στρατιωτικό γυμνάσιο. Στη συνέχεια συνέχισε την καριέρα του στη στρατιωτική εκπαίδευση, έτσι γράφτηκε και σπούδασε στη Στρατιωτική Ακαδημία Πεζικού, ταγματάρχης πεζικού, στο Βελιγράδι και στη συνέχεια στο Σεράγεβο. Συνέχισε την καριέρα του σε αρκετούς στρατώνες του Λαϊκού Στρατού της Γιουγκοσλαβίας εκείνη την εποχή, όπου φέρεται να βρισκόταν στη Νις, στο Σεράγεβο κ.λπ. Μετά την ανεξαρτησία της πΓΔΜ, επέστρεψε και εντάχθηκε στον Στρατό των Σκοπίων, όντας ανώτερος αξιωματικός και μετά από ένα διάστημα εκλέχθηκε διοικητής των τμημάτων πεζικού στα στρατόπεδα του Τετόβου

Στις 28 Απριλίου 2001, όταν στα Σκόπια γινόταν η ένοπλη σύγκρουση μεταξύ των κρατικών δυνάμεων ασφαλείας της πΓΔΜ και του UCK, ο Τζαφέρι εγκατέλειψε τις τάξεις του Στρατού και εντάχθηκε στις τάξεις του UCK. Την περίοδο αυτή ήταν γνωστός με το παρατσούκλι «Διοικητής Φορίνα».
Ο Τζαφέρι εξελέγη για πρώτη φορά στη Συνέλευση της πΓΔΜ το 2002 για το κόμμα DUI. Το 2004-2006, ο Τζαφέρη ήταν υφυπουργός Άμυνας. Από το 2008 έως το 2013, ήταν επίσης βουλευτής για το κόμμα DUI, σύμμαχος με το συντηρητικό κόμμα VMRO-DPMNE.

Το 2013, ο Τζαφέρι διορίστηκε από το DUI για το Υπουργείο Άμυνας στο υπουργικό συμβούλιο του Νίκολα Γκρούεφσκι, μετά την παραίτηση του μέλους του κόμματος Φατμίρ Μπεσίμι. Αυτό προκάλεσε διαμαρτυρίες. Ο Τζαφέρι δήλωσε ότι στόχος του ήταν οι ένοπλες δυνάμεις «να αποτελέσουν σύμβολο συνύπαρξης, ανεκτικότητας και σεβασμού στις διαφορές».
Τον Απρίλιο του 2017, ο Τζαφέρι διορίστηκε πρόεδρος του κοινοβουλίου της πΓΔΜ από έναν συνασπισμό μειονοτικών αλβανικών κομμάτων και του τότε αντιπολιτευόμενου Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (LSDM), προκαλώντας ταραχές στο κτίριο του κοινοβουλίου.

Διαβάστε ακόμη

Σχόλια